1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Erkenden emekli olmak isteyenler dikkat! 10 yıl erken emekli olabilirsiniz…
Erkenden emekli olmak isteyenler dikkat! 10 yıl erken emekli olabilirsiniz…

Erkenden emekli olmak isteyenler dikkat! 10 yıl erken emekli olabilirsiniz…

Emekli olmak isteyenler, SGK’nın sağladığı olanaklardan yararlanarak; daha erken emekli olabilirler. Gerekli şartları sağlayan tüm vatandaşlar, 10 yıl daha erken emekli olma şansına sahip. Peki, nasıl erken emekli olabilirim, erken emeklilik şartları neler?

A+A-

10 Yıl Formülüyle Erken Emeklilik

Emeklilik hakkına kavuşmak isteyen kişiler, SGK’nın yapmış olduğu son düzenlemeler ile bazı şartları karşılamak zorunda. Fakat, SGK yine giriş tarihine göre bazı vatandaşlara erken emeklilik hakkını tanıyor.

1999 yılından önce işe giren kişiler; kısmi olarak emekli olabiliyor. Kısmi emeklilik sistemi kapsamında 15 yıllık süre 25 seneye, 3 bin 600 gün ise, 4 bin 500 güne yükseliyor. Yani emekli olmak isteyenler, 25 yıllık çalışma süresiyle 4500 gün ödemesiyle direkt emekli olabiliyor.

Borçlanma Hakkı Tanınıyor!

Emekli olmak isteyen kişilerin, borçlanma haklarına dikkat etmesi mutlaka gerekli. Borçlanma hakkıyla prim borçları tamamlanabiliyor. Burada da kadınlar doğum yapmışsa, erkekler de askerlik yapmışsa haklarını kullanabilirler.

ENGELLİ ÇOCUK SAHİBİ OLANLAR Erken Emekli Olacak!

Bir başkasının bakımına muhtaç, zihinsel ya da fiziksel bir engeli bulunan çocukların anneleri de, erken emekli olabiliyor. Engelli çocuk sahibi olan annelerin primleri ise, 1 ekim 2008 tarihinden beri 1,25 gün olarak hesaplanmakta. Bu sayede de emeklilik yaşı çok daha erkene çekilebiliyor.

Kadınlara Doğum Borçlanması

Kadın çalışanlar, doğum yapmışlarsa; doğum iznine çıktıkları ve işten uzaklaştıkları günler kadar borçlanma yapabiliyorlar. Geçtiğimiz yıllarda çıkmış olan bu yasa ile beraber; anneler prim kazanabiliyor.

3 çocuğu bulunan bir kadın; borçlanma ile beraber 6 yıl, yani 2060 prim günü kazanabiliyor. Fakat bu primlerin işlenebilmesi için, doğan çocukların sigortalı olduktan sonra doğması. Sigorta öncesindeki doğumlar, geçerli sayılmıyor. Staj yapılan tarih de emeklilikte geçerli olmazken; doğum borçlarında sayılabilmekte.

Askerlik Borçlanması İle Erken Emekli Olabilirsiniz!

Erkek vatandaşlardaysa askerlik süresi hem yaştan kazandırırken; hem de vatandaşların prim kazanmasını sağlıyor. Askerlik görevini sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce yerine getirenler; hem prim şartlarının azalmasını sağlıyor, hem de 1 – 2 yıl kazanabiliyor.

1988 tarihinde sigorta girişi olan bir kişi, 1 yıl askerlik borçlanması yaparak; 1987 girişli sayılıyor ve tüm detaylar buna göre belirleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.