1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Emekli olmak istiyorum ama nasıl? İşte, prim eksiği olanlar için yeni emeklilik formülü…
Emekli olmak istiyorum ama nasıl? İşte, prim eksiği olanlar için yeni emeklilik formülü…

Emekli olmak istiyorum ama nasıl? İşte, prim eksiği olanlar için yeni emeklilik formülü…

Çalışma hayatına devam eden kişiler bir iş yerine girdikleri zaman aylarda deneme süresi denilerek sigorta yapılmıyor. Bu duruma kabaca bakılacak olursa ortalama olarak 10 milyon kişi sigortasız olarak kayıt dışı çalışma hayatına devam ediyor.

A+A-

Çalışma hayatına devam eden kişiler bir iş yerine girdikleri zaman aylarda deneme süresi denilerek sigorta yapılmıyor. Bu duruma kabaca bakılacak olursa ortalama olarak 10 milyon kişi sigortasız olarak kayıt dışı çalışma hayatına devam ediyor.

Sigortasız çalışma hayatına devam edilen süreç içerisinde işverenler SGK kapsamında işe girme için belge vermemiş oluyor. Hal böyle olunca da primler ya eksik ya da hiç yatırılmıyor. Maaşlar yüksek olmasına rağmen bir yandan da asgari ücret düzeyinde yatıranlar bulunuyor.

Hizmet tespit davaları…

Çalışılmaya devam edilen süreç içerisinde yatırılmamış olan sigorta primleri çalışanların geleceklerinden bir şeyler alıp götürmeye devam ediyor. Yasalar primleri eksik olan vatandaşlara ya da hiç yatırılmamış olanlar mahkemeler tarafından hizmet davası açma hakları veriliyor.

Bu yollar ile beraber dava açmış olan vatandaşlar eksik prim ödemelerini tamamlamayı başardıkları gibi ilk sigorta başlangıç tarihlerini de önüne çekerek daha erken emekli olma fırsatı elde edebiliyor. İşçi, sigortasız çalışarak geçirdikleri sürelerin son yıllarından başlayarak 5 yıllık süreç içerisinde hizmet davası açma hakkına sahip oluyor.

İşçilerin hayatını kayıp etmesi de söz konusu olursa hak sahipleri bu davayı açma hakkına sahip olacak. Bu durum en çok da dul ve yetim maaş alanlar için iyi olacak.

Belge ve şahit şartı…

Vatandaşların bu süreçler içerisinde ellerinde sağlam belgeleri olması gerektiği gibi şahitlerinin de olması gerekir. İş mahkemesine giderek mutlaka hizmet tespit davaları açması gerekir. Dava açılacak olan süreç içerisinde delil olarak kullanılacak şeyler de belli oldu. Bunlar;

  1. SGK iş yeri dosyası
  2. Sigortalıya ait işyeri sicil dosyaları
  3. İşveren vatandaşların mesleki kuruluş kayıtları
  4. Esnaflara özel sicil kayıtları
  5. Ticaret odası kayıtları
  6. Vergi mükellef kayıtları
  7. Ücret bordroları
  8. Tanık
  9. Bilirkişi şartı yer alır.

İsteğe bağlı yönetim…

Sigortalı bir işte çalışmayan vatandaşlar bu yüzden primlerinde eksik kalmasından dolayı emekli olmak için hak elde edemiyor. SSK ile devam edenler ise daha önce hiç bağkur kayıtları kazanamadıkları için emeklilik yollarını aramaya devam ediyor. Bu anlarda isteğe bağlı sigorta devreye girerek vatandaşların imdadına yetişiyor. İstedikleri gibi kendi prim ödemelerini yapan vatandaşlar ödeme yaparak emeklilik hakkı elde edebilecekler.

6 yıla kadar borçlanma…

Askerlik ve doğum borçlanması ile beraber prim eksiği olan vatandaşlar 6 yıla kadar daha erken emekli olmak için hak elde edebilecekler. Bunun için hem yaştan hem de primden avantaj olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.