1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emeklilere büyük müjde! 13 gün ile emekli olabilirsiniz!
Emeklilere büyük müjde! 13 gün ile emekli olabilirsiniz!

Emeklilere büyük müjde! 13 gün ile emekli olabilirsiniz!

Milyonlarca emekli vatandaşın beklediği haber. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı olarak yer alan Selçuk açıklama yaptı. Artık beklenen süre 13 güne kadar indi. 12.5 milyon emekli ise bayram öncesinde beklenen ikramiyeleri de aldı. Emeklilere bayram adına ödenmiş olan ikramiye ile 11 milyar değerine erişildi.

A+A-

Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı olarak yer alan Selçuk, genel sağlık sigortası kapsamı ile beraber emekli olan vatandaşların daha kaliteli bir şekilde hayat sürdürebilmeleri adına sağlık hizmetleri için erişimleri sundular.

Bakan olarak yer alan Selçuk, bu alanda birçok açıklamada bulundu. SGK kurumları içerisinde emeklilik başvurularının da ardından bunlar elektronik ortam içerisinde daha hızlı gerçekleşecek. Saha hızlı sonuçlandırılması amaçlanıyor. Bunun için ise; “2002 yılında emeklilik işlemleri için 11 ayrı belge istenirken, 2020 yılında sadece elektronik başvuru ile işlemleri tamamlıyoruz. 2002 yılında emekli aylığı bağlama süresi 3 ayı geçmekte iken bugün emekli aylığı bağlama işlemlerini ortalama 13 gün içinde sonuçlandırıyoruz. Emekliler ile hak sahipleri, bağlanan ilk aylıklarına ilişkin birikmiş ödemelerini alabilmek için neredeyse iki ay beklemek zorunda iken geçmişe dönük hesaplanan birikmiş ödemelerini beklemeden aylıklarının ödenmesini talep ettikleri bankalara gönderiyoruz” sözlerine yer verdi.

E-devlet aracılığı ile emekli olarak yer alan vatandaşlar adına tercih edilen bankalardan aylık alma fırsatları da sunuluyor. Bu durumu PTT ile alan emekliler de ödeme talep ederek evlerinde yapabiliyorlar.

Bakan Selçuk, bu süreçte emekliler adına yapılan promosyon ödemeleri de bankalardan kişilerin hesaplarına yatırılıyor. Ardından; “2020-2022 yılları için bankalarla emekli vatandaşlarımızın promosyonu hakkında anlaşmaya vardık. Bu kapsamda aylığı 1.500 TL olan emeklilerimiz 500 TL, 1.500-2.500 TL arasındakiler 625 TL ve 2.500 TL üzerindeki emekli aylığı bulunanlar da 750 TL promosyon alma imkanına kavuştu” konu ile alakalı olarak sözlerini dile getirdi.

En düşük emekli aylığı 1500 TL

Bakan Selçuk bu anlarda nisan 2020 tarihinden beri emekli, malul ya da ölüm aylığı alanlar adına yapılacak ödemelerin alt sınır olarak 1500 TL olacağını aktardı. Ayrıca ramazan ve kurban bayramları için de emeklilere ikramiye ödenecek olmasını dile getirirken; “12.4 milyon emeklimize 6. kez 1.000’er TL bayram ikramiyelerini ödedik. Bu kapsamda ödediğimiz bayram ikramiyesi tutarı 64.2 milyar liraya ulaştı.”sözlerini ifade etti.

Emekliler için yapılması söz konusu olan gayri safi olarak yer alan yurt içi hasılası oranları 2002 yıllı içerisine yüzde 4,6 oranındayken bu durum 2019 yılı içerisinde yüzde 7 ye kadar erişti. Bunun için;  “2002 Aralık ve 2020 Temmuz döneminde, en düşük işçi emekli aylıklarına %72; Bağ-Kur emekli aylıklarına %168; memur emekli aylıklarına %46 reel artış yapılmıştır.” sözlerini dile getirdi.

“Emeklilik sonrası ticari faaliyette bulunan emeklilerimizin aylığından yüzde 15 olarak kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisini kaldırdık.” sözleri ile dikkatleri çeken bakan Selçuk, emekli olacak kişilerin bu dönemlerde önünü açtıklarını dile getirdi.

Sürdürülebilir sağlık hizmetleri için erişim sağladıkları dile getirilirken yüzde yirmi oranı ile uygulaması yapıla ilaç katkı paylarının da yüzde on olarak alınacak olduğu eklendi. Muayene için gerekli olan ücretlerin de ilaç, ödeme yeri gibi görüntülenecek olduğu eklemeler arasında.

'' Emeklilerimizin 7 gün 24 saat boyunca hizmetindeyiz.'' sözleri ile dikkatleri çekerken ALO 170 hattının yanı sıra sosyal medya hesapları üzerinden her türlü soru ve gerekli talepler adına ilgilenildiği açıklandı.

Bu anlarda ise; “Emek de emeklimiz de baş tacımız. Ülkemizin kalkınmasında alın teri döken tüm emeklilerimizin yanındayız. Emeklilerimizin aileleri ve sevdikleriyle birlikte mutlu ve sağlıklı bir yaşam geçirmelerini diliyorum. Bayramlarını tebrik ediyorum.” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler