1. HABERLER

  2. SSK

  3. Emeklilik sistemi değişiyor! Meclis’ten geçti müjde prim ve yaş indirimi ile EYT'siz erken emeklilik...
Emeklilik sistemi değişiyor! Meclis’ten geçti müjde prim ve yaş indirimi ile EYT'siz erken emeklilik...

Emeklilik sistemi değişiyor! Meclis’ten geçti müjde prim ve yaş indirimi ile EYT'siz erken emeklilik...

torba yasa ile emeklilik sistemi sil baştan değişiyor. Erken emeklilik bekleyenlere prim ve yaş indirimi yolda. EYT'siz erken emeklilik fırsatı geliyor. TBMM'nin tatile girmesi sonrasında erken emeklilik yasasının son durumu milyonlarca kişi tarafından merakla bekleniyor.

A+A-

torba yasa ile emeklilik sistemi sil baştan değişiyor. Erken emeklilik bekleyenlere prim ve yaş indirimi yolda. EYT'siz erken emeklilik fırsatı geliyor.
TBMM'nin tatile girmesi sonrasında erken emeklilik yasasının son durumu milyonlarca kişi tarafından merakla bekleniyor.

1 Ağustos tarihi itibariyle milyonlarca memur ve emeklinin 2024-2025 yıllarındaki gelirini belirleyecek olan 7. dönem kamu toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir yandan da erken emeklilik reformunu içeren yeni yasa düzenlemesi için çalışmalarına devam ediyor. Yeni dönemde TBMM'nin ilk gündemlerinden biri emeklilik reformu olacak. 2. torba yasa ile emeklilik sistemi sil baştan değişecek.

Son dakika haberine göre TBMM'nin açılması ile birlikte gündemde iki konu olacak. Hem toplu sözleşmenin meclisten geçmesi hem de erken emeklilik sisteminin hayata geçmesi 2. torba yasa ile mümkün olacak. Yeni dönemde birçok reform da gündemde olacak. Bunlar arasında aile ve gençlik bankasının kurulması da var.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı işbirliğiyle tüm hazırlıklar devam ediyor. Erken emeklilik düzenlemesi hakkında yeni detaylar da ortaya çıktı. Emeklilik sistemini sil baştan değiştirecek olan düzenleme kapsamında prim ve yaş indirimi uygulanacak. Böylece yaklaşık 1 milyon vatandaş 48 yaş altı emeklilik hakkına sahip olacak. İkinci torba yasa ile gelecek olan erken emeklilik sisteminin detayları haberimizde...

EYT'siz erken emeklilik yolu açılıyor
EYT yasası ile birlikte milyonlarca vatandaş erken emeklilik hakkına sahip olmuştu. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan SSK, BAĞ-KUR, memur olarak çalışan kişiler yaş şartı dışında aranan diğer şartları yerine getirmeleri halinde emeklilik başvurusu yapabilmişti.

Ancak EET yasası ile emekli olamayan ve kapsam dışında kalan milyonlarca vatandaş da var. Özellikle BAĞ-KUR'a bağlı olanlar, 9000 gün prim nedeniyle emeklilik hayallerini ertelemek zorunda kalmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde açıkladığı emeklilik reformu ile birlikte BAĞ-KUR ve SGK arasında prim eşitlemesi yapılacak. Bu durumda da EYT'yi kaçıran yaklaşık 1 milyon BAĞ-KUR'lu için erken emeklilik yolu açılmış olacak.

1 Ekim kritik tarih

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, erken emeklilik düzenlemesini de içeren yeni torba yasa üzerinde çalışmalarına devam ediyor. TBMM'nin açılması ile birlikte erken emeklilik düzenlemesinin de Meclis'e geleceği öğrenildi. EYT'siz erken emeklilik bekleyen 1 milyon kişi için kritik tarih ise 1 Ekim 2023 olarak açıklandı.

Meclis açılır açılmaz ikinci torba yasa için oylama başlayacak. Torba yasada yer alacak olan diğer maddeler ise aile ve gençlik bankasının kurulması, memur ve emeklinin toplu sözleşme zam oranları olacak.

Ev hanımlarına prim desteği de torba yasada olacak
Diğer yandan seçim öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdelerinden biri de ev hanımlarına erken emeklilik hakkı olmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda da hazırlıklarına devam ediyor. Ev hanımlarına prim desteğinin de torba yasa ile birlikte TBMM'ye geleceği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.