1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Emeklileri sevinçten uçuracak karar verildi! 3 dönem maaş farkıyla maaşlar yükselecek….
Emeklileri sevinçten uçuracak karar verildi! 3 dönem maaş farkıyla maaşlar yükselecek….

Emeklileri sevinçten uçuracak karar verildi! 3 dönem maaş farkıyla maaşlar yükselecek….

Geçtiğimiz dönemlerden bu yana kadar sosyal güvenlik reformu sayesinde pek çok düzenleme yapılıyor. Bu düzeltmeler emeklilik için hesaplamaların da değişmesini neden oldu. Birçok vatandaş gelen düzenlemeler yüzünden ne zaman olacaklarını ya da hangi şartlar altında emekli olacaklarını hesaplayamaz hale geldi.

A+A-

Geçmiş dönemlerdeki yasalara göre 9 Eylül 1999 yılına kadar kadınlarda 38, erkeklerde de 43 yaş sınırıyla emekli olabilecekti. Geçmiş zamanlarda erken emeklilik için fırsatları sunan maddelerdi. Diğer emekliliklere göre memurların hesaplama yapması daha kolay. Memurlarda emekli aylığı; memurluk derecesi – kademesi – hizmet süreleri ile ek göstergeler belirleyecek. SSK’lıların emekli aylık hesaplama noktasında üç farklı dönem ve üç farklı hesap uygulaması söz konusu olacak.

Ekim 2008 sonrası…

2000 yılından daha önce yapılan çalışmalar kapsamındaki gösterge sistemi esas alınarak; aylık bağlama oranları yüksek olacak. Ne kadar çok prim ödemesi yapılırsa aylıklar o kadar yüksek olacak. Aylık hesaplama sırasında gösterge sisteminden ziyade TÜFE ve gelişim hızları ile beraber güncelleme katsayı sistemleri uygulanacak. Belirlenen tarih kapsamında aylık bağlama oranları düşük olmasından dolayı ödenen prim miktarının etkisi daha az olacak. 1 ekim 2008 tarihinden sonrası için kritik süreç başlıyor. Bu dönem hesaplamalarında güncelleme katsayılarının hesaba katılması sağlanırken milli gelir gelişme hızlarının yüzde 30’luk kısmı ekleniyor. Bundan dolayı da üç dönemde en düşük aylık bağlama oranları bu dönemde meydana geliyor.

Aylık nasıl yükselecek?

Emeklilerde maaş yükseltmenin birkaç adımı var. Emekli aylıkların daha yüksek olması için en basit çözüm prime esas kazanç yöntemleri ile tutarların yüksek gösterilmesidir. SGK kurumlarına yüksek ücret göstererek prim ödeyenler bu haklardan yararlanacaklar. Emekli aylığı kapsamında iş verenler gerçek ücret üzerinden mi prim ödemeleri yapıyor bunu kontrol etmek gerekir. Emeklilik aylığını yükseltme yöntemlerinden bir tanesi de Ocak 2000 döneminden daha önce askerlik ve doğum borçlanmaları olacak. Bu dönem kapsamında borçlanmalara dahil olurken en yüksek ödemeler de yapılırsa aylıkların yükseltilmesi gözlenecek.

Memurlarda son durum…

Emekli maaşı kapsamında memurlar için hesaplama yapmak daha kolay olacak. Memurlarda emekli aylıkları; memurluk derecesi – kademesi – hizmet süreleri – ek göstergeleri belirleyecek. Yani memur görev ve unvanlarına göre belirlemeler yapılacak. Ekim 2008 den daha önce göreve başlamış memurlara ait maaş hesaplamalarında gösterge ve kat sayı sistemleri esas alınacak.

Ortalama kazanca göre yapılacak

Yapılan hesaplamalara göre 25 yıl boyunca sigortalı çalışma sürelerini tamamlayanlarda aylık bağlanma oranları yüzde 75 olacak. Yani memurken alınan maaşın dörtte üçlük kısmı emekliliklerinde verilecek. Ekim 2008’den sonra sigortalı çalışma hayatına başlayan vatandaşlar için kazançlarının yüzde ellisi ödeniyor. Bu durum da eski memur emeklileri ile yeni memur emekli aylıkları arasında yüzde otuzluk bir fark olmasına neden oluyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler