1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Emekliye kötü haber! Emeklileri Üzecek Karar Yürürlüğe Girdi! Maaşlar Yüzde 7,5 Azaltılacak…
Emekliye kötü haber! Emeklileri Üzecek Karar Yürürlüğe Girdi! Maaşlar Yüzde 7,5 Azaltılacak…

Emekliye kötü haber! Emeklileri Üzecek Karar Yürürlüğe Girdi! Maaşlar Yüzde 7,5 Azaltılacak…

Emeklileri çok yakından ilgilendiren oldukça üzücü bir haber geldi. Alınan son karar ile emekli maaşlarında yüzde 7.5 oranında kesinti yapılacak. Emekli olduğu halde çalışmaya devam eden vatandaşlar, bu karar sonrasında büyük risk altında yaşayacak. İşçi ya da BAĞ-KUR adı altında çalışıyor olmaları fark etmiyor. Hem emekli olan hem de çalışmaya devam eden kişilerin sigorta primleri nasıl ödeniyor

A+A-

Yüzlerce insan emeklilik hayali ile iş hayatına başlayıp devam ederken bu hayalini gerçekleştirmek istiyor. Bazı insanlar emekli olduklarında emekli maaşları temel ihtiyaçlarını karşılamadığı için hem emekli olup hem de çalışmaya devam etmektedir. Bu durumu yaşayan vatandaşlar ise emekli maaşım kesilir mi? Diye düşünmeye başlıyor.

Emekli Olduktan Sonra Çalışmaya Devam Edebilir Miyim?

Emekli olunduktan sonra hem emekli maaşını alıp hem de çalışmaya devam isterseniz eğer kendi adınıza çalışmaya devam edebilirsiniz. Emekli maaşınızdan herhangi bir kesinti yapılmaması için SGDP adı altında bir prim ödemesi yapmanız gerekir.

SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) Nedir?

emekli olup emekli aylığı bağlanan kişiler yeniden çalışmaya başlamaları halinde emekli maaşlarından yapılan kesintilere denir. Emekli olduktan sonra işçi statüsünde çalışan kişilerden SGDP kesintisi yapılır. Kamuda görev yapanlar ise emekli aylığından kesinti yaparak yine kamuda ki görevine devam edebilir.  İşçi olarak çalışan kişilerde ise bu durum çalıştıkları işyerinden aldıkları ücretten kesinti sağlanır.

Maaştan Ne Kadar Kesinti Yapılır?

İşçi olarak çalışanlardan emekli öncesi çalışması gibi yüzde 7,5 kesinti sağlanırken, yüzde 22,5 ve yüzde 2 kısa vadeli sigorta kolu adı altında toplam yüzde 32 kesinti sağlanır. Kendi adına tarımsal işlerde çalışan, emeklilikten sonra kendi işini kuranlardan ve herhangi bir eğitim kurumunda ücret karşılığı eğitim verenlerden kesinti yapılmıyor. İş statüsünde çalışanlar SGDP süreleri sigortalılık süresini kapsamaz. Hizmet birleştirmesi söz konusu dahi değildir.

İş kazası ya da meslek hastalığı gibi zor durumlarda sigortalı gerekli yardımları almaya hak kazanır. Engelliler de emekli olup yeniden çalışmaya başlarlar ise işçi statüsünde çalışmaya devam ederlerse prim kesintisi yapılır. Memur olarak çalışırlar ise emekli aylığından kesinti sağlanır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum