1. HABERLER

  2. DEVLET YARDIMLARI

  3. Ev Hanımı Olan Anneler Yaşadı! 7 Bin 325 TL Nakit Ödeme Yapılacak! Şartlara Uyan Kişiler Hemen Alabilir…
Ev Hanımı Olan Anneler Yaşadı! 7 Bin 325 TL Nakit Ödeme Yapılacak! Şartlara Uyan Kişiler Hemen Alabilir…

Ev Hanımı Olan Anneler Yaşadı! 7 Bin 325 TL Nakit Ödeme Yapılacak! Şartlara Uyan Kişiler Hemen Alabilir…

Çalışan ya da çalışmayan olduğu fark etmiyor. Milyonlarca kadını çok yakından ilgilendiren devlet ödemelerinin tamamı karşılıksız yani geri ödemesiz olacak. Anneler için devlet kapsamında verilen çocuk parası – doğum yardımları – süt ve emzirme ödenekleri – yarım gün çalışma kapsamındaki destekler ve kreş yardımları ön planda yere alıyor.

A+A-

Çalışan anneler için şu an devletten geri ödemesiz olarak verilen yardım en az 7325 TL olacak.

Devlet tarafından çalışma hayatına devam eden anneler için verilen yardımlar her yıl düzenli bir şekilde artış gösteriyor. Anneler için ödenen çocuk parası – doğum yardımları – süt ve emzirme ödenekleri – yarım gün çalışma kapsamındaki destekler ve kreş yardımları birçok konuda rahatlık sunuyor. Doğum yardımı olarak ilk çocuklarda 300 TL – ikinci çocuklarda 400 TL – üç ve üzerinde olan çocuklar için tam 600 TL ödemeler veriliyor.

Bir kereye mahsus olarak verilen bu ödemeler için doğum yardım başvuru yapmak ve nüfus müdürlüklerine çocuğun kimliği ile KPS kayıt işlemlerinin olmasının ardından başlar. Sadece nüfus müdürlüklerine giderek değil artık e-devlet üzerinden başvuru yapmak da mümkün olacak. Bu doğum yardımları hem çalışan hem de ev hanımları doğum yaparak başvuru yaptıkları zaman herkese verilen bir yardımdır.

Çalışan anneler için en az 7325 TL

Çalışan anneler eğer en az bir yıl sigortalı olarak çalıştıktan sonra doğum yaptılarsa analık izni olarak yer alan tam 112 günlük süre içerisinde doğum parası alacaklar. Bu tutar en düşük asgari ücretler üzerinde 7325 TL olacak. Para annelerin adına olan Ziraat bankalarına yatacağı gibi PTT’den de alınabilecek.

5 yıl geriye dönük ödemeler

SGK kapsamında verilen emzirme ödenekleri halk arasında süt parası olarak da biliniyor. Bu yardımlardan yararlanmak için annenin ya da babanın SGK statüsünde çalışıyor olması ve en az 120 gün boyunca primlerin ödenmiş olma şartı aranıyor. SGK il müdürlüğü ya da sosyal güvenlik merkezlerine yapılan başvurular ile tam 5 yıl geriye dönük olarak sür parası almak mümkün. Bir kereye mahsus olarak verilen yardımlar tam 202 TL tutarında.

Yarım gün maaş hakları…

SSK statüsü ile çalışma hayatına devam ettikleri süreç içerisinde doğumlarını yapan kadınlar analık izinlerinin ardından birinci doğum için 2 ay yani 15 + 15 gün, ikinci doğumlarda 4 ay yani 15 + 15 + 15 + 15, üç ve üzerinde olan doğumlarda da 6 ay yani 15 + 15 + 15 + 15 + 15 + 15 olarak yarım gün çalışma hayatına devam ederek tam gün maaş alacaklar. Asgari ücretli çalışan bir anne bu süreçte toplam 1472 TL kısmını devletten 1472 TL kısmını da iş yerinden alır.

24 ay boyunca ek ödeme

Çoklu doğumlarda yani ikiz ya da üçüz gibi yapılan doğumlar sırasında karşıya çıkan ihtiyaçların rahat bir şekilde karşılanabilmesi için 0 ve 2 yaş arasında olan çocuklar için çocuk başına tam 2 yıllık süreç boyunca her ay 150 TL ödemeler devam ediyor. Bu haklardan yararlanmak için vatandaşların en yakın sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek başvuru yapmaları gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.