1. HABERLER

  2. KONUT

  3. Ev almak isteyenlere kötü haber geldi! Evrağı eksik olanlara binlerce liralık ceza!
Ev almak isteyenlere kötü haber geldi! Evrağı eksik olanlara binlerce liralık ceza!

Ev almak isteyenlere kötü haber geldi! Evrağı eksik olanlara binlerce liralık ceza!

Tapu harcı; emlak vergisinden daha az olmayacak şekilde beyan edilecek şekilde devir ve iktisap bedelleri üzerinden hesaplamaları yapılacak. Söz konusu olan satış bedeli gerekli evrak vergisi değerlerinden daha fazlası il de tapu bedelinde bildirilmesi gerekli olacak.

A+A-

Tapu harcı; emlak vergisinden daha az olmayacak şekilde beyan edilecek şekilde devir ve iktisap bedelleri üzerinden hesaplamaları yapılacak. Söz konusu olan satış bedeli gerekli evrak vergisi değerlerinden daha fazlası il de tapu bedelinde bildirilmesi gerekli olacak. Hem satış değerlerini değil de rayiç bedeli ile beyan edilmesi söz konusu olursa daha az tapu harcının ödenmesi ile beraber tespit edilmesi ile büyük cezalar verilecektir.

Konut alım ve satışları sırasında ödenecek olan tapu harcı ile beraber gerçek beyan olmaması durumlarında cezası büyük olacak. Ev alımları sırasında tapu dairelerine daha altında bir değer bildirme yapılırsa hem şimdiki farkı hem de gelecekteki farklı ödemek zorunda kalacaklar. Yüzde yirmi beş oranları ile ceza ödenecek. Dilekçe ile beyan bildirenlerin cezası ortaya çıkmadan kaldırılacaktır.

Konut sektörünün son zamanlarda çok hareketli olması ve geçtiğimiz 3 ay içerisinde 590 bin konut satışının olması 8 aylık süreçte 1 milyon 25 bine kadar ulaştı. Her alım satım işlemi için harç ödenirken, devir işlemlerinde ödemeler meydana gelmiyor. Yüzde dört oranları ile ödemeler yapıyor.

Yarı yarıya ödemeler

Tapu harcı ödemeleri hem alıcı hem de satıcı yarı yarıya ödeyecek. Her ne kadar çoğu satıcı harın alıcı için ödenmesini uygun görse bile döner sermaye bedeli ile beraber ilave hizmet bedellerini de alıcı ödeyeceği için yarı yarıya olması uygun görülüyor.

Ödemeler gerçek değer üzerinden olacak

Ödemeler gerçek satış bedelleri üzerinden yapılmalıdır. Daha az veri ödemek için satış fiyatlarını daha az bildirmemek gerekiyor. Tapu kadastro müdürlüğüne harç ödemelerinin yapılmasının ardından telefonlara bir kod geliyor. Satış bedelleri eğer emlak vergisinden daha faza olursa bunları bildirmek gerekir. Verilen kodlar ile; Akbank, Denizbank, Emlak Katılım, Garanti BBVA, Halkbank, ING, Iş Bankası, Kuveyt Türk, Odeabank, PTT, QNB Finansbank, Şekerbank, TEB, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım bankalarından ödemeler yapılacaktır. İşlemler nakit ya da kredi kartı ile olacaktır.

Eğer gerçek değer söylenmez de daha altıda değerler söylenirse bu durum tespiti çıkıyor. Yüzde yirmi beş oranlarına kadar ceza uygulaması yapılıyor.

Nutuk.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.