1. HABERLER

  2. SSK

  3. Erken Emeklilikte %60 şartı geldi! Emekli olmak isteyenler bu şarta uymak zorunda!
Erken Emeklilikte %60 şartı geldi! Emekli olmak isteyenler bu şarta uymak zorunda!

Erken Emeklilikte %60 şartı geldi! Emekli olmak isteyenler bu şarta uymak zorunda!

5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortalı kapsamı ile bir olacak şekilde malulen emekli olma şartları neler oldu? Emekli olmak için hangi şartlar gerekiyor? Meslekte kazanma gücü kaybı sonucu kimler emekli olmaya hak kazanacak? İşte malulen emeklilik adına merak edilen tüm detaylar...

A+A-

5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortalı kapsamı ile bir olacak şekilde malulen emekli olma şartları neler oldu? Emekli olmak için hangi şartlar gerekiyor? Meslekte kazanma gücü kaybı sonucu kimler emekli olmaya hak kazanacak? İşte malulen emeklilik adına merak edilen tüm detaylar...

Ülkemizde kalıtsal bir şekilde yer alan ya da sonradan meydana gelen rahatsızlıklarından ötürü engelli ya da malulen emekli olmak isteyen vatandaş sayısı bir hayli fazla. Sigortalı olarak iş hayatlarına devam ederken kaza geçirmeleri sonucu iş gücünü kayıp etme ya da engel durumları ile emekli olma hakları yer alacak. 4A SSK, 4B Bağkur, 4C emekli sandığı kapsamı ile beraber çalışmalarına devam eden vatandaşların da emekli olma haklarını elde edebilmeleri adına şartlar belirlendi. Çalışma hayatlarına başlamalarının ardından meydana gelen kaza sonucu güç kaybı en az yüzde 60 oranlarında meydana gelirse sağlık kurullar ile bir karar verilmesi ve buna göre işlemlerin yapılması gerekir. 

Malul nedir ve kimlere malul denilir?

Malul, sosyal güvenlik başlangıçları ile beraber çalışma hayatlarına başlamış olmalarının ardından bir hastalık ya da kazalarının sonucunda çalışma gücünde en az yüzde atmış kayıp olan kişilere sağlık kurulları tarafından rapor ile verilen isimdir. Meslek hayatına devam etme ya da kazanma gücünün tamamını ya da yüzde atmışlık kısmını fizyolojik bir şekilde risk olarak isimlendirilmesi ile mağdur olmayı engellemek adına yapılan işlemdir. Malul olarak emekli olmak isteyen vatandaşların sorunlarını telafi edebilmek adına gerekli şartları da yerine getirmesi gerekir.

Malulen emekli olmanın temel kriteri ne olacaktır?

Malulen emekli olabilmek adına vatandaşların belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu durum karşısında sebep olunacak durumlar karşısında çalışma hayatına başlanması ile beraber meydana gelecek olmalıdır. Doğuştan ya da sonradan meydana gelen olaylarda hastalık ya da kaza ile beraber gelen engel tespiti ile beraber yapılan durumlar malullük konusundan oldukça bağımsız olan bir adımdır.

Malullük için tespit nasıl yapılacak?

Sigortalı olan vatandaşların malul olacak ya da olmayacaklarına karar yetkili olan hastaneler sonucunda düzenlenen sağlık raporu kurulu ile esas alınmasının ardından gelen mevzuat çerçevesi ile beraber sağlık kurulunca verilen bir durumdur. Kurum tarafından gelen sağlık kurulları ile beraber malul olma durumları değerlendirmesi de yapılırken sosyal güvenlik mevzuatı ile beraber kazanma gücünde oluşan azalma tespiti gerçekleştirilir.

Engelli olma durumları nasıl tespit edilecek?

Konu hakkında esas alınması gereken durum olarak 'Özürlülük Ölçütü Sınıflandırması ve özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkındaki Yönetmelik kapsamı ile beraber tespiti yapılır. Tespit yapım aşamaları sırasında kişilerde meydana gelecek çalışma gücü de gözler önüne alınmadan sadece bedenlerinde olan engel oranları dikkate alınır. Belirlenmiş olan engel oranı ise malul olmak için gerekli kısımda kullanılması söz konusu olmaz. Tespit yapım aşamaları sırasında ise kişilerin çalışma güçleri üzerinde meydana gelecek durumlar gözler önüne alınarak sadece engel oranlarına bakılması ile dikkate alınır. Belirlenmiş olan engel oranları da maluliyet için yüzde atmış oranları ile bir engelli malullük oranının belirlenmiş olması farklı esaslar için istinai olarak belirlenir. Sigortalılar üzerinde yer alan engel oranı malul olma oranı ile bir olmaz ve biri birilerinin yerine kullanılması da söz konusu olmaz.

Fakat malullük tespit adımları sırasında çalışmalarına engel olacak mı olmayacak mı ona bakılması gerekir. Buna paralel olarak da meydana gelen hastalıklar nedeni ile kişiler üzerinde belirli bir engel oranının olması malul olmaları için yeterli olmayacaktır. Fakat bazı durumlar sırasında yüzde atmış ya da daha üzerinde engel oranına sahip olan kişiler için taleplerin ret edilmesi de bu sebepler ile paralel meydana gelmesi söz konusu olabilir. Bir engelli aynı süreçler içerisinde malul sayılma haklarına sahip olabilmeleri adına çalışma güçlerinde en az yüzde atmış oranları ile azalmalarına sebep olması gerekir.

Malulen emekli olmak için gereken şartlar nelerdir?

Malulen emekli olmak isteyen vatandaşların hangi statü içerisinde yer aldıkları asla fark etmeden en az on yıl boyunca hizmetler içerisinde yer almış olmaları gerekir. Bu süreçlerin yer alması ve çalışılan süreçler içerisinde en az 1800 prim gün şartlarını doldurmaları ve yüzde altmış ile üzerinde çalışma güçlerinde kayıp olmaları vatandaşların emekli olmak için hak kazanmalarına yardımcı olur. Bu oranın belirlenmiş sağlık kuruluşları tarafından verilmiş olma şartı bulunur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.