1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emeklilikte yüksek Maaş Almak İsteyenler Bunları Yapmalı!
Emeklilikte yüksek  Maaş  Almak İsteyenler Bunları Yapmalı!

Emeklilikte yüksek Maaş Almak İsteyenler Bunları Yapmalı!

Emekli olduğunda daha yüksek maaş almak isteyenler bazı girişimlerde bulunabilirler. SGK ve Bağ-Kur sigortası yatıranların son 3 buçuk yıla dikkat ederse emekli maaşını fazla alabiliyor.

A+A-

Yüksem maaş almak için Neler Yapılmalı?

Emeklilik yaşı gelmesine rağmen çalışmaya devam edilmesi halinde emekli aylığına da olumlu etki yapacaktır. Fazladan çalışılan her bir yıl için emekli maaşı cüzi de olsa bir miktar artacaktır. Örneğin 60 yaşını dolduran kişi emekli olduğunda yüzde 10 daha fazla emekli maaşı alabilecektir.

SSK ya da Bağ-Kurlu olanlar emekli olmadan önceki son 3,5 yıl boyunca daha yüksek tutardan prim ödemelidir. Daha önceki yıllarda asgari ücretten prim ödenmiş olsa bile son yapılan ödemeler emekli aylığını arttırmaktadır. Son 3,5 yılda yapılan fazla prim ödemesi emekli maaşında 800 liraya varan fazla ödeme saplayacaktır.

Eğer işveren maaşınızı az bildirdiyse ya da sigortanız hiç yapılmadıysa hizmet tespit davası açmalısınız. Böylece prim ödeme gününüz ve prim miktarınız artacaktır. Hem erken emekli olabilir hem de daha fazla maaş alabilirsiniz. 

Ek işte çalışarak fazla kazanç elde etmek oldukça yaygın bir durumdur. Ancak genelde ikinci iş için prim ödenmez. Part time işler için de prim ödemek gerekir. Eğer daha fazla prim ödenirse matrah da artacaktır. Dolayısıyla emekli maaşı da yüksekten bağlanacaktır.

SSK’dan emekli olmak Bağ-Kur’dan emekli olmaktan daha avantajlıdır. Bu nedenle 2000 öncesi Bağ-Kur kaydınız varsa SSK’dan emekli olun. Böylece emekli aylığı yüzde 15-20 daha fazla olacaktır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.