1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Emekli ikramiyesi ve maaşlara ne kadar zam yapılacak! 3600 ek gösterge çıkacak mı? Yüzde 25 zam... İşte Ayrıntılar!
Emekli ikramiyesi ve maaşlara ne kadar zam yapılacak! 3600 ek gösterge çıkacak mı? Yüzde 25 zam... İşte Ayrıntılar!

Emekli ikramiyesi ve maaşlara ne kadar zam yapılacak! 3600 ek gösterge çıkacak mı? Yüzde 25 zam... İşte Ayrıntılar!

Merakla beklenen 3600 ek gösterge ilk kez toplu sözleşme mutabakat metnine girerek yazılı vaade dönüştü. Meslek grupları ilk sırada olmak üzere diğer detaylar Meclis aşamasında netleştirilecek. Ek göstergenin 2200'den 3600'e çıkmasıyla beraber otuz senelik hizmeti bulunan bir öğretmen, polis, hemşirenin ikramiyeleri en az 34 bin lira artacak.

A+A-

Merakla beklenen 3600 ek gösterge ilk kez toplu sözleşme mutabakat metnine girerek yazılı vaade dönüştü. Meslek grupları ilk sırada olmak üzere diğer detaylar Meclis aşamasında netleştirilecek. Ek göstergenin 2200'den 3600'e çıkmasıyla beraber otuz senelik hizmeti bulunan bir öğretmen, polis, hemşirenin ikramiyeleri en az 34 bin lira artacak.

Yapılacak düzenlemeden emeklilerin dul ve yetimleri de faydalanacak. Bugün yaklaşık 4300 lira aylık alan bir öğretmen, polis memurunun geliri 950 lira artarak ve 5250 lira olacak. Ek gösterge cetvelinin yenilenmesiyle zor şartlarda çalışan personelin de daha yüksek ücret almasının önü açılabilecek.

11 HİZMET KOLU İÇİN 7 MİLYARLIK KAZANIM

Hükümet ile kamu personeli sendikaları arasında geçen hafta karara bağlanan toplu sözleşme görüşmelerinde zamla beraber meslek kollarında 350 başlıkta kazanım sağlandı. En önemli başlıklardan ikisi de 3600 ek gösterge ile 500 000 sözleşmeli çalışına yönelik önümüzdeki yıl yaşama geçirilmesi öngörülen hükümler oldu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, maaş artışları dışında 11 hizmet kolu için 7 milyar liralık senelik kazançla masadan kalktıklarını ifade etti. Yalçın, görüşmelerin son gününde toplantı saatindeki gecikmenin ek gösterge ve sözleşmeli çalışanlara yönelik müzakerelerden kaynaklandığını belirterek, "Toplu sözleşme görüşmelerinde bugüne dek 'ek göstergenin yeri bura değil' denilerek ertelendi. İlk defa hükme bağlandı ve önümüzdeki yıl tamamlanacak" ifadelerini kullandı. Yalçın, ek gösterge düzenlemesinin dört meslek grubu ile sınırlı kalıp kalmayacağı konusunda ise "Kapsam daralmasını uygun bulmayız. Başından beri meslek gruplarının genişletilmesi yönündeydi talebimiz. Son aşamada geniş bir konsept baz alındı. Kimsenin 'içerisinde ben yokum diyeceği' bir durum söz konusu olmadı. Yaşama geçtiğinde emekli ikramiyelerinde 30 000 liranın üstünde yükselme olacak. Memur maaşlarında da artış yaşanacak" değerlendirmesinde bulundu..

İDARİ KADROLAR DA DÂHİL OLACAK

Ek göstergede statü mü eğitimin mi dikkate alınacağı, hangi meslek gruplarını kapsayacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sendikaların yer yer aldığı çalışma grubunca yasal çerçeveye dönüştürülecek. Daha önceki çalışmalarda öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri dahil olmak üzere 4 grup gündeme gelmişti. Yeni çalışmayla  müfettişler, profesyonellar, şube müdürleri, daire başkanları, genel müdür yardımcıları ilk sırada olmak üzere idari kadrolara yönelik de düzenleme yapılacak.

EĞİTİM VE STATÜ BELİRLEYİCİ OLACAK

Statüye göre belirlenirse eğitim durumu dikkate alınmadan lise mezunu polis, hemşire, din görevlileri 3600 ek göstergeden faydalanacak. Eğitime bakılırsa ek göstergeden yalnızca 4 senelik üniversite, yüksek lisans mezunları yararlanabilecek. Meslek gruplarına göre de farklı uygulamaya gidilmesi söz konusu. Mevcut sistemde bazı kurumlarda şube müdürü, müdür unvanlı kadrolardaki personelin ek göstergesi düşük olduğu için alt kadrolarla aynı maaşı alıyorlar. Yeni düzenleme ile hem liyakate göre yükselmenin önü açılacak hem de ücret dengesizliği son bulacak.

Bugünkü sistemde müdür ve şube müdürü kadrosunda birinci derece kadro, aylık derecesi ile görev yapan yükseköğrenim mezunu devlet kamu personeliları en çok 2200 ek göstergeden yararlanabiliyor. Sendikalar ek göstergelerin eşit oranda sınıf, kadro, unvan ayırımı yapılmadan (daha üst ek göstergeden yararlananlar hariç dahil olmak üzere) 3600'e yükseltilmesini talep ediyor.

AYLIKLARA YÜZDE 20-25 ZAM

Ek gösterge hayata geçtiğinde kapsamdaki kamu personeliların emekli aylıkları ve emekli ikramiyeleri yüzde 20-25 oranında artacak. Mevcut sistemde dört senelik üniversite mezunu öğretmen, polis, din görevlileri 3000 ek göstergeye, hemşireler ve diğer 4 senelik üniversite mezunu din görevlileri de 2200 ek göstergeye tabi bulunuyor. Yaklaşık 30 yıl hizmeti bulunan 3000 ek göstergeye tabi olanların emekli aylığı 4 bin 270 lira, 2200 ek göstergeye tabi olanların ise 4 bin 150 lira.

Bir senelik hizmet karşılığı ödenen ikramiye tutarı ise sırasıyla 5 000 135 ve 4 bin 990 lirayı buluyor. 3600 ek gösterge yaşama geçtiğinde 30 senelik hizmeti bulunanların emekli aylıkları yüzde 20-25 dolayında artacak. Bugün otuz senelik hizmet üstünden 3000 ek göstergeyle yaklaşık 155 000 lira alan yeni uygulamayla 190 bin lira emekli ikramiyesi alacak.

EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge kamu personeliun maaşını yükselten bir parametre. Emeklilik maaşı ve ikramiyesi bu hesaba göre yapılıyor. Ek gösterge arttıkça maaş da artıyor. Göstergesi 3600 olan bir kamu personeli, 2500 olana göre daha fazla emekli ikramiyesi ve emekli maaşı alıyor. Bu sebeple de kamu personelilar, emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli göreve atanmak istiyor. Dört sene önce yapılan düzenlemeyle polis, profesyonel jandarma ve erbaşların ek göstergeleri 3000'e çıkartılmıştı. Polis ve öğretmenlerin ek göstergeleri; 1. Derece için 3000, 2. Derece için 2200, 3. Derece için 1600, 4. Derece için 1100, 5. Derece için 900, 6. Derece için 800, 7. Derece için 500 ve 8. Derece için 450 oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.