1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Erken emeklilik, maaş, 1.460 TL destek müjdesi geldi! Hükümet musluğu açtı İşte ayrıntılar!
Erken emeklilik, maaş, 1.460 TL destek müjdesi geldi! Hükümet musluğu açtı İşte ayrıntılar!

Erken emeklilik, maaş, 1.460 TL destek müjdesi geldi! Hükümet musluğu açtı İşte ayrıntılar!

Milyonlarca  vatandaşa devlet tarafından pek çok dezavantajlı destek sağlanıyor. Toplumsal yaşama katılabilmeleri için yakınlarına kendisine aylık bağlanması, erken emeklilik, iş kurmada hibe imkanları ve vergi kolaylıkları gibi bir çok destek veriliyor. İşte o destekler ve Ayrıntılar... 

A+A-

Engelli kişilere ve onlara bakan yakınına yönelik bir çok maaş yardımı yapılmasının Ardı sıra erken emeklilik imkanları, iş kurmak isteyen kişilere hibe ve vergi avantajına kadar birçok kolaylık sağlanıyor.

1- KENDİSİNE 537-805, BAKANA 1.460 TL: Devlet belli şartlarda engellinin yakınına ve engellilere maaş bağlıyor. % 40-69 engeli olanlara aylık 537,08, % 70 ve üzeri engeli olanlara da 805,62 TL veriliyor. Evde engelliye bakan yakınına ise aylık bin 460 lira 61 kuruş ödeniyor. bu Şartları taşıyanlar her iki ödemeyi de alabiliyor.

Engelli aylığı, raporla en az yüzde 40 engelli olduğu tespit edilerek belirlenen vatandaşlara  ödeniyor. Bu maaşı almak için engellinin 18 yaşından büyük olması, ailede kişi başına düşen gelirin 701,32 liranın altında olması gerekiyor. 

2- ERKEN EMEKLİLİK: Engelleri olanlar için erken emeklilik imkanları var. Malulen emeklilik; sonradan çıkan hastalıklar ya da iş kazasıyla gerçekleşiyor, çalışma gücünün en az ` kaybolması şartı bulunuyor. Engelli emekliliği ise doğuştan meydana gelen engellilik veya hastalık sonucu alınan vergi indirimi sonrasında ortaya çıkıyor.

Burada da en az % 40 iş görme kaybı aranıyor. Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin de 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine ekleniyor. Bu süre yaş haddinden da düşülüyor.

3- İŞ KURANA 50 BİN TL: Engelliler için özel sektörde-kamuda iş imkanları açılırken; kendi işini kurmak isteyenlere de hibe imkanı veriliyor. En az % 40 oranında engelli olanların kendi işini kurmak için hazırladığı projelere 50 bin liraya kadar hibe desteği sağlanıyor.

4- VERGİ KOLAYLIKLARI: Engellilere pek çok vergi avantajı veriliyor. Engellilik indirimiyle çalışma gücü kayıp oranı asgari % 40 ve üzerinde olanların ücret veya gelirleri, girecekleri derecelere göre belirlenen miktarda vergi indirimi uygulanıyor.

Engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları ise KDV'den istisna tutuluyor. 

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya hisseye sahip engelliler, emlak vergisi ödemiyor. Engelliler; kendi kullanımlarına özel eşya ve araçlarda gümrük vergisinden muaf tutulurken, yurt içinden alınan taşıtlarda da ÖTV avantajından yararlanıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.