1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Çalışanlar İçin Önemli Gelişme! Kıdem Tazminatı 2024 Tarihleri Netleşti! Kıdem Tazminatı 2024 Ne Zaman Yapılacak?
Çalışanlar İçin Önemli Gelişme! Kıdem Tazminatı 2024 Tarihleri Netleşti! Kıdem Tazminatı 2024 Ne Zaman Yapılacak?

Çalışanlar İçin Önemli Gelişme! Kıdem Tazminatı 2024 Tarihleri Netleşti! Kıdem Tazminatı 2024 Ne Zaman Yapılacak?

Kıdem tazminatı tavanı, memur maaş katsayısının artmasıyla yükselecek. Temmuz ayında emekli olmak isteyenler için daha yüksek tazminat fırsatı doğuyor.

A+A-

Emeklilik planları yapan çalışanlar için kıdem tazminatı tavanında önemli bir değişiklik gündemde. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, temmuz ayında emeklilik dilekçesi vermenin tazminatları artırabileceğini belirtiyor.

Kıdem tazminatı zammı 2024 çalışanlar tarafından merakla takip ediliyor. İşten ayrılmayı ya da emekli olmayı düşünenler, “Kıdem tazminatı tavanı ne kadar olacak” sorusuna yanıt arıyor. Temmuz ayında memur maaş kat sayısına yapılacak artışla beraber kıdem tazminatı tavanı da değişecek. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, Temmuz ayında gelecek zamla birlikte kıdem tazminatı tavan miktarında yaşanacak değişiklikleri aktardı. Peki Temmuz’da kıdem tazminatı ne kadar olacak? Kimler kıdem tazminatı alabilir? İşte detaylar…

KIDEM TAZMİNATI NE ZAMAN ARTACAK?

Temmuz ayı itibariyle memur maaşlarına beklenen zam, kıdem tazminatı tavanını da yukarı çekecek. Şu anda 35 bin TL olan tavanın, maaş artışıyla birlikte yükselmesi bekleniyor. Bu durum, emeklilik dilekçesini temmuz ayında vermek isteyenleri etkileyebilir.

EMEKLİ AYLIKLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Emekli maaşları, aylık bağlama oranları ve ekonomik büyüme gibi faktörlere göre belirleniyor. Yüksek büyüme dönemlerinde emekli maaşları daha fazla artış gösterebilir. 2000 yılı öncesi, 2000 ile 2008 arası ve 2008 sonrası işe girenler arasındaki farklılıkların giderilmesi gerekiyor.

KIDEM TAZMİNATI KİMLERE ÖDENİYOR?

İşçinin en az 1 yıl aynı iş yerinde çalışmış olması ve iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız bir sebeple veya işçi tarafından haklı bir sebeple sonlandırılması gerekiyor. Kıdem tazminatı, işçinin işten çıkarılma şekline göre değişkenlik gösteriyor.

KIDEM TAZMİNATI TEMMUZ’DA NE KADAR OLACAK?

Kıdem tazminatı taban miktarı asgari ücrete, tavan miktarı ise memur maaş kat sayısına göre belirleniyor. Ocak ayında yapılan zamla birlikte kıdem tazminatı tavan miktarı 35.000 TL olmuştu. Temmuz ayında memur maaşlarına beklenen tahmini zam oranı yüzde 20 oldu. Yani memur maaş kat sayısı oranı yüzde artacak. Bu da kıdem tazminatı tavan miktarının yüzde 20 yükselmesi demek olacak. Henüz kesin oranları belli değil. Ancak, Temmuz’da yapılacak zam sonrası kıdem tazminatı tavan miktarının 45 bin TL’yi aşacağı tahmin ediliyor.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, bu nedenle işinden ayrılmak ya da emekli olmak isteyenlerin Temmuz ayını beklemesini tavsiye ediyor. Çünkü Temmuz ayında emeklilik dilekçesini ya da istifasını verenler kıdem tazminatını zamlı olarak alma şansına da sahip olacak.

NOT: 3 Temmuz tarihinde kesin zam oranları belli olacak. Net zam oranlarının açıklanmasının ardından haberimiz güncellenecektir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.