1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Emekli ve memurlara müjde zam geliyor! Tarih belli oldu!
Emekli ve memurlara müjde zam geliyor! Tarih belli oldu!

Emekli ve memurlara müjde zam geliyor! Tarih belli oldu!

Milyonlarca emekli, temmuz ayında yapılacak zammı merakla bekliyor. Emekliler temmuz ayında hem zam alacak hem de zamlı şekilde bayram ikramiyesi alacak.

A+A-

Milyonlarca emekli, temmuz ayında yapılacak zammı merakla bekliyor. Emekliler temmuz ayında hem zam alacak hem de zamlı şekilde bayram ikramiyesi alacak.

GÖZLER 5 TEMMUZ'DA

Milyonlarca kamu personeli ve emeklinin maaşına ocak ve temmuz dahil olmak üzere senede iki kez zam yapılıyor. Yasaya göre; kamu personeli ve kamu personeli emeklisinin zammı toplu protokolye göre 2 senede bir tespit edilirken, son 6 aylık enflasyon belirlenen rakamları aşarsa fark da yansıtılıyor. Memur ve emeklilerin gözü kulağı 5 Temmuz'da açıklanacak olan enflasyon rakamlarında...

SSK ve Bağkur emeklisine yapılacak zam ise direkt enflasyona endeksli. Bir başka deyişle ocak ve temmuz dönemlerinden geri dönük 6 ayda oluşan enflasyon rakamı neyse o oranda zam yapılıyor. Yani toplu protokol SSK ve Bağkur emeklisi için geçerli değil.

OCAKTA YÜKSEK ARTIŞ OLMUŞTU

SSK ve Bağkur emeklisi Ocak 2020 itibarıyla 6 aylık (temmuz-aralık) enflasyona göre % 8.36 zam aldı. Memur ve kamu personeli emeklilerine toplu protokol gereği 2020'nin ikinci 6 ayı için % 4 zam yapılmıştı. Ancak enflasyon % 8.36 çıkınca % 4.36'lık bir fark oluştu. Ocakta ise maaşta % 3 toplu protokol artışı yapıldı ve % 4.36'lık enflasyon farkıyla toplam zam % 7.36 oldu.

MAYISTA YÜZDE 0.89 OLDU

Yapılan zamların ardından 5 ayı geride bıraktık. Dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kamu personeli ve emekli içişn en kritik enflasyon verilerden birini daha açıkladı. Ocakta % 1.68, şubatta % 0.91, martta % 1.08, nisan ayında % 1.68 artan enflasyon mayısta ise 0.89 olarak gerçekleşti. Pandeminin oluşturmuş olduğu tedarik sıkıntısı, emtia fiyatlarının küresel arenada artıyor olması ve maliyet artışları talep tarafındaki kuvvetli seyir bu dönemde enflasyondaki yükselişin sürmesinde etkili oldu. 

EN DÜŞÜK NE KADAR OLACAK?

Ortaya çıkan enflasyon verileri SSK ve Bağkur emeklisi için şimdiden yani temmuza kadar 1 ay varken % 6.39'luk zammın oluştuğunu gösteriyor. İlk 5 aylık enflasyon da % 3'lük yılbaşı zammını aştığından % 3.39 fark oluştu. Haziran ayı enflasyonları, net kamu personeli ve emekli zammı ile fark oranını tayin edecek. Ocakta en düşük kamu personeli emekli maaşı 3.021 tl'ye çıkmıştı. Haziranda enflasyon yerinde saysa bile en düşük kamu personeli emekli maaşı 3.214 tl'ye çıkacak. Ocakta en düşük kamu personeli maaşı (15/1 hizmetli) 3.523 liradan 3.782 tl'ye yükselmişti. Dün oluşan farkla maaş 4.024 tl'ye çıkmış oldu. 

TABAN MAAŞ 1500 LİRA

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Mart 2020'de çıkan yasa ile en düşük emekli aylığı 1.500 tl'ye yükseltilmişti. Yani bu maaşın altında zam alan emekli yok. Emeklinin dul ve yetimi ise hissesi oranında maaş alıyor. Zamlar da hisse oranında artıyor. Son 5 ayda oluşan % 6.39'luk kümülatif enflasyonla şimdiden en düşük esnaf emekli maaşı 1.763 liradan 1.876 tl'ye, en düşük çiftçi emeklisi aylığı 1.662 liradan 1768 tl'ye çıkacak. 2000 senesinden önce emekli olan SSK'lının en düşük maaşı ocakta 2.420 liraydı. Geri kalan aylarda enflasyon sıfır bile çıksa, bu maaş 2.575 tl'ye yükselecek.

TEMMUZ AYINDA ZAMLI İKRAMİYE VAR

Bayram ikramiyesi 1.000 liradan 1.100 tl'ye çıkarılmıştı. Ramazan Bayramı ikramiyesi 6-7 Mayıs'ta hesaba yattı. Kurban Bayramı ise 20 Temmuz'da başlıyor. Bu döneme ilişkin ikramiyelerin de 12-20 Temmuz arasında belirlenen tarih boyunca yatması bekleniyor.

Ödemeler yine 1.100 lira olacak. SSK ve Bağkur emeklileri de 17 Temmuz itibarıyla hem zamlı maaşlarını hem de zamlı ikramiyelerini almış olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.