1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Cep Telefonunu Alacakları İlgilendiriyor, Gümrüğe Takılan Samsung ve iPhone’lar 2500 TL’den Başlayan Fiyatlarla Satılıyor!
Cep Telefonunu Alacakları İlgilendiriyor, Gümrüğe Takılan Samsung ve iPhone’lar 2500 TL’den Başlayan Fiyatlarla Satılıyor!

Cep Telefonunu Alacakları İlgilendiriyor, Gümrüğe Takılan Samsung ve iPhone’lar 2500 TL’den Başlayan Fiyatlarla Satılıyor!

Tüzel kişiler veya gerçek kişiler tarafından gümrüklere getirilip mevzuata uygun olarak gümrük işlemleri tamamlanmayan eşyalar ile Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında bulunan eşyalar Gümrük Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre tasfiye işlemine tabi tutuluyor.

A+A-

Tüzel kişiler veya gerçek kişiler tarafından gümrüklere getirilip mevzuata uygun şekilde gümrük işlemleri tamamlanmayan eşyalar ile Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında yakalanan eşyalar Gümrük Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre tasfiye işlemine tabi tutuluyor. Tasfiye işlemi; gümrük işlemleri usulüne uygun olarak tamamlanmayan eşyaların, Gümrük İdareleri tarafından geçici depolardan alınarak kar amacı güdülmeden satılması demek oluyor.

Tasfiye İşlemi Nasıl Yapılıyor? İhale İle Satışa Sunulan Telefonları Almak çin Ne Yapmak Gerekiyor?

Tasfiye edilecek ürünler arasında giyim, elektronik, ayakkabı, parfüm gibi birçok ürün bulunuyor. Bu ürünler arasında en çok rağbet gören, piyasa fiyatının neredeyse yarısına satışa sunulan cep telefonları oluyor. Cep telefonlarının bu fiyata satılması, bir telefon almak isteyip de maliyetini karşılayamayanlar için son derece avantajlı bir fırsat oluyor. Gümrük idareleri tarafından satışa sunulacak olan ürünler 3 farklı yolla satılıyor. Bu yollar,

  • İhale yoluyla satış,
  • Yeniden ihraç amaçlı satış,
  • Perakende satış olarak belirleniyor.

İhale ile satışa sunulan ürünlere ulaşabilmek için ihaleye katılım sağlamak gerekiyor. İhaleye katılım süreci,

  • E-ihale portalına kayıt olmak,
  • Ziraat ve halk bankasından ihale hesabına teminat yatırmak,
  • Bu işlemleri tamamladıktan sonra sisteme giriş yaparak almak istediğiniz telefon için teklif vermek şeklindeki adımlardan oluşuyor.

Gümrük idareleri tarafından açılan ihalelere katılabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. 18 yaşını doldurmadığı halde ihaleye katılmak için teminat yatıran kişilerin yatırmış olduğu para iade edilmiyor.

İhale İle Telefon Almak Karlı mı?

Gümrük idarelerinin tasfiye amacıyla açmış olduğu bu ihalelerde satılan cep telefonları, piyasa fiyatının çok daha altında rakamlarla satışa sunuluyor. Ancak ihale süreci tekliflerle ilerlediği için, alıcı adayları her teklifle telefonun fiyatını biraz daha yükseltiyor. Bu sebeple bu telefonları ihale başlangıç fiyatından satın almak çok mümkün olmuyor.

Ancak telefonların piyasa fiyatlarının ne denli yüksek olduğu düşünülünce, ihale ile satılan telefonlar her türlü piyasada satılan telefonlara göre karlı oluyor. Ancak bu telefonları satın alırken bir noktaya dikkat etmek gerekiyor; Tasfiye sebebiyle ihale usulü satılan telefonlar, satıştan önce kontrol edilmiyor. Dolayısıyla herhangi bir arızası olup olmadığı bilinmiyor. Buna ek olarak bu telefonlar garanti kapsamına girmediği için, fabrika çıkışında hatalı olan ürünlerin bu kapsamda tamiri ya da değişimi mümkün olmuyor. Dolayısıyla ihale ile cep telefonu alırken bu etkeni de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.