1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Devletten çocuk başına 300 TL ile 600 TL yardım ! Başvuran herkes parasını alıyor
Devletten çocuk başına 300 TL ile 600 TL yardım ! Başvuran herkes parasını alıyor

Devletten çocuk başına 300 TL ile 600 TL yardım ! Başvuran herkes parasını alıyor

300 TL ile 600 TL devletten çocuk başına yardımı anne ve babalar tarafından internette araştırılıyor. Doğum parası ailelerin çocuk sahibi olmaları sonrasında maddi yüklerini biraz olsun azaltmak adına devlet tarafından yapılan bir ödeme olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışan annelerin doğum yapmaları onların mecburi olarak izne ayrılmaları durumunu ortaya çıkarmaktadır.

A+A-

300 TL ile 600 TL devletten çocuk başına yardımı! Yakın tarihte çocuk sahibi olacak olan aileler doğum parası ödemesinin ne kadar olduğunu merak ediyorlar. Peki doğum parası ödemesi ne kadardır? İnternet üzerinde “2020 senesinde doğum parası başvuru şartları nelerdir?” sorusu aratılıyor.

İşte sorunun yanıtı ve doğum parası ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler… Doğum parasının alınabilmesi için öncelikli olarak bazı koşulların sağlanıyor olması gerekmektedir. Bu koşullar aşağıdaki kısımda sıralanmıştır. Doğum parasını alacak olan annenin işinde aktif olarak çalışması gerekmektedir.

Doğum Parası Nedir?

Doğum parası ailelerin çocuk sahibi olmaları sonrasında maddi yüklerini biraz olsun azaltmak adına devlet tarafından yapılan bir ödeme olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışan annelerin doğum yapmaları onların mecburi olarak izne ayrılmaları durumunu ortaya çıkarmaktadır. Bu dönem içinde de SGK doğum yapan annelere doğum parası vermektedir. Doğum parası doğan çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir.

Doğum Parası Başvuru Koşulları

Doğum parasının alınabilmesi için öncelikli olarak bazı koşulların sağlanıyor olması gerekmektedir. Bu koşullar aşağıdaki kısımda sıralanmıştır.

Doğum parasını alacak olan annenin işinde aktif olarak çalışması gerekmektedir. İşten çıkışını vermeden önce doğum raporu alındığı tarihe kadar çalışıyor gözükmesi gerekmektedir.

Annelerin doğum izni süresince kendi işi ya da başka işte çalışmıyor olması gerekmektedir. Doğum izni raporu yazıldığı tarihten sonra kişinin çalıştığının anlaşılması halinde başvuru iptal edilir ve maaş verilmez.

Doğum parası başvurusunda bulunacak olanların doğumu yapmış olmaları ve doğan çocuğun kimliğinin çıkartılmış olması gerekmektedir. Düşük yapan kadınlar bu maaştan yararlanamazlar. Bebek ölü doğsa bile kişiler maaşlarını alabilmektedirler.

SSK’lı olmayan kişiler ödenekten yararlanamamaktadırlar. Aynı durumda eşlerin SSK’lı olmaları da yararlanmak için yeterli olmamaktadır. Annenin SSK’lı olması gerekmektedir.

Doğum Parası İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Doğum parası alınabilmesi için öncelikle doğan bebeğin kimlik kartının çıkarılması gerekmektedir. Kişilerin SSK’lı olup olmadıkları da sistemde görünmektedir. Bebeklerin kimlik kartları ile Sosyal Hizmetler Müdürlükleri’ne gidilmesi gerekmektedir. Burada yapılan başvurular değerlendirildikten sonra doğum parasının alınıp alınmayacağı kişilere bildirilmektedir.

Diğer yandan başvurular e-Devlet sistemi üzerinden de kolayca yapılabilmektedir. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri ve kaymakamlık binalarında yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden de başvuru yapılabilmektedir.

Doğum Parası Ne Kadar Verilir?

2020 senesinde doğum paraları doğan çocuk sayısına göre farklı olarak verilmektedir. Vatandaşların doğum yapmaları ardından işlerinde çalışamadıklarından dolayı iş göremezlik ödeneği de verilmektedir. Bu ödenek 2020 senesinde 7324 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca doğum yardımı ve emzirme parası da verilmektedir. Doğum yardımı 300 TL ve emzirme parası da 200 TL olarak verilir. Bu bağlamda kişilere toplamda 7824 TL ödeme yapılmaktadır.

Doğum Yardımı İçin Ödenen Para Miktarı Ne Kadar?

Mevzuat gereği sadece 15 Mayıs 2015 ve sonrasında canlı doğan bebekler için doğacak ilk çocukta 300 Türk Lirası, ikinci çocuk doğumunda 400 Türk Lirası, üçüncü ve daha fazla çocuğun doğumunda 600 Türk Lirası doğum yardımı parası ödenecektir. Yapılacak ödemelerde 15 Mayıs 2015 öncesinde doğan çocuklarda (birinci çocuk ya da ikinci çocuk gibi) hesaba katılarak ödenecektir.

Başvuru değerlendirilip kabul edildikten sonra doğum parası sağ olan annenin adı-soyadına PTT üzerinden yatırılır. Bu parayı anne dışında kimse çekemez. Paranın yatırma zamanı ise onaylanan başvurunun Doğum Yardım Sistemi’ne girilen aydaki son haftada PTT’den çekilebiliyor. Bakanlığın Doğum Yardım Sistemi’ne bilgiler, üçer aylık periyotlarla girilmektedir.

İkiz Çocuk Yardım Parası 

Doğum yardımına Türk vatandaşları ve mavi kart sahibi olan herkes başvurabiliyor. Yardımı almaya hak kazanan vatandaşlar önceden SMS yoluyla bilgilendiriliyor. Yardımlardan annelerin yanı sıra babalar da faydalanabiliyor. 

Başvuru Nasıl Yapılır?

İkiz çocuklara çoğum yardımı almak için başvuru yapacak olan ailelerin nüfus cüzdanları (kimlik kartları) ve doğum belgesiyle birlikte bulunduğu İl’deki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.

Söz konusu başvurunun kurum tarafından sağlanacak dilekçe formunun doldurulmasıyla yapılmasından sonra paranın kişinin adına anlaşmalı bankalara veya PTT şubelerine yatırılmasından sonra ilgili şubeden kimlik kartı (nüfus cüzdanı) ile ödemelerini alınabiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.