1. HABERLER

  2. SSK

  3. Emeklilikte Yaş ve Süre Şartı Kaldırıldı! Hemen Emekli Olabilirsiniz…
Emeklilikte Yaş ve Süre Şartı Kaldırıldı! Hemen Emekli Olabilirsiniz…

Emeklilikte Yaş ve Süre Şartı Kaldırıldı! Hemen Emekli Olabilirsiniz…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kıdem tazminatı ile ilgili olarak açıklanan bilgilere göre yeni kıdem sisteminde asıl amaç, işçilerin kıdem haklarının birilerinin insafına bırakılmadan hak sahiplerine ödenmesi. Yeni çıkarılacak yasa detayları neler, yaş ve süre şartı olmaksızın nasıl emekli olunur? Tüm detaylar haberimizde…

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kıdem tazminatı ile ilgili olarak açıklanan bilgilere göre yeni kıdem sisteminde asıl amaç, işçilerin kıdem haklarının birilerinin insafına bırakılmadan hak sahiplerine ödenmesi. Bu sayede emeklilik çok daha kolay bir hal alacak! Yeni çıkarılacak yasa detayları neler, yaş ve süre şartı olmaksızın nasıl emekli olunur? Tüm detaylar haberimizde…

Yeni çıkarılacak yasa ile kıdem haklarını eksiksiz bir şekilde alacak olan çalışanların emeklilik hakları da garantili bir sisteme bağlanarak yaşanması muhtemel hak kayıplarının önlenmesi planlanıyor. Uygulanmakta olan sistemde çalışanların %66’sının kıdem tazminatı hakkından yararlanamadığını belirten yetkililer, sendika üyesi olanların %76’lık bölümünün kıdem tazminatı sisteminin değişmesi görüşünde olduğunu belirtiyor.

Çalışan Her İki Kişiden Biri Kıdem Tazminatı Mağduru

Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, işverenlerin %49’unun kıdem ödememek adına çalışanları girdi-çıktı gösterdiği ve bunun sonucunda kıdem haklarında önemli mağduriyetlerin yaşandığı belirtiliyor. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre sendikalı olmak da kıdem tazminatının alınması konusunda bir yarar sağlamıyor. Araştırma sonuçlarına göre sendika üyesi çalışanların %52’si kıdem tazminatından doğan haklarını alamıyor. Peki, yeni sistem uygulamaya geçtiğinde neler olacak?

  • Düşük kıdem önlenecek
  • İşsizlik Fonu uygulaması sürdürülecek
  • Şirketin iflası halinde bile çalışanın kıdem hakları yanmayacak
  • Yeni iş bulan kıdem hesabını yeni işine taşıyacak
  • İşçinin geriye dönük hak edişleri korunacak
  • İstifada haklı sebep aranmayacak
  • İşverenin maliyeti düşecek
  • Bir yıla bir ayda azalma değil, artış olacak

Emeklilikte Süre ve Yaş Nasıl Belirlenecek?

Kıdem tazminatı ile ilgili olarak yapılan çalışmaya göre çalışanın bir gün bile çalışmış olması halinde elde ettiği kıdem hakkı son hesabında saklı kalacak. İşten çıkarıla işçinin de tüm kazanımları TES hesabında koruma altında olacak. Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde emeklilik yaşı 60 olarak belirlense de, yeni sistemde emekli olmak için süre şartı aranmıyor.

Yeni sistemde çalışanın hak edişleri bireysel fon hesabında tutulacağından dolayı, çalışan her bir işçi emeklilik yaşını doldurduğunda birikimini kullanma hakkına sahip olabilecek. Böylece çalışan ister 3 yıl, isterse 30 yıl çalışmış olsun çalıştığı dönemlerdeki kıdem hakları korunacak ve 60 yaşını doldurduğunda bireysel fon hesabında biriken para ölçüsünde ödeme alabilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum