1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Evi olan herkesin cebini yakacak açıklama: Tam 3 ila 5 katı arasında gelen zam…
Evi olan herkesin cebini yakacak açıklama: Tam 3 ila 5 katı arasında gelen zam…

Evi olan herkesin cebini yakacak açıklama: Tam 3 ila 5 katı arasında gelen zam…

Gelen son dakika haberlerine bakılacak olduğu zaman 2022 yılından itibaren geçerli olacak emlak vergi tutarlarının ortalama olarak 3 ila 5 kat arasında artış göstereceği dikkatleri çekiyor. Emlak vergisinde meydana gelecek fahiş artışlar herkesi şok etti.

A+A-

Gelen son dakika haberlerine bakılacak olduğu zaman 2022 yılından itibaren geçerli olacak emlak vergi tutarlarının ortalama olarak 3 ila 5 kat arasında artış göstereceği dikkatleri çekiyor. Emlak vergisinde meydana gelecek fahiş artışlar herkesi şok etti.

Gelen açıklamalara bakılacak olduğu zaman yeniden değerleme oranları üzerinde korona virüs süreçleri dahi dikkate alınmadı. Bu yüzden de vergi değerleri 2021 yılında her yıl yeniden değerleme oranlarının yarısı kadar artması ön görülüyor. Bu süreçte ulaşılmış olan değerlerin de yüzde 25 oranındaki fazlası ile sınıflandırmalar olacak şekilde yasal düzenlemelerin olması ön görülmelidir.

Listeler askıya alındı…

Emlak vergisi konusunda nüfus oranlarına oran ile tamamını ilgilendiren bir servet vergisi olduğu dikkatleri çekiyor. Yıl içerisinde uygulama sürecine alınan değeri konut vergilerinde matrah olarak da emlak vergisi matrahı esas alınmasından ötürü 4 yılda bir tespit edilmiş olan değerler ile iki kez daha çok önem kazandı.

Emlak vergisi ödemeleri 2002 yılı içerisinde beyanname verilmesi uygulaması kaldırılmıştı. Bu uygulama süreci yerine de her 4 yılda bir takdir komisyonları arsalar ile beraber araziye ait olarak yer alan asgari ölçülerde birim değer tespitlerinin yapılması düzenlemesi ile beraber arazilere ait asgari ölçülerde birim değer tespitleri konusunda düzenleme gelmiştir. Bir yandan da hazine ve maliye ile beraber çevre ve şehircilik bakanlıkları da, 1319 sayılı olan emlak vergisi kanunu üzerinde 29. Madde hükümlerine paralel bir şekilde bina metre kare normal inşaat üzerinde maliyet bedelleri noktasında uygulamalar olacağı yıldan 4 ay öncesinde müşterekeden tespit edilmesi ile resmi gazete içerisinde ilan ediliyor.

Fahiş oranlar ile meydana gelen artışlar da dikkatleri çekti. Bu güne kadar 2018 yılından beri;

- 2018: %20.30

- 2019: %11.84

- 2020: %14.60

- 2021: %16.59 (ilk 5 aylık) olarak artışlar da meydana geldi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.