1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! 8 Yıl Erken Emekli Olunabilecek…!
Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! 8 Yıl Erken Emekli Olunabilecek…!

Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! 8 Yıl Erken Emekli Olunabilecek…!

Herkes erkenden emekli olmak ister. 8 yıl daha erken emekli olmak ise artık mümkün. Üstelik eskiden emekli olmak için yapılması gerekenlere nazaran çok daha kolay. Peki nasıl erken emekli olunur? Erken emekliliğin yolları nelerden geçer? Detaylar haberimizde…

A+A-

2000 yılı ve öncesinde vergi ve oda kaydı bulunanların SGK tarafından otomatik olarak sigortalı olmaları gerekmekteydi. 2000 ve 2008 yıllarında çıkan kanunlar sayesinde vergi ve oda kaydı bulunanların geriye dönük olarak borçlanmasını kaldırmıştı.

Yargıtay kararı ise daha sonradan haklarınızın geri alınabilmesi üzerine. Yani bu yolla haklarınızı aramanız mümkün. Verilen mahkeme kararları sonucunda SGK tarafından konu üzerine yasal çalışmalar da yapılıyor. Fakat şu an hakkınızı aramak için tek yapmanız gereken haklarına ilişkin bir dava açmak. Böylece erken emeklilik hakkı elde edebiliyorsunuz.

Bağ-Kur kaydınız 1 günse bile…

Eğer 4 Ekim 2000 gününden önce 1 gün bile Bağ-Kur kaydınız varsa kaydınızı 20 Nisan 1982’ye kadar götürebiliyorsunuz. Tek şartı ise sigorta tescili olmanın ardından vergi kaydı veya şirket ortaklığınızın olması. Oda kaydı bulunanlar içinse bu tarih 22 Mart 1985. Bağ-Kur kaydınız 4 Ekim 2000’in sonrasında ise 2000’den öncesine çekemiyorsunuz.

2000 yılı öncesi esnaf olduğunuz halde 4 Ekim 2000’e kadar Bağ-Kur kaydınız yapılmamışsa sigortanız bu tarihten itibaren başlıyor. Bağ-Kur kaydınız 1 Ekim 2008 tarihinden önce yapıldıysa ve vergi ve oda kayıtları bulunuyorsa 4 Ekim 2000 tarihine kadar Bağ-Kur’larını götürebiliyorlar.  Bağ-Kur’unuzu silmiş olmanız halindeyse aktif hale getirebiliyorsunuz. Bu tarihlere kadar Bağ-Kur kaydı yapmayanlar içinse son şans 1 Ekim 2008.

TESK başkanı’ndan açıklama

TESK Başkanı Bendevi Paladöken tarafından konuya yönelik bir açıklama geldi. Açıklamaya göre emeklilik yaşı gelmiş fakat 2000’den önce Bağ-Kur kayıtları yapılmamış esnafların oda ve vergi kayıtları incelenecek. Birçok esnafın geriye dönük borçlanmadan ekonomik yetersizlikleri sebebiyle yararlanamadığını söyleyen Pandöken’in sözleri şu şekildeydi:

“Esnafın gözü kulağı, vergi ve oda kaydı dikkate alınarak geriye dönük borçlanma hakkı sağlayacak yeni bir yasal düzenlemede emeklilik yaşı gelen ancak 2000 yılından önce Bağ-Kur’a kayıt yaptırmayan esnafın oda ve vergi kayıtları dikkate alınsın.”

Daha önceden oda ve vergi kaydı bulunmayan esnaflar ise 1 Ekim 2008’den başlayarak sigortalı olabilirler. Yani 8 yıl erken emeklilik mümkün.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.