1. HABERLER

  2. KONUT

  3. Evi olan bütün vatandaşları ilgilendiriyor! Emlak vergisi için muhtarlıklara gitmeyi unutmayın...
Evi olan bütün vatandaşları ilgilendiriyor! Emlak vergisi için muhtarlıklara gitmeyi unutmayın...

Evi olan bütün vatandaşları ilgilendiriyor! Emlak vergisi için muhtarlıklara gitmeyi unutmayın...

Emlak vergisi ödeyen mülk sahiplerinin muhtarlıklara gitmesi yönünde uyarı yapıldı. Gelecek 4 senede ödenecek gayrimenkul vergisinin hangi değerler üzerinden hesaplanacağının kesinleşeceği şimdilerde, ayın başından beri muhtarlıklara mülklerin yeni arsa değerleri asıldı.

A+A-

Hürriyet'ten Ahmet Karabıyık, 'Emlak vergisi için muhtarlıklara gitmeyi unutmayın' başlıklı yazısıyla mülk sahibi olanların, son günlerde muhakkak muhtarlıklara gitmesi gerektiğini vurguladı.

Karabıyık yazısında, "Konut olsun, işyeri olsun mülklerin arsa değerleri eğer fahiş oranda artmışsa ve itiraz da edilmezse artık gelecek dört yıl (2022, 2023, 2024 ve 2025) boyunca gayrimenkul vergisi hesabı için bir itiraz hakkı olamayacak" diyerek yurttaşlara uyarıda bulundu.

İŞTE KARABIYIK'IN YAZISI:

Beş-on yıl öncesine kadar herkezin bir biçimde muhtarlığa yolu düşerdi. İkametgâh belgesi, mahalle muhtarından alınırdı, nüfus kayıt örneği de muhtarlıklardan çıkartılabiliyordu. Şimdi bu belgeler ya nüfus müdürlüklerinden veya daha kolayı e-devletten alınabiliyor. Dolayısıyla vatandaşların muhtarlıklara müracaat sayısı, o dönemlere göre ciddi oranda düştü.

Ancak bu günlerde; bazı kişilerin belki önceden hiç ziyaret etmedikleri muhtarlığı ziyaret etmesi kritik öneme sahip. Emlak vergisi ödeyen mülk sahiplerini kastediyorum. Gelecek 4 senede ödenecek gayrimenkul vergisinin hangi değerler üzerinden hesaplanacağı şimdilerde kesinleşiyor. Ayın başından beri muhtarlıklara mülklerin yeni arsa değerleri asıldı. Konut olsun, işyeri olsun mülklerin arsa değerleri eğer fahiş oranda artmışsa ve itiraz da edilmezse artık gelecek dört yıl (2022, 2023, 2024 ve 2025) boyunca gayrimenkul vergisi hesabı için bir itiraz hakkı olamayacak.

EMLAK VERGİSİNE ETKİSİ

Konut olsun, işyeri olsun mülklerin gayrimenkul vergi değeri; arsa değeri ve inşaat maliyetinin toplamından oluşuyor. Arsa değerleri 4 senede bir belirleniyor, inşaat metrekare maliyet değerleri de her sene düzenli ilaçlanma yayımlanıyor. Arsa değeri ve inşaat maliyetinin toplamı üzerinden belirlenen gayrimenkul vergi değeri, bir kez daha değerleme oranı göz önüne alınarak her sene ayrıca güncelleniyor. Vatandaşlar bu gayrimenkul vergi değeri üzerinden konutlarda binde 1, işyerlerinde binde 2 oranında gayrimenkul vergisi ödüyorlar. (Büyükşehirlerde vergi oranları iki kat artırımlı uygulanıyor.)

Her dört senede bir ‘takdir komisyonları’ tüm mülklerin arsa değerlerini bir kez daha belirliyor. En son 2017 senesinde belirlenmişti. Takdir komisyonlarına; belediyeden, Maliye’den, tapu müdürlüğünden, ticaret odasından, ilgili muhtarlıklardan üyeler katılarak değer tespit çalışması yapılıyor. Cadde-sokak bazında mülklerin belirlenen arsa metrekare değeri belediyelere teslimi yapılıyor.

Gelecek 4 senenin ödenecek gayrimenkul vergisi hesabına esas olan arsa-arazi değerleri de (en son) 30 Haziran’da muhtarlıklara asıldı. Mülklerinin arsa değerinin % 100 ve daha da yüksek oranlarda artırılarak belirlendiğini gören mülk sahipleri de var. Söz konusu artış oranına itiraz etmek isteyenlerin ilandan sonraki otuz gün içinde vergi mahkemesinde dava açma hakları var.

YASAYLA SINIRLANDIRILMIŞTI

2017 senesinde belirlenen arsa değerlerinde fahiş oranda artışlar söz konusu olmuştu. Birçok mülk sahibi dava da açmıştı bu artış oranlarının iptali için. Önceki değerine göre % 100, % 200 hatta % 500’lük artışlar görülmüştü. Bu oranlar kamuoyundan çok tepki görünce; pek çok vatandaş mahkemelere gitmiş, daha mahkemeden kararlar çıkmadan da yasa değişikliği yapılmış ve arsa değerlerinin artış oranı % 50 ile sınırlandırılmıştı.

(Emlak Vergisi Kanunu, Geçici Md. 23)

Tapu harcı hesaplanırken de gayrimenkul vergi değeri (en az değer) dikkate alınabiliyor. Miras yolu ile intikal eden gayrimenkuller için de gayrimenkul vergi değeri göz önüne alınarak veraset ve intikal vergisi hesaplanıyor. Yeni uygulanmaya başlanan ‘Değerli Konut Vergisi’ mükellefleri belirlenirken de gayrimenkul vergi değeri dikkate alınıyor. Dolayısıyla son günlerde muhtarlıklarda asılı olan mülklerin arsa değeri yalnız gayrimenkul vergisi hesabında değil diğer vergilerin hesabında da önem taşıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.