1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Erken emekli olmak isteyenlere gün doğdu! İşçi, memur ve milyonlarca vatandaş, erkenden emekli olabilecek…
Erken emekli olmak isteyenlere gün doğdu! İşçi, memur ve milyonlarca vatandaş, erkenden emekli olabilecek…

Erken emekli olmak isteyenlere gün doğdu! İşçi, memur ve milyonlarca vatandaş, erkenden emekli olabilecek…

Kamu ya da özel sektör olması fark etmeden milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren kararlar gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda 23 iş kolunu kapsayan, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlar için erken emeklilik fırsatları 45 iş kolunu kapsamaya başladı.

A+A-

Fiili hizmet süre zamları yani yıpranma hakları ile erken emekli olma fırsatları gelecek. Cıva, arsenik ya da kurşun gibi işlerde çalışanlardan TSK ve emniyet müdürlüğünde çalışanlara kadar birçok kesime hitap ediyor.

Yıpranma payı ile vatandaşlar sadece eksik prim gün ödemelerini gerçekleştirmeyecek. Yaş şartlarını bekleyen vatandaşlar yıpranma payı sürelerini 5 yıla kadar yaş hadlerinden indirim yaptırmak için kullanma hakları gelirken; meslek dallarına göre 60 ila 180 gün arasında fiili hizmet süre zamları verilecek.

Her meslek için farklı oranlar ile verilen yıpranma payları için MİT, emniyet ya da TSK için yapılan yaş hadlerindeki indirim 8 yıla kadar artacağını gösteriyor.

Yaş hadlerinden yararlanmak isteyen yer altındaki çalışanların genel kısmı 1800 gün, diğer meslekler için de 3600 gün verilecek. Çimento fabrikasında çalışanla özel sektör çalışanı bu fırsatlardan yararlanamıyor.

Sağlık çalışanlarına 5 yıl

Sağlık çalışanları erken emeklilik hakları için 45 meslek grubuna dahil olma fırsatı geliyor. 2018 yılının 2 Ağustos tarihinden bu yana kadar çalışmalar geliyor. Çalışılan işlere göre 360 güne karşılık olarak da 60 gün ilave veriliyor. Sağlık çalışanları yaş hadlerinden 5 yıla kadar indirim yapabilecekler.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.