1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Cep Telefonlarında Şaşırtan Sensör Uygulaması! 'Sarhoş Oldunuz Uyarısı'
Cep Telefonlarında Şaşırtan Sensör Uygulaması! 'Sarhoş Oldunuz Uyarısı'

Cep Telefonlarında Şaşırtan Sensör Uygulaması! 'Sarhoş Oldunuz Uyarısı'

Araştırmacılar, cep telefonlarına yerleştirdikleri sensörlerle, bir kişininalkollüyken araba kullanmasını engellemek için bir sensör geliştirdiler. Alkollü araç kullanımını engellemek ve daha pek çok noktada bireylere uyarıda bulunmak için geliştirilen bu sensöre dair tüm detaylar son dakika sizlerle…

A+A-

Amerikalı araştırmacılar akıllı telefonlarla alkol tüketimini ölçmek için bir yöntem geliştirdiler. Ve bir kriter olarak insanların yürüyüş sırasında ne sıklıkta sallandığı baz alındı. Araştırmacılar, cep telefonlarına yerleştirdikleri sensörlerle, bir kişinin sarhoş bir şekilde araba kullanmasını engellemek için alkollü olup olmadığını tespit ettiler. Pittsburgh Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, insanlar 10 adım attıklarında, cep telefonları alkolün% 90'ını doğru şekilde tespit etti.

Bilim adamları bu yeni yöntemin cihazlara bir uyarı sistemi kurabileceğini umuyorlar. Örneğin, insanlar sarhoş olduğunda, cep telefonlarıyla seyahat etmemeleri konusunda bir uyarı alabilirler. Araştırmacı Brian Suffoletto şöyle dedi: "Nereye gidersek gidelim, taşıdığımız çok güçlü sensörler var.

Katılımcılar Alkol İçtiler

Araştırma 21-43 yaş arası 22 katılımcıyla yapıldı. Katılımcılar, 100 ml kanda 80 mg alkole ulaşana kadar saatte bir votka limonu kullanıyordu. Kullandıkları akıllı telefonda katılımcılar her iki saatte bir 10 adım atıyorlardı. Araştırmacılar ne zaman telefon sensörlerinde değişiklik fark etseler, alkol eşiğini aştığını tam olarak tespit edebiliyorlardı. Uygulamaların kullanıcıları sarhoş oldukları ve araba kullanmamaları gerektiği konusunda uyarmak için geliştirilmesi planlanıyor.

Yetkililer Uyarılabilir Mi?

Dr. Suffoletto "Çok yakın bir dostumu aracını alkollü kullandığı için kaybettim. Acilde hizmet veren bir hekim gözüyle, akut alkol zehirlenmesi olan çok sayıda yaralıyı tedavi ettim. Bu nedenle, son 10 yılı, aşırı alkol tüketimine bağlı ölüm ve yaralanmaları önlemede dijital buluşları test etmeye adadım." Çalışmanın bulguları erken safhalarda olmasına rağmen, bilim adamları gelecekte daha kapsamlı araştırmaların temelini oluşturabileceklerini söylüyorlar. Manchester Üniversitesi Siber Güvenlik Uzmanı Prof. Dresler, "Kontrol edilerek yapılan bu uygulama diğer büyük uygulamalar gibien doğru ve kapsamlı değerlendirmeye tabi tutularak geliştirilmelidir.Veri dünyası sınırsızdır ve aynı şekilde bu verileri iyi ya da kötü kullanmanın oldukça fazla yolu vardır, ancak bilimin geleceğe nasıl adapte olabileceğini hatırlamak ve iyi yönde kullanmak önemlidir. ‘’ şeklinde konuştu.

Doğrudan alkole bağlı ölümlerin sayısı yaklaşık 6.000.Dr. Suffoletto gelecek hakkında şunları söyledi:"Beş yıl içinde, insanlar arkadaşlarıyla dışarı çıkıp risk seviyesine ulaşacak kadar içtiklerinde, insanları araba kullanmak gibi yüksek riskli olaylardan koruyacak bir dünya olduğunu ve önce alkollü oldukları konusunda uyarıldıklarını, sonra da içmeyi bıraktıklarını hayal ediyorum’’ dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.