1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emeklilere Vergi Ve Haciz Yok! Emekliler Hangi Şartlarda Vergi Ödemez?
Emeklilere Vergi Ve Haciz Yok! Emekliler Hangi Şartlarda Vergi Ödemez?

Emeklilere Vergi Ve Haciz Yok! Emekliler Hangi Şartlarda Vergi Ödemez?

Emekliler belirli şartlara uyduğu zaman vergiden muaf olacaklar ve ödeme yapmayacaklar. Fazla ödeme yaptıkları zaman geri alabilecek emekliler için maaşlarına kendilerinin rızası olmadan haciz koyma durumu söz konusu olmayacak. Peki, emekliler için hangi şartlar olduğu zaman vergi ödemesi söz konusu olmaz? İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar...

A+A-

12.8 milyon emekli vatandaş adına yasalarda farklı ayrıcalıklar yer alıyor. Özellik ile de vergi konusu hakkında emeklileri muaf tutulan belirli alanlar yer alıyor. Emlak vergisi için emekliler belirli metre kareden oluşan evler adına maaşlarından başka bir gelirleri yoksa muaf olabilecekler.

İş - metrekare şartı

SSK - Bağkur - Emekli sandığı ile emekli olan kişiler maaşlarından başka bir gelirleri yer almıyor ve brüt 200 metrekareyi de geçmiyorsa tek konutları adına vergi ödemeleri söz konusu olmayacak. Emekli olmalarının ardından başka iş yerlerinde çalışarak gelir elde edecek olan emekliler adına vergi ödemesi söz konusu oluyor. Bankalarda olan paralardan ötürü kazançları söz konusu olan emekliler de muaf olabilecekler. Eşlerinden ötürü ölüm aylığı alan kişiler de bu anlarda emlak vergisi ödemeyecekler.

5 yıllı iade imkanı

Emekliler il ya da ilçe belediyelerine giderek konutları ile alakalı beyanlarda bulunacak ve emekli olduklarını da bildirecekler. Bu anlarda belediyeler de emeklilerin emlak vergisi ödemesine karşın vergilerin sıfıra düşmesini sağlayacak. Geçmiş zamanlar içerisinde emlak vergisi ödemiş olan vatandaşlar da belirli şartlara sahip ise bağlı olunan belediyelere dilekçe vererek 5 yıl geriye dönük olarak ödedikleri paraları da geri alma hakkına sahip olacaklar.

Takip varsa itiraz edilmeli

SGK kurumlarından alınacak ve nafaka dışında emeklilerin maaşları adına uygulanması söz konusu olan haciz işlemleri gerçekleştirilemiyor. Fakat emeklilerin izni olursa haciz uygulama adımları yerine getirilebilir. İcra dairelerinde emeklilerin yazılı bir şekilde rızaları yoksa haciz talepleri de ret edilecek. İcra takibi başlatılmış olursa da icra dairesine itiraz etme şartı gerekiyor. Bu şekilde haciz durumlarından da kurtulabilecekler. .

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.