1. HABERLER

  2. SSK

  3. Erken Emeklilik İçin 3600 Gün ve Cinsiyete Özel Yaş Sınırları! Kadınlarda 40, Erkeklerde 44 Yaş Şartı ve TEK Koşul...
Erken Emeklilik İçin 3600 Gün ve Cinsiyete Özel Yaş Sınırları! Kadınlarda 40, Erkeklerde 44 Yaş Şartı ve TEK Koşul...

Erken Emeklilik İçin 3600 Gün ve Cinsiyete Özel Yaş Sınırları! Kadınlarda 40, Erkeklerde 44 Yaş Şartı ve TEK Koşul...

2000 2011 yılları arasında sigorta girişi olanları kapsayan erken emeklilik ile alakalı yasalaşması beklenen tasarının detayları yavaş yavaş oluşuyor. 2000 2011 yılları arasında sigorta girişi olanları kapsayan erken emeklilik ile alakalı yasalaşması beklenen tasarının detayları yavaş yavaş oluşuyor.

A+A-

Haber Formatında Özgün ve Ara Başlık Kullanarak Yeniden yaz  2000 2011 yılları arasında sigorta girişi olanları kapsayan erken emeklilik ile alakalı yasalaşması beklenen tasarının detayları yavaş yavaş oluşuyor. Emeklilik, uzun yıllar boyunca çalışan bireyin artık durulma noktası olarak bilinmektedir. Ülkemizde emeklilik hakkından faydalanmak için bazı şartlar yer almaktadır. Ancak sigortaya giriş tarihi en belirleyici faktör olarak bilinmektedir.

Kısmi emeklilik, prim indirimi, kademeli emeklilik, Çıraklık sigortası gibi faktörler de erken emekli olunmasını sağlamaktadır. Peki EYT sonrasında erken emekli olacak bireyler kimlerdir?

50-55 YAŞA EMEKLİLİK

Ülkemizde emekli olmak için bazı şartlar bulunmaktayken, hak kazanılan bazı durumlarda ise erken emekli olunabilmektedir. Bunlardan en dikkat çekeni kısmi emeklilik konusudur. Kısmı emeklilik 1999 yılı öncesinde sigorta girişi olan ve en az 3600 gün boyunca primi ödenmiş olan bireye sunulmaktadır. Kadınlarda erken emeklilik yaşı 50 iken erkeklerde 55 yaşını doldurmak olarak bilinmektedir. Kısmi emeklilik yasasından faydalanan birey tam emekli olanlara göre daha düşük emekli maaşı alsa da, maaş alırken çalışmaya devam etmesi durumunda bu açığı kapatabilmektedir.

KISMİ EMEKLİLİK FAYDALANMA KURALLARI

Tarım işçileri kısmi emeklilik hakkını en fazla araştıran bireyler olmaktadır. 15 yıl sigorta süresini dolduran ve 3600 prim koşulunu sağlayan işçiler, 1999 tarihi öncesinde girişi olması durumunda anında emekli olabilmektedir. SSK çalışanları için ise 4.500 prim gününün doldurulması durumunda 2008 ve 1999 tarihleri arasında sigortalı olanlar faydalanabilmektedir. Kadınlarda 40-54, erkeklerde 44-58 yaş aralığı 3600 prim günü doldurulması akabinde emekli olunmasının şartı olarak biliniyor.

Normal şartlarda ise 25 yıllık sigortalı olunması durumunda, kadınlar 58 erkekler 60 yaşını doldurduğu anda anında emekli olabiliyor.

Staj ve Çıraklık sigortası da düzenlenmesi beklenen erken emeklilik şartlarından biri olarak biliniyor. Çırak ve staj yapmak amacıyla çalışan birey bu süreyi SSK'ya ispat etmesi durumunda emeklilik yaşını öne çekebiliyor

Askerlik hizmeti de sigorta başlangıç tarihinden önce gerçekleşmiş olursa başlangıç noktası olarak sayılabiliyor. Çalışanın prim ödeme gün sayısı bu gibi koşullarda yükselerek erken emekli olma hakkı da kolaylaşıyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.