1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! Yeni Haklar Tanındı, Herkes Emekli Olacak…
Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! Yeni Haklar Tanındı, Herkes Emekli Olacak…

Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! Yeni Haklar Tanındı, Herkes Emekli Olacak…

İstihdam paketinin oluşturulmasıyla beraber binlerce kişi için emeklilik hakları geldi. Esnaf ve çiftçi kategorisinde çalışma hayatına devam eden vatandaşlar 31 Ekim tarihinden itibaren 2 ay ek süre verilecek.

A+A-

Verilen süre içerisinde esnaf, çiftçi ve vatandaşlar istihdam paketi kapsamında beraber borçlarını yapılandırma fırsatının sahibi olacak. Binlerce kişiyi yakından ilgilendiren istihdam paketiyle ilgili merak edilen tüm detaylar...

Binlerce esnaf ve çiftçi için borç yapılandırma fırsatı istihdam paketi ile beraber geliyor. Paket kapsamında esnaf, çiftçi ve tüm vatandaşlar GSS olarak bilinen sağlık primi borçlarını yapılandırarak ödeyebilecek.

Yeni gelen yasa ile beraber 165 milyar TL sosyal güvenlik alınacak olduğu belirlendi. Borçları yapılandırmak için vatandaşlara ek olarak 2 aylık süre tanınacak.

1 Kasım itibariyle başlıyor...

İstihdam paketi ile beraber Bağkur başta gelmek üzere tüm yapılandırmayı tercih eden SGK kurumlarının alacakları 165 milyar TL olarak hesaplanmıştır. Sağlık prim borçları bulunan binlerce çiftçi, esnaf ve vatandaş yasa ile beraber yapılandırma, dondurma, ihya ya da prim borçlarından kurtulmak için fırsatın sahibi olacak. Emeklilik için iyi bir fırsat doğması, faaliyet sürdürmesine rağmen borçları olanların Bağ-Kur kayıtları 1 Kasım tarihinden itibaren yeniden başlayacak.

2 ay içinde başvurmak gerekiyor...

Esnaf ve çiftçi için gelen 31 Ekim tarihinden önceki borçları ödeyerek rahat etmeleri için gelen yasanın uygulamaya geçmesinden itibaren 2 aylık süre tanımlanacak. Yasanın yayına alındığı andan itibaren bu süre başlayacak. Borcunu peşin bir şekilde ödemeye gücü yetmeyenler de yapılandırma için başvuru yapabilecek.

Gecikme faizleri yerine sadece ana para ve enflasyon farklarının Şubat ayına kadar ödenmesinin durdurulmasını ardından sigortalılık süresi olarak bilinen yapılar değerlendirilecek. Borcunu bitirenler ise anında başvuru yaparak emekli olma fırsatının sahibi olacak.

Şubat ayına kadar borcu olan ana paraları ve enflasyonda meydana gelen farkları ödeyen, durdurulan sürelerin de sigortalılık süresi olarak hesaplanmaya dahil olacak. Belirlenen ilk taksit süresinde eğer borçlar ödenmezse ihya işlemi geçersiz sayılacak. Yasada gelen tekliflere göre prim borcu olanlardan iki aylık süre içerisinde yapılandırma yapmayanların mevcut olan borçları silinirken sigortalı olma süreleri de durdurulacak. Durdurulması gerçekleştirilen süreler emekli olma sırasında kullanılmayacak. Geçmişten gelen borçlarını ödemeyerek hala bu süreçlerde hala faaliyetlerine devam edenlerin sigortaları 1 Kasım itibari ile başlayacak. Borçlarını yatıran esnaf ve çiftçi için ise 1 Kasım tarihinden itibaren 5 puanlık prim indiriminden yararlanma hakkı verilecek.

Sanatçı ve şoförlere kolaylık...

Prim ödemelerini kendileri yapan dolmuş şoförü, taksici ve sanatçılar içinde düzenlemelere gidildi. Yapılandırma için geçerli olan borçlar dahilinde 60 günden daha fazla prim borçlarının olmaması durumunda ilk taksit ödemeleri karşısında kaydıyla genel sağlık sigorta kapsamında yararlanma haklarının sahibi olacaklar.

GSS gecikme faizleri silinecek...

Genel sağlık sigorta kapsamında olanlar için prim borcundan kurtulma imkanları gelecek. Vatandaşlar ise bu süreçlerde sadece ana parayı ödemeleri karşısında gecikme borçlarından kurtulmanın sahibi olacak. Prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden tekrar yararlanabilmesi için kendilerine verilen süre tekrar 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzatılacak.

Nisan ayına kadar prim borcunu ödeyen vatandaşların ana paralarını ödemeleri durumunda gecikme faiz ve cezaları silinecek. GSS kapsamı ile beraber brüt asgari ücret düzeylerinin yüzde üçlük oranları ile primler alınacak. Buna göre bu yıl içerisinde aylık olarak 88,29 TL GSS prim ödemeleri gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.