1. HABERLER

  2. SSK

  3. Emekli Olamayanlar Dikkat: SGK, Emeklilik Yaşı Tutmayan Vatandaşlara Toplu Ödeme Yapacak!
Emekli Olamayanlar Dikkat: SGK, Emeklilik Yaşı Tutmayan Vatandaşlara Toplu Ödeme Yapacak!

Emekli Olamayanlar Dikkat: SGK, Emeklilik Yaşı Tutmayan Vatandaşlara Toplu Ödeme Yapacak!

SGK bünyesine emeklilik hakkı zamanlar için prim yatıran fakat emekli olmak için hak kazanamayan vatandaşlar emekli olamadıkları zaman SGK bünyesinden ödenen paraları toplu bir şekilde alabilecekler. Emekli olamayan vatandaşlar için yapılan desteklerden biri de toplu para iadeleri oluyor.

A+A-

SGK bünyesine emeklilik hakkı zamanlar için prim yatıran fakat emekli olmak için hak kazanamayan vatandaşlar emekli olamadıkları zaman SGK bünyesinden ödenen paraları toplu bir şekilde alabilecekler. Emekli olamayan vatandaşlar için yapılan desteklerden biri de toplu para iadeleri oluyor. SGK aracılığı ile yapılan bu yardım gerekli koşulları yerine getiren vatandaşların ödemiş oldukları primleri geri almaları için haklarını veriyor.

Emekli olmak için vatandaşlardan prim gün ödemesi ve sigortalı çalışmalarının yanı sıra bir de yaş şartlarının yerine gelmesi gerekiyor. Bu üç şartı aynı anda yerine getirebilen vatandaşlar anında emekli olmak için haklarını elde ediyor. Fakat bazı vatandaşlar her ne kadar şartlardan bir kısmını yerine getirse bile tamamını tamamlayamıyor.

SGK toplu para iadesi

Çalışma hayatına devam edenler için kadın ve erkekler yaşlılıklarında emekli olarak rahat edebilmek için kendilerinden istenen üç temel şartı yerine getirmesi gerekiyor. Bu durum öncelikli olarak çalışma süreçlerine başlangıç tarihi ive gerekli koşullara göre değişiklik gösteren sigorta prim ödemelerinin yapılma zorunluluğu oluyor.

SGK prim ödemelerinin yanı sıra belirli bir çalışma gün şartının da eksiksiz olarak yerine gelmesi gerekir. Son süreçlerde bir hayli fazlası ile gündemde olan konulardan bir tanesi de yaş şartı oluyor. Bazı alanlarda değişen durumlardan dolayı vatandaşların emeklilik haklarını elde edememesi de söz konusu.

Ne kadar ödeme yapılacak?

SGK bünyesinde talep edilen şartların tam olarak sağlanamadığı anlarda başvuru yapan vatandaşlar ödedikleri paraları toplu bir şekilde alabilecekler. SGK toplu para iadelerine karşı yapılan açıklamalar sırasında güç ve yaş şartlarını yerine getiren vatandaşlar prim gün eksiklerinden dolayı emekli olamadıkları için bu hakları elde edecekleri duyuruldu.

Ödemeler güncel olan tutarlara göre yapılacak. Alınan maaş ile beraber sağlanan sağlık hizmetlerinin hesaplanmasının ardından ödemeler kişilere özel olarak hesaplanır. SGK toplu para iade haklarından yararlanmak için vatandaşların SGK mevzuatına göre yazılı bir şekilde başvuru yapma şartları aranıyor.

Kimler prim paralarını alabilecekler?

Prim ödemesi almak isteyen vatandaşların tabi ki sağlamaları gereken farklı koşullarda bulunuyor. Bunların başında yaş – gün şartlarını eksiksiz olarak sağlamaları. Toplu prim ödemeleri sadece primlerinde eksiklik olan vatandaşlar için ödenecek. Bunun yanı sıra kişilerin en ufak bir şekilde sigortalı olmamaları da gerekiyor. Kendi işini de yürütemeyecekler.

Bunların dışında bir de kadınlardan 20, erkeklerden de 25 yıl şartlarının yerine gelmesi gerekir. Gereken tüm şartları eksiksiz olarak yerine getiren vatandaşlar için SGK güncel oranlarına göre yapılan hesaplamalar sırasında toplu prim iadeleri de yapılacak.

SGK toplu para iade başvuruları nasıl ve nereye yapılacak?

Bu grup içerisine dahil olan vatandaşlar yaşadıkları il ya da ilçede bulunan sosyal güvenlik il müdürlüklerine ya da sosyal güvenlik ilçe merkezlerine giderek kimlik belgeleri ile beraber başvuru yapma haklarını elde edecekler. Matbu dilekçe örneğini doldurup para iade talebi yerine getirilebilir.

Toplu para iadesi için başvuru şartları

Tüm koşulları eksik olmadan yerine getiren vatandalar bulundukları il ya da ilçede yer alan SGK müdürlüklerine giderek yapabilecekler. Başvuru işlemleri için yazılı bir dilekçe ile beraber şahsen yapılma şartları aranır. Bir yandan da vefat eden bir sigortalının eşi ya da çocukları prim iadesi başvuru süreçlerini yapabilir.

Nutuk.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler