1. HABERLER

  2. SSK

  3. Ev hanımları çalışan, çalışmayan herkes emekli olabilir! 2020 SGK Prim ücretleri belli oldu…
Ev hanımları çalışan, çalışmayan herkes emekli olabilir! 2020 SGK Prim ücretleri belli oldu…

Ev hanımları çalışan, çalışmayan herkes emekli olabilir! 2020 SGK Prim ücretleri belli oldu…

2020 yılı prim ücretleri; isteğe bağlı olarak sigortayla emekli olmak isteyen kişilerin emekli olabilmesi için oldukça önemlidir. İşsiz, ev hanımları ya da çalışmayan kişiler; belirli şartları karşıladıkları takdirde emekli olabilirler. Peki, çalışmayan kişiler nasıl emekli olur, ne kadar ödemeleri gerek?

A+A-

Ev hanımlarına ve çalışmayan diğer kişilere emeklilik hakkı tanınıyor. Çalışma hayatı içinde var olmayan yahut çalışamayan kişiler, yaş aldıkları süreçlerde emekli olmak istiyorlar ise isteğe bağlı sigorta ödemesi yapabiliyorlar. İsteğe bağlı sigorta ödemesiyle emekli olacak vatandaşların sağlamaları gereken bir takım koşullar bulunuyor.

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

Herhangi bir yerde fiili olarak çalışmayan ve şirket ortaklık kaydı bulunmayan, çiftçilik kaydı bulunmayan herkesin yararlanması adına isteğe bağlı sigorta çıkartılmıştır. Emekli olmak adına milyonlarca kişinin haber beklediği isteğe bağlı sigortanın detayları belli oldu.

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye’de ikâmet eden kişiler ile Türkiye’de ikâmet etmekteyken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerdeki vatandaşlarından;

Kendi sigortalı olması nedeni ile aylık bağlanamamış olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, Sigortalı çalışmamak ya da sigortalı olarak çalışmak ile beraber ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamaktır.

Çalışmayan Kişiler için Emeklilikİmkanı

Ev hanımları ve çalışmayan kişiler ile işsiz vatandaşlar isteğe bağlı sigorta ile emeklilik hakkı elde edebilmeleri için öncelikli olarak bir takım şartları sağlamaları gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatına göre belli bir oranda prim ödemesi yapan, gün şartını sağlayan ve yaş haddine ulaşan kişiler, bu 3 şartı birlikte sağlamaları durumunda emekli olurlar. İsteğe bağlı sigorta ile emekli olacak kişilerin bu şartları yerine getirmeleri gerekir.

İsteğe bağlı olarak prim ödenebilen sigorta kolları hangileridir?

4B İsteğe bağlı Bağkur, 4A İsteğe bağlı Ek 5 tarım sigortası, ev hanımları için isteğe bağlı sigorta, emekli sandığında belirli bir süreyi tamamlayanlar için isteğe bağlı emekli sandığı.

Başvuru Şartları Nelerdir?

Çalışmayan kişilerin emekli olmaları için başvuru yapma süreçlerinde bir takım şartları vardır. Bunlar; Türk vatandaşı olmak,

  • 18 yaşından büyük olmak,
  • Sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ile yaşlılık aylığı almıyor olmak,
  • 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak,
  • Sigortalı olarak çalışmak ile beraber ay içinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlarda başvuru yapabilme hakkına sahiptirler.

 İsteğe Bağlı Sigorta 2020 Prim Ücretleri

  • Ev hanımları için; 2020 yılı isteğe bağlı olan sigorta prim tutarı aylık 847 TL
  • Tarım işçileri çiftçiler için; SSK Tarım 2925’e göre ödenmesi gereken prim miktarı: 478,24 TL,
  • EK % tarım sigortası ödenmesi gereken prim miktarı: 913 TL, Çiftçi 2926’ya göre teşvikli: 781 TL
  • Normal vatandaşlar için; 2020 yılında çalışmayan kişiler için aylık 941 TL isteğe bağlı sigorta primi ödemeleri halinde emekli olabileceklerdir.

İsteğe Bağlı Sigorta Başvuru Formu Nasıl Doldurulmalıdır?

Türk vatandaşları için kimlik numarası, yabancı uyruklular için ise Nüfus ve Vatandaşlık işler genel müdürlüğünce verilen numaradır.

  • Sigortalının kimlik ve adres bilgileri bölümü (1-12) sigortalı tarafından beyan edilen nüfus cüzdanı ile ikâmet adresi bilgiler esas alınarak düzenlenir.
  • Sigortalının SG bölümüne SSK, Bağ-kur, emekli sandığı ve 506 sayılı Kanunun geçici 20. Mad. tabi sandıklarda çalışanlar için sicil/ emekli numarası yazılır.
  • Beyan ve taahhütler bölümünde sigortalının beyan ile taahhütler yer alır.

İsteğe Bağlı Sigortalılık Kapattırılabilir Mi?

İsteğe bağlı sigortaya başladıktan sonra kapattırmak isteyen kişiler için bu seçenekte mevcuttur. Şayet sigortanızı kapattırmak istiyorsanız yeniden bir dilekçe oluşturarak ilgili kuruma teslim etmelisiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.