1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Devletten dev adım..! Engelli kişi ve ailesine 1419 TL maaş..! Hemen başvurun..
Devletten dev adım..! Engelli kişi ve ailesine 1419 TL maaş..! Hemen başvurun..

Devletten dev adım..! Engelli kişi ve ailesine 1419 TL maaş..! Hemen başvurun..

Bazen doğuştan gelen bazen de sonradan kazanılan engeller kişilerin hayatlarını birçok alanda olumsuz etkiliyor. Çalışma yetilerinde sorun olması, hayata adapte olma konusunda zorluk çeken vatandaşların yine yanında devlet yer alıyor. Engelli raporu belirli bir derecenin üzerinde olan ve çalışmasına engel olan bir durum olması kişilerin bu kategoride yer almasına yardımcı oluyor.

A+A-

Bazen doğuştan gelen bazen de sonradan kazanılan engeller kişilerin hayatlarını birçok alanda olumsuz etkiliyor. Çalışma yetilerinde sorun olması, hayata adapte olma konusunda zorluk çeken vatandaşların yine yanında devlet yer alıyor. Engelli raporu belirli bir derecenin üzerinde olan ve çalışmasına engel olan bir durum olması kişilerin bu kategoride yer almasına yardımcı oluyor.

Hayat her ne kadar engelli olan kişiler için çok zor olarak ilerliyor olsa bile asıl zor olan durum engelli yakınına oluyor. Bazı anlarda maddi olarak zorluk çekmesi bazı anlarda da bedensel ve zihinsel olarak yorulması kişiyi derinden yaralar. Aylıktan kimler yararlanabilir ve ne yapılması gerekir merak ediyorsanız; merak edilen her şey haberin devamında..

Engelli aylığı almaya hak kazanmak ve ardından alabilmek adına kişilerin belirli şart ve kuralları yerine getiriyor olması gerekir. Eğer bu şart ve kuralları bir tane bile eksik olmadan eksiksiz olarak yerine getiren kişiler varsa gerekli başvuruları yaparak işlemlerin sonuçlanmasını bekleyebilir.

Kimler engelli aylığı almaya hak kazanır?

Engelli aylığı almaya hak kazanmak için kişilerin belirli kurallara uyuyor olması gerekir. Eğer belirlenen kurallardan bir tanesine bile uyulmuyorsa bu kişilere aylık bağlanmayacaktır. İşte kişilerin aylıktan yararlanabilmek adına yerine getirmesi gereken şartlar;

  • Bedensel ya da zihinsel olarak yer alan engellerin kişinin çalışma hayatını doğrudan etkiliyor olması
  • Sosyal güvencelerinin yer almıyor olması
  • Hane içerisine giren gelirin net hesaplanmasının ardından evde kişi başına düşen gelirin net asgari ücret tutarının üçte birinin altında olması. Yani 701,32 TL altında aylık kişi başı gelir düşen kişilerin başvuru yapması gerekir.
  • Aylıktan yararlanabilmek adına kişilerin en az yüzde kırk oran ile engellerinin yer alması gerekiyor.

Engelli aylığı almak için ne yapılmalı?

Engelli aylığı almak için gerekli kurallara uygun kişileri; en kısa sürede başvuru yapması gerekir. Başvuru sırasında şart olan evraklar;

  • TC kimlik kartı
  • Anlaşmalı olarak yer alan ya da devlet hastanelerinden alınan sağlık raporu başvuru sırasında olması zorunlu belgelerdir.

Engelli aylığı ne kadardır?

Engelli aylığı miktar olarak kişinin bedeninde yer alan engel oranına bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Kişiler;

  • Eğer engel oranı yüzde kırk ve altmış arasında bir değere sahipse; 537.09 TL
  • Engel oranı yüzde yetmiş ve üzerinde olan kişiler için 805,62 TL

Engelli aylığı Temmuz zamları..!

  • ESKİ: 537.09 TL
  • YENİ: 567.97 TL
  • ESKİ: 805.62 TL
  • YENİ: 851.94 TL

Hayat her ne kadar engelli olan kişiler için çok zor olarak ilerliyor olsa bile asıl zor olan durum engelli yakınına oluyor. Bazı anlarda maddi olarak zorluk çekmesi bazı anlarda da bedensel ve zihinsel olarak yorulması kişiyi derinden yaralar. Tabi ki devlet tarafından ödenen engelli aylığı yer aldığı gibi asıl zor kısım bakan kişilerde diye engelli yakını aylığı da yer alıyor. Engelli yakını aylığı almak isteyen kişilerin başvuru yapabilmeleri adına belirli kurallara ve şartlara uyum sağlaması gerekiyor. Aylıktan kimler yararlanabilir ve ne yapılması gerekir merak ediyorsanız; merak edilen her şey haberin devamında...

Kimler engelli yakını aylığı almaya hak kazanır?

Engelli yakını aylığı almak için uyulması gereken şartları inceleyecek olursak;

  • Engelli olan kişilerin on sekiz ve on sekiz yaş altı olarak yer alması
  • SSK, Bağ-kur ya da SGK gibi herhangi bir sosyal güvencenin yer almaması
  • Eve net olarak giren ve kişi başı düşen gelir miktarının net asgari tutar ücretinin üçte birinin altında kalması...
  • Bakılan kişilerdeki engel oranının belirli bir düzeyde olması, kişisel ihtiyaçlarını gideremiyor olması şartlarını yerine getirmesi gerekir.

Engelli yakını olanlar ve onlara bakmak ile yükümlü olan kişiler hem baktıkları kişilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek hem de yıpranma payları adına bu aylıktan yararlanması söz konusu olabilir.

Engelli yakını aylığı nasıl alınır?

Temmuz ayında maaşlar üzerinde yapılacak zammın ardından engelli yakını aylığı ne kadar olacak merak edilen sorulardan bir tanesi. Başvuru yaparken yapacak olan kişilerin yanlarında;

  • Belirlenen hastanelerden alınmış ve oranların yazılı olduğu sağlık raporu
  • TC kimlik kartı ve fotokopisi
  • Engelli olan kişinin engel oranının en az yüzde kırk ve üzerinde bir oran ile olması

aranan şarta uygun olması gerekir.

Engelli yakını aylığı ne kadar oldu?

Gelen son zam oranı ile engelli yakını aylığı miktarı 537.09 TL. Aylık olarak düzenli bir şekilde ödemelerine devam edilen aylık temmuz ayında gelecek zammı bekiyor.

Emeklilere verilen zam oranında artış gösterdi. Temmuz ayında emeklilere gelen zam oranı %5.75 oranında zam gelmişti. Bu oranı engelli aylıklarına yansıtıldığında 567.97 TL yeni maaş olarak hesaplara yatacak.

Engelli yakını aylığı

  • Eski: 537.09 TL
  • Yeni: 567.97 TL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum