1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emekli olamayanlara iade geldi! Yaşa takılanlar hemen paralarını iade alabilir…
Emekli olamayanlara iade geldi! Yaşa takılanlar hemen paralarını iade alabilir…

Emekli olamayanlara iade geldi! Yaşa takılanlar hemen paralarını iade alabilir…

Her ne kadar vatandaşların emekli olmak için tüm şartları yerine getirseler bile yaştan dolayı emekli olamayan vatandaşlar ödedikleri primleri düşünmeye başladı. Yıllar  boyunca çalışırken ödenen primle için de SGK dan haber geldi. SGK ya isteyen vatandaşlar giderek ödenen primleri alabilmek adına başvuru yapabilir ve bunları tekrar almak için hak kazanabilirler.

A+A-

Emekli olmaya hak kazanmak için dikkat edilmesi gerekenler

Emekli olabilmek adına vatandaşların sigortalı çalışma süresi, prim gün sayısı ve yaş şartlarının tam anlamı ile tamamlanma şartları gerekir. Bir yandan da yaş ve sigorta süresi yerine getirilen vatandaşlar prim ödemeleri sırasında hizmet borçlanma haklarına da sahip olacaktır. Askerlik - doğum ve yurt dışı borçlanması da hizmet borçları arasında yer alıyor.

Prim ödemesi hangi durumlarda geri ödemesi yapılır?

Belirli durumlardan dolayı emekli olmak için hak kazanamamış binlerce vatandaş ödemiş oldukları primleri geri almak istiyor. Toplu prim iade avantajları ile vatandaşlar da resmi bir şekilde başvuru yapmalarının sonucunda hak kazanacaklar. SGK ya bağlı olan vatandaşların 4A sigortalı bir şekilde çalışma hayatına devam etmesi gerekir. 4B statüsünde yer almamak gerekir.

4A - 4B ve 4C kollarından birinde yer alan emekliler adına hizmet sürenin tamamlanmış olma şartı aranır. Kadınlar için 20 erkekler adına da 25 yıllık bir şart aranır. Birden daha fazla iş hayatına devam eden kişiler adına da toplu ödemeler asgari ücretin tam yedi buçuk katında olması durumlarında fark iadesi yapılır. Tavan durumu olarak belirlenmiş olan durumların üstünde yer alan kişilerin de ödemeleri geri almak adına hak kazanabilmeleri için 10 yıl içinde başvuru adımlarını tamamlamaları gerekir.

Başvuru işlemleri nasıl yapılır?

SGK kurumları içerisinde yapılan toplu para iadelerini alabilmek adına resmi bir evrak ile başvuru adımlarının tamamlanması gerekir. Başvuru yapmamış kişiler haklardan yararlanamaz. Sosyal güvenlik kurumu il müdürlükleri içerisine ya da SGK ilçe merkezlerine dilekçe yazma sonucunda başvuru adımları tamamlanır.

Toptan ödeme almak için hak kazanan kişiler tekrar işe başlamak isterler ise de ihya sistemi devrede yerini alır. Ödeme alan kişiler eğer emekli olmak adına tekrar hak kazanır iseler bu alınan primleri toplu bir şekilde yatırdıktan sonra emekli olmak adına hak kazanmış olur. Bu sayede pek çok vatandaş her ne kadar emekli olmak için hak kazanamasa bile bu anlarda yatırmış oldukları primleri alarak hayatlarında olan bir açığı kaparak rahat etme hakkını elde eder.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.