1. HABERLER

  2. KELEBEK

  3. En Çok Oscar Kazanan Oyuncular Belli Oldu! Tarihin En Çok Oscar Ödülü Alan Oyuncuları...
En Çok Oscar Kazanan Oyuncular Belli Oldu! Tarihin En Çok Oscar Ödülü Alan Oyuncuları...

En Çok Oscar Kazanan Oyuncular Belli Oldu! Tarihin En Çok Oscar Ödülü Alan Oyuncuları...

Akademi Ödülleri ya da daha çok tercih edilen ismiyle Oscar Ödülleri sanatsal ve teknik alanda sinema filmleri kategorisinde verilen ABD merkezli ödüllerdir. 1929 yılından bugüne dek süregelen organizasyon 2020 yılı itibariyle 92. Törenini düzenlemiştir.

A+A-

ABD menşeili Sinema Sanatları ve Bilimler Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) tarafından üstlenilen organizasyon da toplamda 24 dalda ödül taktim edilir. Senaryodan filme, yönetmeden müziğe, sesten kostüme kadar sinemanın her parçasına verilen ödüllerde, oyuncular için 4 farklı ödül düşünülmüştür. “En İyi Kadın Oyuncu”, “En İyi Erkek Oyuncu”,En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu”, “En İyi Yardımcı Erkek” Oyuncu olmak üzere toplamda 4 dalda sinema oyuncuları Oscar ödüllerine layık görülür.

Bu ödülü organizasyonun tarihi boyunca birden fazla kez kazanmak oldukça güç olsa da, birden fazla kez kazananlar bulunmakla birlikte, defalarca aday gösterildiği halde hiç sahip olamamış ünlü isimlerde vardır. Bu yazıdaki temel amaç ise bu değerli ödülü defalarca kazanma şansına sahip olmuş ünlü oyuncuları incelemektir.

En İyi Kadın Oyuncu Dalında Oscar Ödülleri

Bu dalda en çok aday gösterilen ünlü isim Merly Streep(20) olmasına karşın, Katharine Houghton Hepburn “En İyi Kadın Oyuncu” dalında en çok ödül kazanan oyuncu olmuştur. Bu rekoru hala elinde bulunduran Hepburn, toplamda 4 kez Oscar’ın en iyi kadın oyuncusu olmuştur. Hepburn dışında 3 kez bile bu ödüle layık görülen kadın oyuncu olmamakla birlikte, birçok ünlü isim 2 kez “En İyi Kadın Oyuncu” dalında Oscar ödülüne sahip olma fırsatını yakalamıştır. Bu ünlü isimler kronolojik sıra gözetilerek şu şekilde sıralanabilir; Luise Rainer, Bette Devis, Olivie de Havilland, Vivien Leigh, Ingrid Bergman, Elizabeth Taylor, Glenda Jackson, Jane Fonda, Sally Feild, Jodie Foster, Hilary Siwank ve Merly Streep’tir. Bu ödülü üst üste 2 kez kazanabilme şansına erişmiş olan isimler ise; 1935 ve 1936 da ki oyunculuk performanslarıyla Luise Reiner ve 1967-68 yıllarında ödüle layık görülen Katharine Hepburn’dür.

 

En İyi Erkek Oyuncu Dalında Oscar Ödülleri

“En İyi Erkek Oyuncu” dalında verilen Oscar ödüllerinin birden fazla kez kazanma fırsatına sahip olan toplam 8 erkek oyuncu vardır. Bunlardan Daniel-Day Lewis, 1989, 2007 ve 2012 yıllarında aday gösterilerek “En İyi Erkek Oyuncu” Oscar ödülüne layık görülmüştür. Bu ödüle 2 kez layık görülen diğer yedi ünlü isimler ise kronolojik sıra gözetilerek şu şekilde sıralanabilir; Spencer Tracy, Fredric March,  Gary Cooper, Marlon Brandıo, Dustin Hoffman, Tom Hanks, Jack Holson, ve Sean Penn’dir. Bu ödülü iki kez üst üste kazanma başarısını göstermiş sadece iki isim vardır. Bunlar; Spencer Tracy ve Tom Hanks’dır. Bu kategoride en fazla kez ödül almaya aday gösterilmiş isimler ise, tam dokuz kez aday gösterilen; Spencer Tracy, Laurence Oliver, Paul Nevman, Jack Nicholison, Gene Hackman ve Kevin Spacey’dir.

 

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Dalında Oscar Ödülleri

1936 yılında verilmeye başlanılan “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” Oscar ödülü, üst üste pek çok kez aday gösterilen isimlerin bolca olmasına karşın sadece 2 oyuncu birden fazla kez bu dalda ödül almaya hak kazanmıştır. Shelley Winters ve Diannie West, “En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünü 2 kez kazanarak bu alanda rekoru elinde tutmaktadırlar. Ayrıca Thelme Riter 6 kez aday gösterilmesine ve Glenn Close da toplamda 3 kez aday gösterilmiş olmasına karşın bu ödülü almaya layık görülmemişlerdir.

 

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Dalında Oscar Ödülleri

“En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” Oscar ödülü de ilk olarak 1936 yılında verilmeye başlanmıştır. O günden günümüze kadar bu dalda en çok ödül kazanan isim, 3 kez ile Walter Brennan’dır. Brennan’ı 2 ödülle takip eden ünlü isimler ise; Anthony Quinn, Melvyn Douglas, Michael Caine, Peter Ustinov, Jason Roberts, Christoph Waltz’dur. “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” dalında Oscar ödülünü üst üste 2 kez kazanabilme başarısı göstermiş tek isim ise; Jason Robards’dır. Claude Rains, Arthur Kennedy ve Al pacino bu dalda 4 kez aday gösterilmelerine karşın bu ödüle hiç sahip olamamışlardır. Jack Nicholson ise 4 adaylıkla birlikte bu ödüle 1 kez layık görülmüştür.

 

Toplamda En Çok Kazananlar

Helen Hayes, Ingrid Bergman, Magge Smith, Meryl Streep, Jessica LAnge ve CAte Blanchett “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünün yanı sıra aynı zamanda “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” Oscar ödülünü kazanan isimlerdir.

Erkek oyuncular arasında ise “En iyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Erkek Yardımcı Oyuncu” ödüllerinin her ikisine de layık görülen 6 ünlü sanatçı vardır. Bunlar; Jack Lemmon, Robert De Niro, Jack Nicholson, Gene Hackman, Keviin Spacey ve Danzel Wahington’dur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.