1. HABERLER

  2. MEMUR

  3. Emekli Olduktan Sonra Çalışan Kişilerin Maaşı Kesiliyor Mu? Çalışan Emeklilere Kesinti...
Emekli Olduktan Sonra Çalışan Kişilerin Maaşı Kesiliyor Mu? Çalışan Emeklilere Kesinti...

Emekli Olduktan Sonra Çalışan Kişilerin Maaşı Kesiliyor Mu? Çalışan Emeklilere Kesinti...

Bazen ekonomik durumların yetersiz kalmasından ötürü bazen de iş hayatının aktifliğinden keyif alındığı için emekli olmuş kişiler, çalışma hayatlarına devam ederler. Peki, vatandaşlar emekli olduktan sonra çalışma hayatlarına devam eder ise maaşları kesintiye uğrar mı?

A+A-

Emekli olan kişilerin yeniden çalışmaya başlamaları ile beraber, emekli aylıklarının yatırılmaya devam edilip edilmeyeceği, emekli maaşlarından Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisinin olup olmayacağına dair tüm detaylar haberimizde…

Hizmet akdi ile beraber bir işverene bağlı bir şekilde çalışan SSK’lılar, 5510 sayılı kanunun 4/a bendi kapsamında sigortalı sayılmakta ve emekli değil ise belge türü Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar olarak aylık prim vE hizmet belgesi ile kuruma bildirilmektedir. Şayet emekli olduktan sonra tekrar çalışma mevcut ise Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar olarak kuruma bildirilmesi gerekir. Bu şekilde emekli olmak ile birlikte normal sigortalı gibi işe girişi yapanların emekli maaşları kesilir.

2016 senesinin Şubat ayına kadar işyeri açan ve şirket ortaklığı başlayan emeklilerin maaşlarından % 10 oranında Sosyal Güvenlik Destekleme Prim kesintisi yapılıyordu. Fakat torba yasa ile yapılan düzenleme sayesinde kendi adına çalışan emekliden 2016 Şubat ayından itibaren emekli maaşlarından %10 oranında yapılan Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi kaldırıldı.

Emeklilikten Sonra Yeniden Çalışma

Cumhurbaşkanlığına seçilen kişiler, yasama organı üyeliğine seçilen kişiler, mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar, yalnızca toplantı yahut huzur ücreti hakkı ödenen görevleri yürütenler ile yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücretleri karşılığında görevlendirilen kişiler aylıkları kesilmeden kamu görevlerinde görev alacak ve bunlar hakkında sosyal güvenlik destek primi uygulanacaktır.

Bu kişilere ilave olarak, yaş haddini aşmamış olmaları kaydı ile her derece, türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücretinin karşılığında görev verilen kişiler, vakıf üniversitelerinde görevli olan kişiler de aylıkları kesilmeden sosyal güvenlik destek priminden yararlandırılacaktır.

4C’li Emeklilerin Yeniden Çalışması

4C kapsamındaki emeklilerin 4b kapsamında yeniden çalışmaya başlamaları durumunda, 6663 sayılı kanun ile 5510 sayılı kanunun geçici ondördüncü maddesinin birinci fıkrasının b bendi yürürlükten kaldırıldığından 29.02.2016 senesinden itibaren bu kişilerin emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primleri kesilmeyecektir.

4C kapsamından emekli olmalarının ardından yine 4C kapsamında yeniden çalışılmaya başlanması durumunda ise emekli aylığı almaktayken dördüncü mad. birinci fıkrasının c bendi kapsamında çalışılması durumunda aylıklar kesilecektir. Bahsi geçen kişilerden kısa ve uzun vadeli primler ile genel sağlık sigortası primi alınacak ve sosyal güvenlik destek primi alınmayacaktır. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum