1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Erken emekli olmak isteyenler için müjde! Bağ-Kur’lular 8 yıl erken emekli olacak…
Erken emekli olmak isteyenler için müjde! Bağ-Kur’lular 8 yıl erken emekli olacak…

Erken emekli olmak isteyenler için müjde! Bağ-Kur’lular 8 yıl erken emekli olacak…

Hizmet akdine bağlı olarak özel ya da kamu vazifeli çalışma hayatına devam eden herkesin en büyük hayali emekli olmaktır. Çoğu vatandaş bir an önce emekli olabilmek için hesaplamalarına devam ediyor.

A+A-

Emeklilik ücretlerini daha erken almak için birçok yol ararken sinyaller gelmeye başladı. Erken emeklilik formülü ile beraber sosyal güvenlik uzmanlarından açıklama geldi. Bağ-Kur kapsamından prim ödeyerek çalışma hayatına devam edenler 7285 prim günlerinin ardından 13 Mart 2019 yılında SSK’ya geçişlerini yapabilir ve SSK ile 415 gün toplam prim ödemeleri gelecek.

İş hayatlarının zorlu süreçlerde devam etmesinin ardında emeklilik bir mola gibi gelecek. Emeklilik için istenen sigortalı çalışma süresi, prim gün ödemesi ve yaş şartlarını yerine getiren vatandaşlar için 8 yıl erken emekli olma hakları geliyor. Peki; 8 yıl erken emekli olmak için neler yapmak gerekir, hangi şartlar istenir, kimleri ilgilendiriyor gibi merak edilen soruları araştırmaya devam ediyor.

Bağ-Kur’lular 8 yıl erken emekli olacak…

Özel ya da kamu kurumlarında çalışma hayatına başlayan vatandaşların çalışma hayatına başladıkları tarih dikkate alınacaktır. 4 Ekim 2000 tarihinden daha sonra 4B sigorta kapsamında çalışma hayatına başlayan esnaflar, 20 Nisan 1982 tarihi kapsamına göre tescil edebiliyor. Sigorta kapsamları 22 Mart 1985 tarihine kadar geri dönmesi mümkün olacak. Erken emeklilik hakları için geçerli olan 4 Ekim 2000 ve daha öncesinde haklar belirlenecek. Bu yüzden bu tarihten daha sonra başlanan tescil kapsamında hak sahipliği aranmaz.

Hizmet haklarını birleştirmek…

Emeklilik maaşı belirleme kapsamında sigortalı olarak çalışma hayatına devam edenlerde hepsi dikkate alınır. Bu yüzden de çalışma hayatına devam edenlerin sigorta kollarına mensup bir şekilde çalışması zor olmayacak. Hizmet birleştirmesi yapmak isteyen vatandaşların emeklilik tarihinden önce bildirim yapması gerekir. Kişilerin bağlı olarak yer aldıkları SGK üzerinden resmi bir açıklama gelmesi gerekir.

3,5 yıllık süre belirleyici olacak

1 Ekim 2008 tarihi ve öncesinde SGK kapsamında sigortalı olarak yer alanlar için erken emeklilik yolları geldi. İlk defa sigortalı olan vatandaşlar başka bir prosedür ile ilerleyecek. Bu kapsamda 1 Ekim 2008 tarihinin başında ya da öncesinde aktif sigortalılık hallerinde 7 yılından 1261 yani 3,5 içinde sigorta prim ödemesi yapan kişiler için o kurumdan emekli maaşı alacaklar.

Erken emekli olma yolu nedir?

Bağ-Kur çalışanları kapsamında erken emeklilik için formülde sosyal güvenlik uzmanları tarafından açıklama geldi. 1998 yılında Bağ-Kur ile prim ödemelerini yapan vatandaşlar için 7285 prim ödemesinin ardından 13 Mart 2019 yılında SSK kapsamına geçiş yapacaklar ve SSK kapsamında 415 gün toplam prime tabi tutulur.

Bu kapsamda 845 gün prim ödemesini SSK kapsamında 1260’a tamamlanmasının ardından şartlar oluşacak. Bu çalışanların emekli olmaları için 25 yıl boyunca sigortalı olarak çalışma hayatı ve 5900 gün prim ödemesi ile beraber 57 yaşında emekli olacaklar. Askerlik borçlanmaları da yapılarak 485 günlük ödeme takdiri ile 56’ya kadar düşecek.

Bir yandan da askerlik borçlanma yapmasının yanı sıra kadınlar da doğum borçlanması ile erken emekli olabilecekler. Her doğum için borçlanma yapabileceği gibi erken emekli olma yolları açılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.