1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Borsa günü düşüşle tamamladı! Borsa nedir?
Borsa günü düşüşle tamamladı! Borsa nedir?

Borsa günü düşüşle tamamladı! Borsa nedir?

Alıcı, satıcı ve aracı üçgeni üzerinde gerçekleşmekte olan işlemleriyle borsa, kazançlı yatırımlara her zaman konu olmuştur. Bu yazımız üzerinde piyasa hakkında merak etmiş olduklarınızı sizlere anlatmaya çalışacağız.

A+A-

Borsa, günü yüzde 0,57’lik düşüşle tamamladı.

Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi günü yüzde 0,57'lik düşüşle tamamladı. Endeks, 623,53 puanlık azalışla 109 bin 155 puandan kapanırken, toplam işlem hacmi 16,2 milyar lira oldu.

Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 0,73, holding endeksi de 0,72 değer kaybetti.

BORSA NEDİR

Alıcı, satıcı ve aracı üçgeni üzerinde gerçekleşmekte olan işlemleriyle borsa, kazançlı yatırımlara her zaman konu olmuştur. Bu yazımız üzerinde piyasa hakkında merak etmiş olduklarınızı sizlere anlatmaya çalışacağız.

Kurumsal bir piyasa olmakla beraber aynı zamanda güvenli ve kazançlı yatırımlara konu olan borsa, öncesinde ne demek olduğunu tam olarak bilmeniz ve anlamanız gerekmektedir. Eğer piyasa yapısını ve işleyişini tam olarak kavrarsanız, riskleri sınıflandırarak kazançlı işlemler yapmanıza olanak sağlamış olursunuz.

Borsa üzerinde hisse senetleri, endeksler ve tahvil gibi pek çok enstrüman işlem yapılabilmektedir. Piyasayı öğrenmeniz ile birlikte bunları da bilmeniz tanımanız gerekmektedir. İşlemlere başlamadan önce konuların tam anlamıyla tamamına hakim olmanız, borsa üzerinde beklediğiniz sonuçları kazanma ihtimalini de ortaya sunmuş olacaktır.

Bu açıklama metnimizden sonra gelin birlikte borsa ne demek, bunun detaylarını birlikte inceleyelim.

Borsa, ticarete konu olmuş olan malların veya kıymetli evrakların el değiştirmiş olduğu kurumsal bir piyasa biçimidir. Emtialar ve genel olarak hisse senetlerinin alınma ve satılma işlemi yapıldığı yer olarak bilinir. Bu tip enstrümanlar, alıcı, satıcı ve aracı gibi elemanlar arasında sürekli olarak el değiştirmektedir. Bunlardan herhangi bir olmadığı durumda Borsadan söz edilmesi imkansızdır. Bunun gerekçesi de arz ve talep ortamının yaratılamayacak olmasından kaynaklıdır. Bu muhteşem üçlü işlemler belli kurallar içerisinde gerçekleşmektedir. Aynı zaman içerisinde yüz yüze olmalarına gereksinim olmazken, tüm bu işlemlerin hepsi de elektronik ortamlar üzerinden gerçekleşmektedir. Alıcıyla satıcı birbirlerini tanımazken, ellerinde ki enstrüman alım satımını gerçekleştirirler. Fiziki açıdan herhangi bir buluşmanın gerçekleşmesi olmadan mevcut emirler doğrultusunda borsa bünyesinde bir havuzda toplanmaktadır. Burada emirler ve kriterler doğrultusunda eşleşirler. Eğer eşleşme olmazsa, emir işlemleri de geçersiz olur.

ÖRNEK: Siz A hissesini 30 lira üzerinden satın almak istiyorsunuz. Satıcı dediğimiz kişiyle aynı hisseyi 30 liradan satmak için emir vermişse, bu iki emir eşleşir ve hisse alma işlemini de tamamlamış olmakla beraber, satıda hissesini satmış olur.

İşte borsa tüm bu işlemlerin belli kurallar içerisinde gerçekleşmesini sağlayan kurumsal yapısı bulunan bir piyasa olarak bilinir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.