1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Emeklileri Üzen Haber Geldi! Kadınlar Bu Parayla Geçiniyordu Ama Artık Yatırılmayacak!
Emeklileri Üzen Haber Geldi! Kadınlar Bu Parayla Geçiniyordu Ama Artık Yatırılmayacak!

Emeklileri Üzen Haber Geldi! Kadınlar Bu Parayla Geçiniyordu Ama Artık Yatırılmayacak!

Emekli vatandaşlar, sıklıkla ek gelir getirecek diğer yardımları yakından takip ediyor. Fakat öyle bir karar alındı ki, artık vatandaşlara ödenmeyen bu para emeklileri ekonomik olarak sorun yaratabilir. Peki, emeklileri üzecek haber ne, yeni karar neler getiriyor?

A+A-

Emekli Olan Kadınlar Yetim Aylığı Alabiliyor Mu?

5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunun 34. Maddesine dayanarak yetim aylığından faydalanabilmek için evli, bekar, dul ya da çalışıyor olması en önemli detaylardandır. Kız çocukları yaş fark etmeden bekar, dul ya da boşanmış ise yetim maaşından yararlanabiliyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi tarafından alınan bilgilere göre emekli maaşı alan kişiler aynı anda yetim maaşı alamamaktadırlar.

Yetim Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

SSK ya da BAĞ-KUR da sigortası bulunan kişinin bekar olan, boşanan ya da dul olan kızları sigortalı olarak çalışmıyor ya da SSK ve BAĞ-KUR emeklisi değil ise yetim maaşı almaya hak kazanırlar. Vefat eden kişi emekli sandığı emeklisi ise ya da 15.10.2008 tarihinden önce memur olup da emekli olmadan vefat etmiş ise vefat eden kişinin kız çocukları memur ya da memur emeklisi değilse yetim aylığı almaya hak kazanırlar.

Kadınlar Hem Yetim Maaşı Hem de Dul Maaşı Alabiliyor mu?

Emekli olan kadınların yetim maaşı olabilmeleri mümkün değildir. Fakat yetim maaşı alan kadının buna ek olarak vefat eden eşinden de dul aylığı alma hakkı bulunur. Bu hakkın alınabilmesi için de bazı şartlar bulunur. İşte gerekli olan o şartlar:

  • Anne ve babası herhangi birinin emekli sandığı sigortası emeklisi, diğerinin ise SSK ya da BAĞ-KUR’lu olması durumunda kadınlar her iki maaşı da birlikte alabilirler.
  • Ölen eşin dul aylığı bağlanma tarihi 1.10.2008 tarihinden önce ise anne ve babanın ölüm tarihinin ne olduğu fark etmeden fakat sigortanın farklı yerlerden olma şartı ile yetim maaşı alınabilir.
  • Baba ya da anne 1.10.2008 tarihinden önce hayatını kaybetmiş ve yetim aylığı bağlanmış olan kız çocuğunun ileri ki zamanda evlenmesi durumunda hem dul hem de yetim maaşı almaya hak kazanır.
  • Emekli olan kadın herhangi bir şekilde yetim maaşından fayda sağlamıyorken kız çocuğunun anne ya da babasından herhangi birinin SSK ya da BAĞ-KUR’lu olması diğerinin ise emekli sandığı olması gerekir. Bu durumda kadın hem yetim maaşı hem de dul maaşı alabilmektedirler.

SSK Emeklisi Dul Kadınlar, BAĞ-KUR Emeklisi Babadan Maaş Alabiliyor mu?

 Konu ile ilgili merak edilen sorulardan biri de SSK emeklisi dul kadınlar BAĞ-KUR emeklisi babalarından maaş alabiliyor mu? Yapılan açıklamalara göre emekli olan kadın herhangi bir şekilde babasının maaşından faydalanamıyor. Aynı şekilde emekli sandığından emekli olan kadın da bir dul kadın da babasından ya da annesinden kalan yetim maaşını kesinlikle alamamaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler