1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Elektrikten su, doğalgaz faturalarından tüm faturalara kadar geçerli olacak. Hepsi iade ediliyor…
Elektrikten su, doğalgaz faturalarından tüm faturalara kadar geçerli olacak. Hepsi iade ediliyor…

Elektrikten su, doğalgaz faturalarından tüm faturalara kadar geçerli olacak. Hepsi iade ediliyor…

Yaşanan bu zorlu günler içerisinde elektrik, su ve doğalgaz faturaları için yeni bir karar geldi. Milyonlarca abonelikleri yer alan vatandaşları çok yakından ilgilendiren düzenlemeler gelmeye devam ediyor. Bakanlık tüm vatandaşlar için yeniden bir hareket sürecine girdi. İade bedel ödemeleri ile ilgili olarak beklenen çok önemli bir adım atıldı.

A+A-

Yaşanan bu zorlu günler içerisinde elektrik, su ve doğalgaz faturaları için yeni bir karar geldi. Milyonlarca abonelikleri yer alan vatandaşları çok yakından ilgilendiren düzenlemeler gelmeye devam ediyor. Bakanlık tüm vatandaşlar için yeniden bir hareket sürecine girdi. İade bedel ödemeleri ile ilgili olarak beklenen çok önemli bir adım atıldı. Abonelik sözleşmelerinden bu güne kadar alınmış olan ve ödemelerin yapıldığı güvence bedelleri hizmet türüne göre ön görülen bir miktar üzerinden belirlemeleri yapılacak. Bu sayede vatandaşlar da artık maddi kayıplar ile yüz yüze kalmayacaklar.

Enerji ve tabi kaynaklar bakanı olarak yer alan Fatih Dönmez, ülke geneli içerisinde üretimlerine devam edilen elektrik fatura sayılarının 362 milyon 369 bin civarında olduğunu açıkladıktan sonra bu güvence bedellerinin TÜFE oranları ile güncellemelerine gidilerek iade edilecek olduğuna dair ifadelere yer verildi. Güvence bedeli uygulaması ile beraber bu durumun ülkemizde özgü bir şey olmadığını, aslında dünya geneli üzerinde uygulanmaya devam edilen bir durum olduğu açıklandı. Yapılan açıklama sırasında; ‘’ Güvence bedel ödemeleri tedarik şirketi tarafından kullanım yerlerinin değişiklik göstermesi, perakende bir şekilde satışlarının yapılması, sözleşme durumlarının sona ermesi, sözleşme durumlarının fesih işlemlerinin yapılması durumunda tüm bedellerin vatandaşlara ödenmemesi durumları ihtimallerine karşın olarak borçlarına mahsup edecek şekilde tüketicilerden talep edilmeye devam ediyor.

Abonelik işlemleri sırasında alınacak olan güvence bedelleri ile ilgili olarak belirlenen kurallar elektrik piyasası tüketici hizmetleri yönetmeliklerine bakılacak olduğu zaman hükümler altına alınmıştır. Tüketicilere özel bir şekilde güncellemeleri yapılmış olan bedellere bakılacak olduğu zaman elektrik kesilmesi sırasında en az 30 gün sonra tüketici vatandaşların borçlarından mahsup edilerek devam ediliyor şeklinde açıklamalara yer verildi.

Güvence bedelleri ödenecek…

Görevli tedarik şirketleri kullanımlarının yerini değişme durumlarının yanı sıra perakende satış sözleşme durumlarının sona ermeleri durumunda ya da sözleşmelerinin feshi durumlarında tüketicilerin elektrik enerji tüketim bedellerinin ödenmeme ihtimallerine karşın olarak abonelerden güvence bedelleri alınıyor. Tüketici abonelik sonlandırma süreçleri içerisinde herhangi bir borcu olmama durumu karşısında güvence bedelleri abonelere yeniden ödeniyor. Fakat yıllar içerisinde elektrik, su, doğalgaz için içeride yer alan paraların güncellenme durumları meydana gelse bile ciddi anlamda değer kayıpları söz konusu olmaya devam ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.