1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emekli Olduğumda Ne Kadar Maaş Bağlanacak? Prim Gününe Dikkat!
Emekli Olduğumda Ne Kadar Maaş Bağlanacak? Prim Gününe Dikkat!

Emekli Olduğumda Ne Kadar Maaş Bağlanacak? Prim Gününe Dikkat!

Çalışanların en çok merak ettiği sorular ne zaman emekli olacakları ve emekli olduklarında ne kadar maaş alacakları. Emekli olduklarında alacakları maaş miktarını merak eden vatandaşlar emeklilik öncesinde alacakları maaş hakkında hesaplamalar yapmak istiyor. Maaş ve kıdem tazminatı ise emekli olacak kişinin özel durumlarına bağlı olarak değişebiliyor. Emekli olduğumda alacağım maaş miktarı nedir?

A+A-

Emekli Maaşım Ne Kadar Olacak?

Soru:1966 yılında doğdum. 1986 yılında öğretmen olarak görev aldım. Bir süre ilçe belediye başkanlığı görevi yaptım.1800 günüm bulunmakta. SSK girişim ise 1988 yılında yapıldı. 2000 gün SSK prim günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Emekli olduğumda ne kadar maaş bağlanacak? Alacağım kıdem tazminatı miktarı ne olur?

Cevap: Emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarınız var.  1800 gün ilçe belediye başkanlığında görev aldığınızı ve SSK'da 2000 gün hizmette bulunduğunuzu söylemişsiniz. Fakat öğretmen olarak görev aldığınız hizmet süresini sorunuzda belirtmemişsiniz. 50 yaşınızı doldurmuş olduğunuzdan toplam prim ödemenizi 5375 güne tamamladığınızda emekli olmaya hak kazanacaksınız.  Daha önceden 3600 günden fazla prim ödemeniz yapıldığından, ilerleyen tarihlerde prim ödemesi yapmasanız bile 2026 yılında 60 yaşını doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. Bu 15 yıl sigorta süresi, 3600 gün prim ve 60 yaş şartlarıyla mümkün olmaktadır. Emekli aylığınız çalışma hayatınız süresince üstünden prim hesaplanan kazanç tutarınız ve prim ödediğiniz gün sayısı göz önünde tutularak belirlenecek.

Prim ödediğiniz dönemlerin tarihleri de oldukça önemli. 2000'den önce, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008'den emekli olduğunuz tarihe kadar ödediğiniz primler, alacağınız emekli maaşını yüksek oranda etkiler. Bu verilerin eksikliğinde alacağınız maaş miktarını hesaplamak olası değildir. Yine de aylığınızın hesaplanıp 1500 TL’den az çıkması durumunda maaşınız 1500 TL’ye tamamlanır. Yani kesinlikle aylığınızın miktarı 1500 TL’den daha az olmayacak. Kıdem tazminatınızın hesabı ise son aldığınız ücretin brüt tutarı üzerinden yapılır.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.