1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Erken Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! Erken emeklilikte Emeklilik Yöntemi!
Erken Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! Erken emeklilikte Emeklilik Yöntemi!

Erken Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! Erken emeklilikte Emeklilik Yöntemi!

1999'dan önce ve sonra sigorta girişi olan kişiler 15 yıl beklemeden erken emeklilik hakkına sahip olabilirler. Rahat bir yaşlılığa sahip olmak için emeklilik hakkı almaya çalışan vatandaşlar, gerekli koşulları karşıladıklarında erken emekli olabilirler! Peki, nasıl erken emekli olunur, emeklilik yaşından önce nasıl maaş alınır? Tüm detaylar sizlerle!

A+A-

15 Yıl Erken Emeklilik Şartları

8 Eylül 1999 tarihinden önce ve sonra sigorta girişi olan kişiler beklemeden, erken emekli olabilirler. Ayrıca, 15 yıllık hizmet sürelerini tamamladıktan ve prim ödemelerini tamamladıktan sonra yaş gereksinimini karşılayan vatandaşlar erken emekli olabilir. 1999'dan önce ve önce sigorta girişi yapmış olanlar için erken emeklilik formülünün detayları yazımızın devamında…

Beklemeden erken emekli olmak isteyen vatandaşlar aşağıdaki koşulları karşılamalıdır:

  • 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayan bir sigortaya sahip olmak,
  • 15 senelik hizmet süresini tamamlamak,
  • 4A, 4B ve 4C sigorta kollarından en az birine üye olmak,
  • En az 3600 günlük prim ödemelerini tamamlamak,
  • Yaş ihtiyacını karşılamak.

Erken emeklilikte emekli maaşları ne kadar?

Sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 ve daha eski olanların emeklilik maaşları, sigorta tarihinden bu tarihten sonra başlayanlara göre daha yüksektir. Sigortalı kişilerin bu tarihlerde emekli olmaları durumunda emekli maaşları en az 1600 liradır.

Erken Emekliliğin Avantajları Neler

Gerekli koşullar yerine getirilirse, vatandaşlar erken emeklilik hakkından yararlanabilirler. Bu noktada, birçok vatandaş 1999'dan önce sigortanın başlangıcı olarak erken emekliliğin avantajlarını merak ediyor. Bu avantajlardan ilki emekli maaşlarıdır. Emeklilik maaşları karşılaştırıldığında 1999 yılından önce sigorta girişi olan kişilerin emeklilik maaşı daha yüksektir. Diğer bir avantaj emeklilik yaşı, prim ödemeleri ve hizmet süresidir. Emeklilik yaşı, ödemesi gereken prim miktarı ve hizmet süresi, 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanlar için daha düşüktür.

Bu tarihten sonra hem çalışma süresi, yaş, hem de prim ödemeleri daha yüksek ve alacakları emekli maaşı daha düşüktür. Yine bu tarihten sonra emeklilik bu ayrıntılarla daha da zorlaştı. SSK'ya göre BAĞ-KUR’dan emeklilik hakkı almak daha zor. Ancak 1999 yılında ve öncesinde daha kolay olduğundan erken emeklilik avantajları BAĞ-KUR halkı için daha çok geçerlidir. BAĞ-KUR’a ödenecek 5400 günlük prim değişmezken, yaş gereksinimi kademeli olarak arttı ve bu tarihten sonra emeklilik zorlaştı. Bu indirimlerden yararlanmak için önce hazinenin hazine tarafından karşılanmayacak kısmı ödenmelidir. Yine, sigorta nedeniyle herhangi bir ceza ve gecikme olmamalıdır.

Emeklilik Yaşını Öğrenme

Emeklilik yaş koşullarını ne zaman tamamlayacaklarını merak edenler emeklilik yaşlarını e-devlet aracılığıyla kolayca öğrenebilirler. Emeklilik yaşlarını merak eden insanlar sorgulamak için aşağıdaki adımları takip edebilirler. E-devlet kapısından giriş yapın. Sistemdeki e-hizmetler sayfasına gidin. Sosyal Güvenlik Kurumu listesine ulaşmak için tıklayınız. Sonra "Normal Koşullar Altında Ne Zaman Emekli Olabilirim" uygulamasına gelin. SGK hizmetlerinin başlangıç tarihinizi girin. Onayınızdan sonra, sigorta koluna göre emekli olduğunuzda ve hizmet başlangıç zamanı ekranda görünecektir. Burada Emeklilik yaş koşullarını ne zaman tamamlayacaklarını merak edenler emeklilik yaşlarını e-devlet aracılığıyla kolayca öğrenebilirler. Emeklilik yaşlarını merak eden insanlar sorgulamak için aşağıdaki adımları takip edebilirler. E-devlet kapısından giriş yapın. Sistemdeki e-hizmetler sayfasına gidin. Sosyal Güvenlik Kurumu listesine ulaşmak için tıklayınız. Sonra "Normal Koşullar Altında Ne Zaman Emekli Olabilirim" uygulamasına gelin. SGK hizmetlerinin başlangıç tarihinizi girin. Onayınızdan sonra, sigorta koluna göre emekli olduğunuzda ve hizmet başlangıç zamanı ekranda görünecektir.

Burada emeklilik yaşı, emeklilik dönemi ve emeklilik primi gün sayısı çok kolay görülebilir. Emeklilik yaşını öğrenmek isteyen kişiler, SGK'nın resmi web sitesinde ne zaman emekli olabileceklerini öğrenebilirler. Emeklilik süresi SGK verilerine göre değişebilir. Bu nedenle, soruşturma yapan kişiler, elde ettikleri sonuçların kesin olmadığını bilmelidir. Öngörmeyi öğrenmek için aşağıdaki adımlar gereklidir: e.sgk.gov.tr adresine gidin. Burada “vatandaş” kategorisine gidin. Ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenmek için 4A / 4B / 4C sigorta kollarından birini seçin.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum