1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ekonomistlerden Flaş Faiz Artış Tahmini Geldi! FED Faiz Beklentisi Nedir? FED Faiz Kararı Ne Zaman, Saat Kaçta?
Ekonomistlerden Flaş Faiz Artış Tahmini Geldi! FED Faiz Beklentisi Nedir? FED Faiz Kararı Ne Zaman, Saat Kaçta?

Ekonomistlerden Flaş Faiz Artış Tahmini Geldi! FED Faiz Beklentisi Nedir? FED Faiz Kararı Ne Zaman, Saat Kaçta?

Tüm dünyanın gözü kulağı, Fed'in faiz kararı üzerinde yoğunlaştı. Faiz artışının büyüklüğü kadar, karar sonrası Fed Başkanı Jerome Powell'ın vereceği mesajlar da yakından izlenecek.

A+A-

ABD Merkez Bankası FED, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz oranı kararını TSİ 21:00'de açıklayacak. Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, TSİ 21:30'da bir basın toplantısı düzenleyecek.

Bloomberg News'e göre, Bloomberg'in anketine katılan 85 ekonomistin çoğu, faiz oranında 75 baz puanlık bir artış ya da %1,50-1,75 arasında bir artış öngörüyor.

Fed'in kararlaştırdığı swap sözleşmeleri, Eylül ayında 50 baz puanlık faiz artırımının beklendiğini gösteriyor. Swap piyasasında oranlar, Aralık ayında %3,4 ile zirve yaptıktan sonra 2023'te düşmeye başlayacağı fiyatlanıyor.

POWELL’DAN NET MESAJ BEKLENMİYOR!

Ancak enflasyonla mücadelede esneklik ihtiyacı olan Powell’ın, faizlerin hangi seviyeye kadar, nasıl bir hızda yükseltileceği, sonra ne zaman indirilebileceği konusunda çok net mesajlar vermesi beklenmiyor. Bu durumun da oynaklık göstergelerini yüksek seviyelerde tutacağı tahmin ediliyor.

Medley Global Advisors LLC Küresel Makro Stratejisti Ben Emons, “Enflasyon konusunda bu kadar belirsizlik olduğu sürece, Fed’in açık bir ileriye dönük yönlendirmesi olamaz. Powell’ın kendisine seçme imkânı sağlaması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı. Bu beklenti, Fed politikasına hassasiyeti daha yüksek olan 2 yıllık tahvillerin oynaklığını hedge etme maliyetini rekora yakın seviyelere taşımış durumda. Ayrıca ABD 2 yıllık tahvil getirisi salı günü 4 baz puan artışla yüzde 3’ün üzerinde seyrederken, 10 yıllık tahvilin getirisi 1 baz puan yükselerek yüzde 2,8068 oldu. Büyüme için yakından izlenen bir gösterge olan 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin getiri farkı da resesyon sinyali vermeye devam ederek dün 2000 yılından bu yana en ters seviyeye ulaştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.