1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Dikkat! Fazla su içenler zehirleniyor... Su Zehirlemesi Nedir
Dikkat! Fazla su içenler zehirleniyor... Su Zehirlemesi Nedir

Dikkat! Fazla su içenler zehirleniyor... Su Zehirlemesi Nedir

Su zehirlenmesi, çok sık görülmese de yaşandğı zaman; kişilere, oldukça zor anlar yaşatan bir sorundur. Su, günlük hayatta hepimizin bolca tükettiği ve yaşamamımızı devam ettirebilmek için; her gün içmemiz gereken bir şeydir.

A+A-

Fakat biliyorsunuz ki; yediğimiz ve içtiğimiz herşeyin fazlası da, oldukça zararlıdır. Fazla su tüketimi de bunlardan bir tanesidir. Su fazla tüketildiği zaman, malesef ki; vücudunuzda birçok zarar yol açar. Özellikle de; beyninizin işlevini yitirmesine neden olabilir. Bu da, oldukça tehlikeli bir durumdur.

Su Zehirlenmesi Nedir?

Su zehirlenmesi, çok kısa zamanlarda; vücudunuza normalinden fazla su girmesiyle yaşanan sağlıksal bir olaydır. Su normalde, yaşamınızı devam ettirmek için, oldukça önemli olsa da; çok fazla tüktettiğinizde de, zehirlenmenize sebep olmaktadır. Su, fazla tüketildiği zaman; vücuttaki sıvıların, elektrolit dengesini bozmaktadır. Aynı zamanda da, malesef normal bir şekilde olan beyin fonksiyonlarınızın da; bozulmasına sebep olur. Fazla su tüketiminin zararları yalnızca bunla da sınırlı değildir. Su zehirlenmesi; kandaki sodyum değerinin su oranından daha fazla olmasıyla anlaşılan bir rahatsızlıktır.

Uzmanlara göre; su zehirlenmesi oldukça tehlikeli ve dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır. Bu yüzden de, kendinizde herhangi bir belirti gözlemlediğiniz zaman, mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Aynı zamanda, hemen hemen her hastalığın olduğu gibi; fazla su içmenin psikolojik bir sebebi bulunmaktadır. Psiokolijide; aşırı ve fazla su tüketme isteğine de, polidipsi ismi verilmektedir. Aynı zamanda bu konu hakkında da birçok araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda ise; fazla su tüketme isteğine sahip olan insanların, yanı polidipsi hastalarının; aynı zamanda,  bazı zihinsel problemleri olduğu da verilere göre, doğrulanmıştır.

Su Zehirlenmesi Neden Olur?

Su zehirlenmesinin, başlıca sebeplerinden bir tanesi de; kuşkusuz su diyetidir. Bazı insanlar, suyun diyette tüketildiğini bildiği için, daha fazla tüketerek daha fazla kilo verebileceğine inanırlar. Fakat bu tamamen yanlış bir bilgidir. Aynı zamanda; aşırı sıcak havalarda vücuttan su kaybolması, idrar söktürücü ilaçlar da bazı yan etkiler göstererek, su zehirlenmesi yaşamanıza sebep olabilen nedenler arasındadır. Aynı zamanda, su zehirlenmesine; ehipotiroidizm, kusma, ishal, dehidrasyon gibi vücudun susuz kaldığı bazı sağlık problemleri de neden olabilmektedir.

Su Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Fazla su tüketimine bağlı olan zehirlenmelerde; komaya girme, havale geçirecek şiddette ateş,  solunumun durması, beyinde şişme gözlenmesi gibi birçok sağlık problemine neden olabilir.  Su zehirlenmesi, aşırı su tüketmenin haricinde ise; vücudun böbrek üstü bezlerinde yer alan, antidiüretik bir hormonun su tutmasıyla da zehirlenmeler meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda, su zehirlenmesinde yaşanan belirtiler arasında, şunlar da vardır.

  • Zihinde ciddi bir bulanıklık hissi farketme
  • Şiddetli Baş ağrısı gözlenmesi
  • Konuşma bozukluğunun fark edilmesi
  • Vücutta yorgunluk hissi
  • Düzensiz kalp atışları hissetme 
  • Ödem birikmesi
  • Şiddetle hissedilen huzursuzluk
  • Ciddi bir halsizlik 
  • Bilinç kaybı gözlenmesi
  • Vücutta bazı Kramplar
  • Çok sık idrara çıkma isteği
  • Uygunsuz davranışlar sergileme gözlenir
  • Kas zayıflıkları da gözlenebilir.
  • Ağrı kesici ilaçlarda vücutta var olan, su oranını arttırabilir. 
  • Ciddi su zehirlenmelerinde halüsinasyon görme gibi durumlar da gözlenebilmektedir.
  • Beyin kökünde hasar da görülebilmektedir.
  • Solunum durması gibi belirtiler de meydana gelebilmektedir.

 

Su Zehirlenmesine Ne İyi gelir?

Eğer, yukarıdaki belirtilerden en az bir tanesin farkettiyseniz; mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Su zehirlenmesini fark ettiğiniz andan itibaren, hastaneye gittiyseniz; erken müdahale sayesinde, rahatlıkla tedavinizi olabilmeniz mümkündür. Aynı zamanda, sıvı tüketimini azaltmanız, domates suyu , simit, peynir, turşu gibi gıdalar tüketerekte, vücdunuzun su dengesinin, düzene girmesini sağlayabilirsiniz.

Vücutta bulunan fazla suyun idrar üretimini daha da, artırarak atılmasını sağlayan diüretik isimli ilaç kullanımı da tavsiye edilmektedir. Fakat, bütün bu tavsiyelerden önce;  mutlaka bir doktora başvurmayı da ihmal etmemeniz gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.