1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Emekli maaşlarında son durum: Maaşlar daha fazla da olabilir! 2021 yılı emekli maaşlarına zam oranı tahminleri ve merak edilen detaylar belli oldu!
Emekli maaşlarında son durum: Maaşlar daha fazla da olabilir! 2021 yılı emekli maaşlarına zam oranı tahminleri ve merak edilen detaylar belli oldu!

Emekli maaşlarında son durum: Maaşlar daha fazla da olabilir! 2021 yılı emekli maaşlarına zam oranı tahminleri ve merak edilen detaylar belli oldu!

2021 yılında emekli maaşlarına zam oranı ne olacak konusu uzun süredir gündemde yer alan konulardan birisi haline gelmiş durumda. Gözlerini Ocak ayında yapılacak olan zam miktarına dikmiş olan milyonlarca emekli vatandaş bu konuyla ilgili olarak yapılan tahminleri de yakından takip etmeye devam ediyor.

A+A-

2021 yılında emekli maaşlarına zam oranı ne olacak konusu uzun süredir gündemde yer alan konulardan birisi haline gelmiş durumda. Gözlerini Ocak ayında yapılacak olan zam miktarına dikmiş olan milyonlarca emekli vatandaş bu konuyla ilgili olarak yapılan tahminleri de yakından takip etmeye devam ediyor.

Bu kapsamda son altı aylık enflasyon orana göre yapılacak olan zam oranı pek çok vatandaş tarafından büyük bir merakla takip ediliyor. Temmuz ayında maaşlarına zam alan emekli vatandaşlar, Ocak ayında yapılacak olan zam miktarı için son derecede umutlu durumda. Yapılan tahminler doğrultusunda maaşların daha da fazla olabileceği söyleniyor. Şuan için açıklanan enflasyon oranına göre emekli vatandaşların maaşlarına yapılacak olan zam oranının %4.62 olacağı görülüyor.

Kesin oranların belirlenmesi adına geriye Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor. Bu aylardaki enflasyon verilerinin de ortaya çıkmasıyla birlikte emekli maaşlarına zam oranı belli olacak. İşte yapılan tahminler ve emekli maaşlarına zam oranıyla ilgili merak edilen detaylar…

Temmuz ayında %5.75 oranında zam alan emekli vatandaşlar şimdi de Ocak emekli maaşlarına zam hakkında detayları merak ediyor. Ocak ayında zam almaya hazırlanan milyonlarca emekli vatandaş enflasyon tahminleri de emekli maaşlarına zam oranı hakkında yapılan tahminleri yakından takip ediyorlar. Şu an için SSK ve Bağ-kur emeklilerine zam oranı %4.62 görünürken bu oranın daha da artması bekleniyor.

Nutuk.com.tr; Bu konu hakkında milyonlarca vatandaş emekli maaşlarına ne kadar zam geleceğini beklerken Merkez Bankası ve bazı kurumlar da değerlendirmelerini dile getirdi. İşte emekli maaşlarına Ocak ayında gelecek olan zam ile ilgili olarak son gelişmeler…

Emekli maaşlarına zam oranları için ilk veriler

2020 yılsonu için enflasyon oranlarına dair veriler açıklanırken emekli maaşlarına zam oranları hakkında da yorumlar yapılmaya devam ediyor. Eğer belirlenmiş olan hedefler gerçek olur ise 2020 yıl geneli enflasyon oranı 10.05 olarak belirlenecek. Belirlenen bu rakam ile birlikte de son altı aylık enflasyon %4.75 olacak ve bu durum emekli maaşlarına da etkili olacak.

Tahmini emekli maaşı zam oranları

Emekli maaşları için Ocak ayı zammı yaklaşırken tahmini emekli maaşı zam oranları da pek çok vatandaş tarafından merak edilmeye başlandı. Son altı aylı enflasyon oranının belirlenmesi ile birlikte emekli maaşlarına ne oranda zam yapılacağı da belli olacak. Tahmini verilere göre emekli maaşlarında zam oranları şu şekilde bekleniyor:

  • %4.75 oranında zam yapılması durumunda en düşük emekli maaşı 2000 liradan 2095 liraya yükselecek.
  • %6.25 oranında zam yapılması durumunda en düşük emekli maaşı 2000 liradan 2165 liraya yükselecek.
  • %6.35 oranında zam yapılması durumunda en düşük emekli maaşı 2000 liradan 2127 liraya yükselecek.

Torba yasasıyla emeklilik

Yapılan gelişmelere göre torba yasasıyla emeklilik kapsamında Bağ-kur borcu olan vatandaşlar için büyük bir avantaj geldi. Bu kapsamda Bağ-kur’lu olarak prim borçları sebebiyle sigortalılık süreleri dolan kişiler ihya başvurusunda bulunabilecekler. Böylelikle de aylık olarak 1015 lira ödeyerek günlerini geri kazanabilmektedirler.

Çıkan bu yeni yasaya göre ihya edilecek olan primlerde borçları olan kişiler için geçmişteki tutarlar ve enflasyon farkı hesaplanarak güncelleme yapılacak. Bu sayede de prim ödemelerini tamamlayamadıkları için emekli olamayan vatandaşlar dondurulmuş olan primlerini yeniden devam ettirerek emekli olma hakkına sahip olabilecekler.

Emekli maaşlarına ek ödemeler

Emekli maaşlarına ek ödemeler 2021 yılında ne kadar olacak konusu da emekli gündemini yakından ilgilendiren konulardan birisi haline gelmiş durumda. Bu kapsamda emekli maaşlarına verilen %4 oranındaki ek ödemelerin %8 ya da %10 oranına çıkarılması talep ediliyor. TÜED tarafından gündeme getirilen bu talebin gerçekleşmesi durumunda emekli maaşlarında ciddi bir artış daha meydana gelecek.

Bu konuyla ilgili henüz net bir gelişme olmasa da milyonlarca emekli vatandaş ek ödeme oranlarının artırılması adına büyük bir sabırsızlık ile olumlu yanıtın çıkmasını bekliyor. Eğer bu oran artırılır ise emekli vatandaşların gelirlerinde oranın %8 olması durumunda 255 ve %10 olması durumunda da 382 liraya kadar bir artış meydana gelecek.

Emekli maaşları ne zaman netleşecek?

Ocak ayında yapılacak olan zam kapsamında pek çok vatandaş emekli maaşları ne zaman netleşecek konusunu da yakından takip ediyor. Bu kapsamda emekli maaşları netleşmesinin son altı aylık enflasyon oranının belirlenmesi ile ortaya çıkacağı biliniyor. Dört aylık açılanan enflasyon verileri ardından Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verilerinin de açıklanmasıyla birlikte emekli maaşları netleşecek.

Aradaki fark memur maaşlarına eklenecek

Son altı aylık enflasyon değerlerinin %4 oranını aşması durumunda arada ortaya çıkan fark memur maaşlarına eklenecek. Yılın ikinci yarısında olması beklenen %4.49 oranındaki farkta %0.49 enflasyon farklı da memur maaşlarına eklenecek. Eğer Ocak ayındaki artış %3 olursa en düşük memur maaşı 3830 liraya ve %3.49 oranına çıkarsa en düşük memur emeklisinin de maaşı 2912 liraya yükselecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.