1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Emekli Olmak İsteyenlere Büyük Müjde! 10 Yıl Çalışan Hemen Emekli Olabilir… Nasıl Erken Emekli Olunur, Şartlar Neler?
Emekli Olmak İsteyenlere Büyük Müjde! 10 Yıl Çalışan Hemen Emekli Olabilir… Nasıl Erken Emekli Olunur, Şartlar Neler?

Emekli Olmak İsteyenlere Büyük Müjde! 10 Yıl Çalışan Hemen Emekli Olabilir… Nasıl Erken Emekli Olunur, Şartlar Neler?

Emekliler için müjde. Artık 3600 gün prim ödemesi yapanlar da emekli olacak. 15 yıl boyunca sigortalı çalışma süresini tamamlayan ve 3600 prim gün ödemesini yerine getirenler emeklilik hakkını elde edecek. Emeklilik yaşını belirleyecek şey 3600 prim gün ödemesinin tamamlandığı tarih olacak.

A+A-

Peki kimler 10 yıl boyunca çalışıp emekli olabilecek? Emekli olabilmek için erkenden aranan şart ve koşullar neler olacak? SGK mevzuatına göre 3600 gün ile emekli olmak isteyen vatandaşların uyması gereken koşulları sizler için derledik.

Milyonlarca çalışan vatandaşın en büyük hayalleri her zaman emekli olacakları gün üzerinde oluyor. Tabi ki emekli olabilmek için ilk olarak belirli koşulların yerine getirilmesi de gerekiyor. Bu koşullar sigortalı çalışma süresi, prim gün ödemesi ile beraber yaş faktörüdür. Üç şartı da aynı anda tamamlayan vatandaşlar emekli olmak için hak kazanacaklar. Kamu kurum ve özel sektörlerin hangisinde olunur ise olunsun aranan bu koşulların yerine gelmesi gerekiyor. Fakat SGK bazı durumlarda bu koşulların esnetilmesini de sağlıyor.

Emeklilik için başvurular nasıl yapılır?

Emekli olabilmek için başvuru yapmak isteyen vatandaşların SGK kurumlarına yazılı bir şekilde bildirme şartları bulunur. SGK il müdürlüğüne giderek elden emekli dilekçesi verme şartları yer alıyor.Ardından yapılan başvurular incelemeye alınacak ve inceleme sonucunun ardından emeklilik hakları verilecek.

10 yıl çalışanlar için emeklilik fırsatları...

Çalışan tüm vatandaşların en büyük hayalleri arasında emekli olacakları gün gelir. Bazı anlarda daha erken emekli olmak için de farklı istisnai durumlar dikkatleri çekiyor. Bu süreçlerde vatandaşlar nasıl emekli olurum, ne zaman emekli olmak için hak elde edeceğim gibi soruların araştırmasına başlıyor. 3600 gün ile gelen emeklilik sırasında nasıl şartların yerine getirilmesi gerektiği de araştırılan konulardan bir tanesi oluyor.

9 eylül 1999 tarihinden daha erken iş hayatına giren vatandaşlar yıpranma payı, doğum borçlanması, malulen emeklilik, askerlik borçlanması gibi adımlar ile daha erken emekli olma haklarını elde ediyor. Bu anlarda erkeklerde 55 kadınlarda da 50 yaş sınırı dikkatleri çekiyor. Yaş ve prim şartlarından vatandaşlar tarafından hangisi en son olarak tamamlanmış ise bu durum kadınlarda 56 erkeklerde de 58 yaş şartlarını getiriyor. 9 eylül 1999 ve 30 nisan 2008 yıllarından daha sonra sigortalı olan vatandaşlardan farklı şartlar isteniyor. 3600 prim gün ödemesinden 4500 prim gün ödemesine çıkması ve yaşların dolması şartları da isteniyor. Bu durum da kadınların 56 yaş şartından 58 e, erkeklerin de 58 yaş şartından 60 a kadar çıkmasına neden oluyor.

Emekli olmak isteyen vatandaşların sigortalı çalışma süresi ve prim şartlarının yanı sıra yaş şartları dikkatleri çekiyor. Bu durumlar aynı anda verilir ise vatandaşlar emekli olmak içi hak elde edilecek. SGK bir yandan da vatandaşlar için 3600 gün ile emekli olmak için kişiden kişiye göre değişiklik gösterecek.

Yaş ve prim şartlarından hangi adım daha sonra tamamlanmış ise de bu durum kadınlarda 56 ve erkeklerde de 58 yaş şartlarını beraberinde getirecek. 9 eylül 1999 ve 30 nisan 2008 tarihlerinden daha sonra sigortalı olarak iş hayatına giren vatandaşlar için prim uzamaları da söz konusu oluyor. Böylece 3600 gün ödemesinden 4500 gün ödemelerine kadar da artış gösterecek.

3600 gün ile nasıl emekli olunacak?

Emekli olmak isteyen vatandaşların belirli koşulları aynı anda yerine getirmesi gerekiyor. SGK kapsamı ile beraber 3600 gün şartlarından emekli olacak vatandaşların 10 yıl boyunca sigortalı olarak iş hayatının olması da gerekir. Bunların yanı sıra bir de;

  • 08.09.1999 tarihi ile emekli olmak için sigortalı olarak işe girenlerin bu tarih ya da daha öncesinde iş hayatına başlaması gerekir. 15 yıl çalışma süresi ile beraber 3600 prim ödemelerinin de yapılma şartı aranır.
  • 31.12.2011 tarihinden daha önce sigortalı bir şekilde iş hayatına giren vatandaşların 3600 prim ödemesi ile erkeklerde 55 kadınlarda da 54 yaş şartlarını getirmeleri gerekiyor.
  • 08.09.1999 tarihinden daha sonra sigortalı olarak iş hayatına girenler için ek bir avantaj sağlanması söz konusu değil.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.