1. HABERLER

  2. DEVLET YARDIMLARI

  3. Devletten ihtiyaç sahiplerine yardım: Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları 1300 TL yardım yapacak!
Devletten ihtiyaç sahiplerine yardım: Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları 1300 TL yardım yapacak!

Devletten ihtiyaç sahiplerine yardım: Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları 1300 TL yardım yapacak!

Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı aracılığı ile sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları mart ayından bu yana kadar yaşanan korona virüs salgınlarıyla destek kapsamında başvuran herkese maddi yardımlar vermeye devam ediyor.

A+A-

Devlet çocuk sahibi olan aileler için yardım dağıtmaya devam ederken çocukları olacak aileler için de çeşitli destek ödemelerine devam ediyor. Devletten verilen bu destek ödemelerinin yanı sıra aileler için doğumun ardından destek olmayı amaçlayacak. Bu desteklerden yararlanmak için belirli şartlar yer alıyor. Çocuk parası ödemeleri kapsamında ödemeler aileler için doğumdan sonraki süreçlerde ödenecek. Çocuk sayısına göre değişecek olmasının yanı sıra her doğum için ailenin ekonomi bütçelerine yardımcı olacak şekilde hesaplara yatırılıyor.

Çocuk parası ödemeleriiçin vatandaşlar başvurularını çocuklara kimlik çıkaracakları sürede yapabilirler. Eğer bu süreçlerde müracaatlar yapılmazsa ilerleyen zamanlarda kaymakamlıklardan yapılacak. Kaymakamlık – belediye ve sosyal yardımlaşma derneklerinden yapılacak yardımlar devlet aracılığı ile sunulmaya devam ediyor. Devlet destekleri önceki zamanlarda da veriliyor olsa bile korona süreçlerinde daha da artış gösterdi. Bu süreçlerde yapılan aile yardımları;

  1. Doğum parası
  2. Çocuk parası ödemesi
  3. 65 yaş aylığı ödemesi
  4. Engelli aylığı
  5. Dul ve yetim aylığı
  6. Silokozis aylığı olarak dikkatleri çekiyor.

Annelere 1300 TL’ye varan çocuk parası

Devlet tarafından anneler için verilen yardımlardan bir tanesi de çocuk parası oluyor. Çocuk sahibi olan ya da olmak için hazırlanan anneler için bir kereye mahsus çocuk parası ödemeleri yapılır. Ödemeler sırasında esas kural çocukların doğdukları anların tarihine göre belirlenir. 2015 mayıs ayından sonra dünyaya gelen çocuklar için ödemeler devam ederken her çocukta miktarlarda değişme meydana geliyor.

Doğum parası başvuru işlemleri

2015 mayıs ayından itibaren devlet tarafından ilk doğan çocuklar için 300 TL, ikinci doğan çocuklar için 400 TL, üç ve daha sonraki doğumlarda 600 TL ödemeler yapılır. Yani bir aile üç doğum sırasında 1300 TL ödeme yapılır. Sosyal güvenlik kurumu il müdürlükleri ve sosyal hizmetler merkezleri üzerinden başvurular yapılır.

2022 aylık yardımları

65 yaş ve üzerinde vatandaşlar için yapılan yardımların yanı sıra silokozis aylıkları olarak bilinen paralar 2022 aylığı altında yapılacak. 2022 aylık şartları arasında 2019 yılındaki hanede yer alan kişilere kişi başı düşen gelirler eğer 609 TL’yi aşmazsa yardımlar veriliyor.

Yapılan ödeme kapsamında 65 yaş maaşı olarak da bilinen 606 TL; engeller için de fiziksel ve zihinsel engel oranlarına göre ödemeler yapılacak.

Evde bakım maaş ödemeleri

Evde bakım maaş ödemeleri; aile ve sosyal politikalar bakanlığı aracılığı ile ödenirken başvurular da kurumlar tarafından kabul edilir. Aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlükleri ya da ilçe müdürlükleri üzerinden başvurular yapılacaktır. Evde bakım başvuruları için yapılacak ilk adım SYDV üzerinden alınan sevk ile beraber bakanlıkların yetki vermiş oldukları sağlık kurullarından rapor alınması ile yapılacaktır. Bir yandan da ücretsiz olarak verilecek sağlık raporlarının ardından bu rapor içerisinde belirtilen engel oranlarına göre muhtaçlık değerlendirmeleri yapılacak, engelli aylıkları bağlanacak.

Elektrik faturası yardımları

İhtiyaç sahipleri için her ay 80 TL değerinde verilen elektrik yardımları için evlere hanede yaşayan kişi sayısına göre 150 kWh kadar ödemeler verilecektir. Nakdi olarak ödemeler yapılmazken PTT aracılığı ile ödemeler devam edecek. Sosyal yardım alan kişilere verilirken; yaşlılık aylığı – evde bakım aylıkları – engelli aylıkları ya da dul ve yetim aylığı alan tam 2.5 milyon kişiyi kapsayacak. Evde bakım aylığı alan kişilerden engelli ya da yaşlılık aylığı alan kişilere kadar devlet elektrik yardımı imkanları veriliyor. Özellik ile de kış aylarında artış gösteren geçim zorlukları için büyük bir destek oluyor.

Muhtaç askerlere aile yardımı

Askerlik görevini yapacak kişiler eğer evliyse eş ve çocuklarına – bekarsa da anne ve babalarına aylık 275 TL’ye varan yardım verilecektir. 18 yaşından küçük çocuğu olan askerlerde ailenin muhtaçlık durumlarına göre devlet çocuklarına 100 TL ödeyecektir.

Eşi vefat eden kadınlara dul maaşı

Dul kadınlara yönelik devlet muhtaçlık durumlarına göre aylık 275 TL olarak her iki ayda bir 550 TL ödemeler yapılacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler