1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ekonomiye Güven Beklenen Seviyede Artmadı
Ekonomiye Güven Beklenen Seviyede Artmadı

Ekonomiye Güven Beklenen Seviyede Artmadı

TÜİK tarafından açıklanan 2020 yılı Ocak ayı Tüketici Güven Endeksi verilerine göre ekonomiye olan güvenini hala istenilen seviyede olmadığı görülüyor.

A+A-

Merkez Bankası ile TÜİK tarafından birlikte gerçekleştirilen anketin Ocak 2020 sonuçları açıklandı. Buna göre 2020 yılı Ocak ayı tüketici güven endeksi 58,82 olarak gerçekleşirken 2019 yılı verileri ile karşılaştırıldığında yüzde 0,1’lik bir artış yaşandığı görülüyor.

Borsa’nın rekor üstüne rekor kırdığı, faiz ve enflasyonun düştüğü son dönemde tüketici güven endeksinin istenilen seviyelere gelmemesi ve artış çok düşük kalması tüketicilerin hala ekonomiye tam olarak güven duymadıklarını ortaya koyuyor. 2018 yılının başında 72 puan seviyelerinin üstünde olan ekonomik güven endeksinin 2020 yılında o seviyelere gelebileceği düşünülüyor.

Anketin Diğer Sonuçlarında Bekleneni Vermiyor

2018 yılının Mayıs ayında 72 puan seviyesinden birde yüzde 13’lük bir düşüşle 55,8 puan seviyesine gerileyen tüketici güven endeksi o tarihten itibaren 55 ile 59 puan bandı arasında değişim gösteriyor. 2020 Ocak ayı tüketici eğilim anketinde ki diğer alt bileşenlere bakıldığında rakamlardaki artış ve iyileşmenin yetersiz olduğu görülüyor.

Tüketici güven endeksinin alt rakamlarına göz atıldığında ise önümüzdeki 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisi endeksinin Ocak döneminde yüzde 2,3 artış göstererek 79,5 seviyesine yükseldiği görülüyor. İşsizlik endeksinde azalma görülürken tasarruf etme ihtimalinin gözler önüne serildiği tasarruf etme ihtimali endeksinin yüzde 9,1 oranında azaldığı görülüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.