1. HABERLER

  2. SSK

  3. Erken emekli olma imkanı: Artık 5400 prim gün ödemesi ile emekli olabileceksiniz…
Erken emekli olma imkanı: Artık 5400 prim gün ödemesi ile emekli olabileceksiniz…

Erken emekli olma imkanı: Artık 5400 prim gün ödemesi ile emekli olabileceksiniz…

Tarım sigortalılarından kısa süreli çalışma hayatına devam eden sanatçılar, ev hizmetlerinde çalışma hayatına devam edenlerden taksi – dolmuş şoförlerine kadar herkesi çok yakından ilgilendiren açıklamalar gelmeye devam ediyor. Hükümet kanadından gelen açıklamalara bakılacak olduğu zaman en ufak sigorta başlangıçları olmayan kadınlar da isteğe bağlı sigorta prim ödemesi yaparak emekli olmak için

A+A-

Tarım sigortalılarından kısa süreli çalışma hayatına devam eden sanatçılar, ev hizmetlerinde çalışma hayatına devam edenlerden taksi – dolmuş şoförlerine kadar herkesi çok yakından ilgilendiren açıklamalar gelmeye devam ediyor. Hükümet kanadından gelen açıklamalara bakılacak olduğu zaman en ufak sigorta başlangıçları olmayan kadınlar da isteğe bağlı sigorta prim ödemesi yaparak emekli olmak için hak kazanabilecekler. Düşük prim ödemeleri ile emekli olma fırsatları geldi.

Milyonlarca insanın nefes almasına yardımcı olan barış yasası ile beraber ev kadınlarından kısmi çalışma süreçlerinde  yer alanlara kadar herkesi ilgilendiren isteğe bağlı topluluk sigorta primleri ile ilgili borçlar da yapılandırma dönemine dahil edilecek.

Yapılandırma dönemi ile ilgili 2021 Nisan sürecinden önceki zamanlara ait olan borçlar başvurular ile ödeme imkanları ortadan kalkmayan isteğe bağlı sigortalı olmak ve topluluk sigortası primleri için de yapılandırma geliyor. İsteğe bağlı olarak sigortalı olma durumu ile 5400 prim ödemesi yaparak herkes emekli olma hakları elde edecekler. Eksik günler de yapılandırma dönemleri ile tamamlanacak.

En ufak sigorta başlangıçlar olmayan ev kadınlarına da destekler sunuluyor. Babalarından ötürü yetim aylığı alanlardan eşlerinden ötürü dul aylığı alan kadınlara ev sigorta hakları verilirken bu güne kadar isteğe balı sigorta yapanlar için de 300 bin üzerine kadar çıkıldı. Fakat prim ödemesi yapamayan kadılar da yapılandırma döneminde ödeme yapabilecekler.

Bu süreçler içerisine ödemelerin yatırılmaması söz konusu olursa sigortalılık sürelerine dahil edilmeyecek. Ev kadınlarının 12 aylık dönem içerisinde yapılandırma dönemleri için başvuru yaparak hak kazanma alternatifleri ön plana çıkıyor. Temmuz ayı içerisinde başvuru yapanlar geçen yılın ağustos ayından sonraki dönemlerde eylül ayından sonraki dönemlere ait olan borçlar da yapılandırma yapabilecekler. Borçların meydana geldiği ilk tarihlerdeki ana para tutarlarına enflasyon farkları eklenerek peşin ya da taksitli ödeme alternatifleri verilecek.

Peşin ödeme…

Peşin ödeme yapanların enflasyon farklarına göre ortaya çıkan borçların yüzde doksan oranındaki kısımları silinecek. Tam 36 aya kadar vade imkanları verenler de yılda yüzde 9 fark ödemeleri yapacaklar. Bu süreç içerisinde yapılandırma döneminden yararlanmak isteyen kişilerin 30 Ağustos tarihine kadar başvurularını yapması gerekiyor.

Kısmi süre ile çalışma hayatına devam edenler de bir yıllık dönem içerisinde ödemeyemedikleri primleri yapılandırma dönemlerine tabi tutabilecekler. Bir ayda 30 günden daha az çalışmakta olan vatandaşlar ödeyemedikleri pimleri aynı ay tamamlayabilecekler. Tarım sigortalılarından kısa süreli çalışma hayatına devam eden sanatçılar, ev hizmetlerinde çalışma hayatına devam edenlerden taksi – dolmuş şoförlerine kadar herkesi çok yakından ilgilendiren açıklamalar ile dikkatleri çekti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.