1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emekli olunca ne kadar maaş alırım emeklilik yaşı hesaplama nasıl yapılır?
Emekli olunca ne kadar maaş alırım emeklilik yaşı hesaplama nasıl yapılır?

Emekli olunca ne kadar maaş alırım emeklilik yaşı hesaplama nasıl yapılır?

Emekli olursam ne kadar toplu para alırım? Bilindiği üzere 1999 yılında çıkartılan yasa ile emeklilik için yaş şartı getirildi. Çıkartılan yasaya göre kademeli olarak emeklilikte yaş artışı söz konusu. SGK tarafından sorgulamaya açılan yeni uygulama ile vatandaşların emekli olduklarında alacakları maaş tutarlarını bir tıkla öğrenebilmekte. Emekli olursam kaç para alırım?

A+A-

Emekli olursam ne kadar toplu para alırım? Bilindiği üzere 1999 yılında çıkartılan yasa ile emeklilik için yaş şartı getirildi. Çıkartılan yasaya göre kademeli olarak emeklilikte yaş artışı söz konusu. SGK tarafından sorgulamaya açılan yeni uygulama ile vatandaşların emekli olduklarında alacakları maaş tutarlarını bir tıkla öğrenebilmekte. Emekli olursam kaç para alırım, emekili olursam ne kadar tazminat alırım? Soruları vatandaşlar tarafından sorgulanmakta. İşte ne zaman emekli olurum ve emekli maaş maaşı hesaplama.

Emekli olunca ne kadar maaş alırım? Daha önce SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı kurumlarının her birinin kendi sistemleri üzerinden yapılan emeklilik sorgulama işlemleri, hepsinin SGK çatısı altında toplanması ve e-devlet uygulamasının hayatımıza girmesiyle birlikte e-devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilir hale gelmiştir. 1999’dan önce sigortası başlayan kadınlar için 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş koşullarını sağlayan kadın sigortalı da kısmi yaşlılık aylığı ile mümkün olmaktadır. Erkeklere için ise 5 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş koşullarının tamamlanması gerekmektedir. 1999 ile 2008 arası ise kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş, 25 yıldır sigortalı olma ve 4500 prim gün sayısının bulunması gerekmektedir.

Ne zaman emekli olabilirim? Emeklilik sorgulama

Kişilerin e-devlet şifreleri olmaması ya da e-devlet harici ne zaman emekli olurum sorgusu yapabilmeleri SGK’nın kendi internet sistemi üzerinden de mümkündür. Ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını bulmak için https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ bağlantısı tıklayıp ilgili kısımları duldurup sorgulama yapmamız yeterlidir. Emekli maaşınız çalıştığınız süre, ödediğiniz prim miktarı gibi pek çok spesifik kritere göre hesaplanmakta. Uzun süre çalışan ve yüksek prim ödeyen sigortalıların görece daha fazla maaş aldığını gözlemlemekteyiz. Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkına göre yılda iki kez zamlanan emekli maaşları hak sahibinin istediği herhangi bir banka şubesine yatırılabiliyor.

Emekli olursam ne kadar toplu para alırım?

a-002.jpgd.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler