1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Emekli vatandaşlar için ard arda zam müjdesi geldi! Milyonlarca kişi bunu bekliyordu…
Emekli vatandaşlar için ard arda zam müjdesi geldi! Milyonlarca kişi bunu bekliyordu…

Emekli vatandaşlar için ard arda zam müjdesi geldi! Milyonlarca kişi bunu bekliyordu…

Emekli vatandaşların alacakları zam miktarları için yeni formül gündemde yerini korumaya devam ediyor. TÜED kapsamında gösterge sistemlerine geçilmesi ve oranları yüzde 35in altında kalanların alt sınır aylık bağlanma oranlarının yüzde yetmişe kadar artması talep edildi.

A+A-

Bu kapsamda en düşük emekli maaşları 1800 TL seviyesine kadar artarken akıllara geçtiğimiz temmuz ayında emekli vatandaşların maaşlarına gelen yüzde5,75 oranındaki zam geliyor. Ocak ayına sayılı gün kala emekli vatandaşların maaşlarına ne kadar zam geleceği de merakla araştırılmaya devam ediliyor.

Memur ve memur emeklileri için yüzde 3 zam oranlarının yanı sıra 200 yılının temmuz ve aralık kapsamında meydana gelen enflasyon oranları eğer yüzde dördün üzerinde olursa aradaki fark yüzde üçün üzerine eklenerek zamlar belli olacak. Memur emeklileri için toplu sözleşme kapsamında zam gelirken SSK ve bağkur emeklileri için enflasyon oranlarına göre bir zam geliyor. Fakat bu kapsamda tüm emekliler eşit zam oran talebini dile getiriyor.

Emekli vatandaşların maaşlarına seyyanen zam, intibak, bayram ikramiyesi ile beraber promosyon ödemeleri kapsamında detaylar gelmeye devam ediyor. SGK ve bağkur kapsamında yer alan vatandaşlar için adeta seyyanen zam en büyük hayalleridir. Seyyanen zam oranları tüm emekliler için eşit bir şekilde gelmesi dile getiriliyor.

Yüzdelik oranlar ile değil de eşit olarak zam yapılması beklenirken taban emekli maaşlarına da yeni bir düzenleme isteniyor. Devlet tarafından getirilen durumlar ile beraber vatandaşların rahat bir nefes alması için birçok yol tercih ediliyor.Memur emeklileri için toplu sözleşme kapsamında zam gelirken SSK ve bağkur emeklileri için enflasyon oranlarına göre bir zam geliyor. Fakat bu kapsamda tüm emekliler eşit zamoran talebini dile getiriyor. 

Eşit zam isteniyor

Ocak ayında 2020 yılının son altı ayında meydana gelen enflasyon oranlarına göre bir zam geleceği beklenirken, memur emeklileri için sadece yüzde üç zam gelecek. Eğer enflasyon oranları yüzde dördün üzerinde olursa arada meydana gelen farklar da yüzde üçün üzerine eklenecek ve maaşlara o şekilde yansıtılacak. Bu yüzden TÜED tarafından en düşük emekli aylıklarının asgari ücret ile eşitlenmesi ile ilgili talepler gelmeye devam ediyor.

 Bayram ikramiyelerine de zam gelsin

Her yıl ramazan ve kurban bayramında olmak üzere vatandaşlara bin TL ye varan bayram ikramiyesi ödeniyor. Emeklilere verilen bayram ikramiyeleri için zam oran uygulanması yapılmıyor. İkramiye için de altı ayda bir zam gelsin.

İntibak…

Emekliler için son zamanlarda en çok gündemde olan durumlardan bir tanesi intibak yasası oluyor. Emeklilerin maaşlarını eşit bir şekilde alabilmesi için 2000 yılından daha önce emekli olmak için hak kazanan vatandaşlar gibi 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlar içi de gelmesi isteniyor. Ergün tarafından gelen açıklamalara göre sadece 2000 ve 2008 arasında emekli olan vatandaşları çok yakından ilgilendiren intibak talebimiz bulunuyor. Meclisin bir an önce çıkarması gerekiyor.

Promosyonlara zam gelmeli

TÜED kapsamında gelen açıklamalara göre üç yılda bir bankalara emekli maaşını oradan almak için başvuru yapan vatandaşlara verilen promosyon ödemelerine ek zam gelsin talebi devam ediyor. Promosyon ödemeleri de emekliler için zamlanmalı.

Seyyanen zam nedir ve kimlere verilir?

Tüm çalışanlar üzerinde eşit bir şekilde zam yapılacak olduğu anlamına gelir. Belli bir çalışma grubu için yüzdelik olarak değil de tüm o kapsamda yer alan herkes için gelen zamdır. Herkesin maaşı o kadar derecede artış gösterir. Eğer bir vatandaşa 50 TL zam geldiyse tüm emeklilere bu şekilde gelmeli.

Oranlara güncellemeler gelmeli

Gelen söylentilere göre ek ödeme fırsatları ile alakalı olarak çalışanlar için asgari geçim indirim uygulamaları yapılacak. En az 220 TL olması sağlanırken oranların da bir an önce güncellenmesi talep ediliyor. Eğer bu güncelleme gelirse maaşlarda 382 TL ye varan artış gözlenecek. En yüksek emekli maaşı alan vatandaşlar bu sayede sadece 255 TL değil de 637 TL zam alacaktır.

Emeklilerde ek ödeme adımları nedir?

5454 sayılı kanun kapsamına bakılacak olduğu zaman emekli ve hak sahipleri için gelir ve aylık miktarlarına göre her ay belirli bir şekilde ödemeler yapılacaktır. 2006 yılında yapılan vergi iadesi ile beraber ek ödemeler meydana geldi. Ek ödeme fırsatları sayesinde devlet memurlarına aylık katsayıları ile beraber zam veriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.