1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Bu uygulamaları kullananlar dikkat! Bilgileriniz Çin’e satılıyor….
Bu uygulamaları kullananlar dikkat! Bilgileriniz Çin’e satılıyor….

Bu uygulamaları kullananlar dikkat! Bilgileriniz Çin’e satılıyor….

Çin adına yapılmış olan casusluk faaliyetleri ile gerçekleştirilen durumlardan ABD bilgi sızdıran Jun Wei Yeo bu alanda Linkedln için kullandığını açıklamalarına eklemişti. Yeo için yapılan aktarımlardaki bilgilere göre Linkedln casusluk adına yer alan durumlar madeni değerinde oluyor.

A+A-

Yeo, singapurlu olan genç ve hırslı olan bir doktora öğrencisidir. 2015 yılı içerisinde Çinli olarak yer alan akademisyenler için sunum yapmak adına Çin'in başkenti olan Pekin içerisine davet edildi. Yeo ealanında Çin dış politikası ile beraber Pekin içerisinden gelen davet ile Yeo'nun Çin dünyası üzerinde etkisini arttırmak adına başvurmuş oldukları yolları gözleme fırsatına sahip oldu.

Pekin içerisinde olan sunum başarılı bir şekilde gerçekleşti. Çin üzerinde olan düşünce kuruluşları adına çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen kişiler dikkatleri çekti. Kendisi ile farklı bir şekilde iletişime geçildi. Siyasi raporlar ve bilgi olarak tanımlaması yapılmış olan söylentilerin de yer aldığı bilgiler bulunuyordu. Yeo için bu alanda ödeme yapacak olduklarını bildirmelerinin ardından genç öğrenciler de bu dikkati üzerine çekmeyi de başardı.

Dickson Yeo kontrolünde silinen Linkedln profili

Dickson Yeo ismi ile yer alan casusluk görevi içerisinde Jun Wei Yeo, Çin içerisinde yer alan istihbarat örgütü içerisinde ajanlar olduklarını anladıkları an başta Güney Doğu Asya ülkeleri içerisinde bilgi sağlar. Bunun ardından gelen talep üzerine meraklı bir şekilde olan akademisyen kimlikleri ile ABD içerisinde hedefli ilişki kurmayı başardı.

Bu süreç içerisinde olan hırs, Yeo'nun son kısma gelmesine neden oldu. Yeo geçtiğimiz yıl içerisinde kasın ayında ABD ordusu içerisine görevli olarak yer alan bir subayın kendisine karşı sürekli bilgi sızdırmak adına ikna çabasında olduğunu aktardı. ABD içerisine gidildiği an Çin adına yasadışı istihbarat toplandığı alanlarda da tutuklanması oldu. Tahmin edilecek olduğu gibi aktarılmış olan bilgiler ile Yeo yakalanması ortaya çıkmış oldu.

Verilen bilgiler doğrultusunda Linkedln, aslında iş hayatı üzerinde yer alan iş odaklı bir sosyal ağ olarak yer alsa bile askerler ile hükümet arasında olan şirketlerden, iş ilişkilerine kadar platform açısından paylaşımlardan çekinmiyorlar. Bu anlar karşısında Linkedln istihbarat örgütleri karşısında hedef haline geliyor. Yeo tarafından gerçekleştirilmiş olan bu casusluk da örnek niteliğinde.

Yeo içerisinde yapılan ifadelere göre hedeflenmiş ve bilgi sağlanmış olan kişiler arasında ABD hava kuvvetlerinin sahip olmakta olduğu F-35 isimli savaş uçakları oluyor. Bu program içerisinde çalışmalarına devam eden ABD Savunma Bakanlığında bir subay bile yerini alıyor. Söz konusu olarak yer alan bu subay ise 2 bin dolar karşılığı olarak da ABD'nin Afganistan sınırlarından çekilmesinin ardından Çin'e muhtemel olan etkileri konulu olarak da bir rapor hazırlaması söz konusu olmuştur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.