1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. Bu Grupta Olan Herkese 10 Yılda Emeklilik Fırsatı! İşteŞartlar Ve Detaylar!
Bu Grupta Olan Herkese 10 Yılda Emeklilik Fırsatı! İşteŞartlar Ve Detaylar!

Bu Grupta Olan Herkese 10 Yılda Emeklilik Fırsatı! İşteŞartlar Ve Detaylar!

İş hayatının içinde her zaman riskler bulunuyor. Özellikle ağır işlerde çalışanlar bu tarz risklerle daha çok karşı karşıya kalıyor. Birçok işçi de çeşitli iş kazaları dolasıyla engelli kalabiliyor.

A+A-

Binlerce kişi sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra, iş kazaları yüzünden engelli kalabiliyor. Böyle durumlarda çalışamayacak hale gelen kişiler; SSK kapsamında “Malulen emekli” statüsünden emekli olma şansına sahip oluyor. Ancak elbette bu durumun bazı şartları var. Hep beraber bakalım, şartlar ve koşullar neymiş?

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emeklilik sistemi, SSK tarafından hayata geçirilen ve kişilerin mağduriyete uğramasının önüne geçen bir düzenlemedir. Özellikle de mavi yakalı olarak adlandırılan kişiler, bazı şartlarda hayatlarını riske atmak zorunda kalıyorlar. Zorlu çalışma koşullarındaki kişiler bazı iş kazaları ya da hastalıklar sonucusunca; mevcut işlerini devam ettiremez hale geliyorlar. Bu noktada ise SSK, çalışanları mağdur etmemek adına “malulen emeklilik” adı verilen bir sistemi hayata geçirerek kişilerin erken yaşta emekli olmasının önünü açıyor.

Malulen Emeklilik Şartları

Elbette malulen emekliliğinde belirli şartları ve koşulları var;

Malulen emekli olmak isteyen vatandaşların, sigorta başlangıç tarihinden itibaren en az 10 yıl çalışmış olması gerekiyor. Aksi taktirde malulen emekli olma şanslarını kaybediyorlar. Ayrıca malulen emeklilik; bütün sigorta türlerinde bu zorunluluk geçerlidir. (4A – SSK, 4B – BAĞKUR ve 4C – Emekli Sandığı)

Ayrıca bu 10 yıllık süre zarfında tekamül eden 1800 günlük priminin ödenmiş olması gerekiyor.

Malulen emekliliğe başvuracak kişilerin engel durumu ya da hastalığı, sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra oluşması gerekiyor. 1800 günlük primi ödenmemiş kişiler malulen emeklilikten faydalanamıyor. Aynı zamanda kişinin, bu hastalığı ya da engel durumu, belirlenen hastanelerdeki sağlık kurulu tarafından en az %60 ve üzerinde güç kaybı oluştuğuna ilişkin rapor vermesi aranan şartlardan biri.

  • 4A SSK sigorta türünde çalışan kişilerin, işlerini bırakması gerekiyor.
  • 4B BAĞKUR sigorta türünde olan kişilerin, ticari faaliyetlerini sonlandırmış olmaları ve geçmişten kalan prim borcu bulunmaması gerekiyor.
  • 4C Emekli Sandığı sigorta türüne bağlı kişilerin ise bulundukları görevden ayrılmış olmaları gerekiyor.

Malulen Emeklilik İçin Kabul Edilen Hastalıklar

SSK tarafınca hazırlanmış rehbere göre her hastalık malulen emeklilik için kabul edilmiyor. İşte SSK’nin kabul ettiği hastalıklar:

  • Ölümcül derecede kabul edilen bütün kanser türleri,
  • Epilepsi, demans, beyin tümörleri, parkinson, selebral palsi, MS, zeka geriliği gibi beyin hasarı sonucu oluşan hastalıklar,
  • İleri düzeyde bipolar bozukluk ve şizofreni gibi kişinin hayatını, kararlarını ve ruh halini etkileyecek psikolojik rahatsızlıklar,
  • Görme yetisinin kaybolması ya da azalması, retinaya bağlı oluşan kanamalar,
  • Denge bozuklukları ve işitme kaybı,
  • Uzuv kaybı, (Ampüte)
  • Bazı organ nakilleri, (Karaciğer, kalp, akciğer, böbrek)
  • Siroz ya da tüberküloz gibi karaciğer hastalıkları,
  • Kalp yetmezliği ya da kalp kapakçığı rahatsızlıkları,
  • Metabolizma bozuklukları ve AIDS

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.