1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Çalışanlara bir kötü haber daha geldi! Yeni yılda maaşlar tam yatmayacak…
Çalışanlara bir kötü haber daha geldi! Yeni yılda maaşlar tam yatmayacak…

Çalışanlara bir kötü haber daha geldi! Yeni yılda maaşlar tam yatmayacak…

Cumhurbaşkanı tarafından alınan kararla Kısa Çalışma Ödeneği yani KÇÖ, tekrar uzatılmıştı. Kısa çalışma ödeneğine yeniden başvuran işletmeler ile çalışanlar Ekim ve Eylül aylarında tam maaş alamayacaklar.

A+A-

Kısa Çalışma Ödeneği Aralık 2020 dönemine kadar devam edebilecek olup Cumhurbaşkanı kararı ile yahut farklı bir şekilde KÇÖ uzatılırsa yüzbinlerce çalışan 2021 senesinin ilk dönemlerinde de tam maaş alamayacaklar.

Özel sektörlere bakıldığında zamlı maaşlar genelde yılın ikinci ayı olan Şubat döneminde yatırılmaktadır. Bu neden ile özel sektörde çalışan pek çok personel zamlı maaşlarını sadece Şubat döneminde bir kez alabildiler. İŞKUR tarafından alınan verilere bakılır ise 23 milyon çalışan şuan Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanmaktadır.

19 Milyon Kişin İzin Kullandı!

Nisan ile Temmuz dönemlerinde 19 milyon çalışana ücretsiz izin kullandırıldı. Bunun yanında maddi destek imkânları da sunuldu. Tablonun geriye kalan kısmı ise salgından önce alınan maaşların hayli altında maaş almaktadırlar.

Kısa Çalışma Ödeneği ise 31 Ağustosta sona erecekken, Cumhurbaşkanı talimatı ile 2 ay kadar daha uzatıldı. Devlet ise bu zorlu dönemde firmaları desteklemek için çeşitli teşvikler vererek çalışanların maaşlarının bir kısmını İşsizlik Sigortası Fonundan ödemeye devam ediyor.

31 Aralık 2020’ye Kadar Uzatıldı!

KÇÖ’nin süresini uzatma yetkisi tamamen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlıdır. Temmuz döneminde TBMM’de yasa kabulü olmuş ve C.başkanı Erdoğan, Kısa Çalışma Ödeneğinin süresini 6 ay daha sektör ayrımı olmadan uzatabilecek. Bu bağlamda ele alındığı takdirde Kısa Çalışma Ödeneği yasal olarak 31 Aralık 2020 dönemine kadar uzatıldı.

KÇÖ’nin uzatılması hâlinde hem işveren hem de işçiler korunacaklardır. Bir diğer yandan Mart’tan bu yana kısa zamanlı çalışan binlerce kişi yalnızca 2020’nin Ocak ile Şubat aylarında tam maaş almış sayılacaklardır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.