1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Borcu olan milyonlara müjdeli haber geldi! Tamamen borçlar silinecek, son gün 31 Mart…
Borcu olan milyonlara müjdeli haber geldi! Tamamen borçlar silinecek, son gün 31 Mart…

Borcu olan milyonlara müjdeli haber geldi! Tamamen borçlar silinecek, son gün 31 Mart…

Sigortalı çalışma hayatına devam edemeyen, anne, baba ya da eşlerden sağlık hizmetleri alamayan vatandaşlara zorunlu olarak sunulan genel sağlık sigortası kapsamı yani GSS dikkate alınıyor. Bu kişiler 2021 tarihi itibari ile aylık gelirleri 1192 TL üzerinde olan vatandaşlar için her ay düzenli olarak 107,32 TL GSS prim ödemeleri verilmek zorunda kalıyor.

A+A-

Fakat bu zorlu günlerde kimse gelir testine girmiyor ve bu test hakkında bilgi sahibi olmuyor. Bu süreçlerde prim borçların yapılandırma süreçleri 1 Şubat tarihinde sona erse bile genel sağlık sigortası olarak bilinen GSS prim borçlarından kurtulmak isteyenler için fırsatlar hız kesmeden devam ediyor.

31 Mart son başvuru…

Yükümlülük başladığı süreçlerden itibaren bir aylık süreç içerisinde kişilerin gelir testine girmesi gerekiyor.  Eğer kişiler bu süreç içerisinde gelir testini kaçırırlarsa ve bu güne kadar daha bir kere bile gelir testine girmeyenler için yapılandırma kanunlarında yeni bir hak geldi. Bu kişiler için 31 Mart 2021 tarihine kadar hız kesmeden GSS primleri, gelir testinden gelecek sonuçlara göre güncellemeleri yapılacak.

Kontroller neden gerekli?

Maliye interaktif vergi dairesinden kişiler e devlet şifreleri ile beraber GSS prim borcu var mı yok mu görebilecekler. Ödemeler yine doğrudan aynı sistem üzerinden yapılacak. Ödeme konusunda güçleri bulunmayan, gelir testlerine girdikleri sürede GSS prim ödeme yükümlülüklerinden kurtulabilecekler. Gelir testinde, hane içerisinde yaşamlarına devam eden kişi başına düşen miktarın asgari ücret ödemelerinin üçte birinin altında olursa prim ödemeleri yapmayacaklar.

Gecikme cezaları silinecek…

Bir yandan da borçları yer alan kişiler 30 Nisan 2021 tarihine kadar prim borçları üzerinde ana paralarını peşin ya da taksitler ile ödemeye devam ederlerse borçların gecikme cezaları ile beraber gecikme zamlarının tamamı silinmiş olacak. Ödemeler eğer parça parça olarak yapılması tercih edilirse tüm ana para 30 Nisan tarihine kadar ödenmesi gerekir. Örnekle açıklanacak olursa anapara borcu 6 bin 374 TL olan bir kişi 3 bin 344 TL gecikme cezaları ile beraber gecikme zammı olan GSS’li kişiler 30 Nisan tarihine kadar ana paranın tamamını ödemeleri durumunda gelen 3 bin 344 TL gecikme cezalarını ödeme durumlarından kurtulmuş olacaklar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.